Новият Висш съдебен съвет – (не)възможният избор

06.06.2022 09:43 Ана Михова
Настоящият състав на ВСС избра и тримата големи в съдебната система в момента, но за това са необходими 17 гласа.

Ще посрещнем ли октомври с нов Висш съдебен съвет, или т.нар. правителство на съдебната система ще е поредната институция в държавата, която работи с изтекъл мандат -

на ръба на

закона, защото

всеки неин акт

ще може да

бъде оспорен?

На 4 юни с общо събрание на следователите стартира процедурата за избор на членове в новия ВСС от квотата на магистратите. Тя е от 1 място ще бъде попълнена следващата събота.

След следователите, на 18 и 25 юни са съдиите, които изпращат във ВСС шестима. Последни, на 2 и 9 юли са прокурорите, които пращат 4-има кадровици. Общо съдебната система излъчва 11.

5-годишният мандат на настоящия състав изтича на 2 октомври. Дотогава и Народното събрание трябва да попълни своята квота.

ВСС се състои от 22-ма изборни членове - 11 от съдебната система и 11 гласувани от парламента. Останалите трима - председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд и главният прокурор са членове по право.

Правосъдният министър Надежда Йорданова вече изпрати напомнително писмо на шефа на НС. Ако се спазва буквата на закона,

депутатите

трябва да са

готови до 2 юли

с номинациите

Парламентът избира шестима за съдийската и петима за прокурорската колегия не по-късно от месец преди да изтече мандатът на действащия ВСС, или до 2 септември. А номинациите трябва да са ясни не по-късно от 2 месеца преди избора. По нищо обаче не личи депутатите да се забързали да спазят срока.

Като на генерална репетиция се гледа на избора на главен съдебен инспектор и членове на Инспектората към ВСС. Теодора Точкова и 10-имата инспектори работят 2 години и три месеца над мандата. Въпросът за тяхната смяна обаче дори не е повдиган в пленарната зала или в правната комисия.

Особеното и при членовете на ВСС, и при тези на инспектората е, че за всеки един се гласува поотделно и е нужно

конституционно

мнозинство -

поне 160

от 240 гласа според промяната от 2015 г.

Ясно е, че управлаващата коалиция няма гласове, за да избере 11-те. Нужна подкрепа от ГЕРБ или ДПС, но пътищата към опозицията са видимо без изход. Досега управляващите се измъкват с тезата, че искат да предложат безупречни юристи с неопетнено име - толкова категорични, че да получат широка подкрепа. И обединението на различните партии да е около личности. Дали вече ги търсят, не не е станало ясно. Но публично обявяват, че няма да влязат в задкулисни пазарлъци и всяка партия да получи свой пай във ВСС.

Какво следва, ако парламентът не излъчи 11-те до 2.Х?

При всички случаи

съдебната

власт не може

да остане без

кадрови орган

и ден. Защото това е институцията, която решава всички въпроси на системата - за бюджета, за възнагражденията и сградите, оценяването и кадровото израстване на магистратите, избора на ръководители.

Буквално нито един съд в страната няма да купи и един принтер, да ремонтира течащ покрив или наводнено мазе, ако средства не се отпуснат с гласуване в Пленума на ВСС. Нито един съдия няма да се премести от районния съд в Царево в Бургаския окръжен например, ако желанието му не бъде разгледано от съдийската колегия.

Така че липсата на ВСС блокира системата. И би ни поставило в ситуация, каквато не е имало нито веднъж от създаването на съвета преди 30 години.

Тогава? Чуват се различни хипотези.

Едната е, че новоизбраните членове от съдебната квота може да встъпят в длъжност и да започнат работа, а тези от парламента - някога по-нататък. Това ще бъде странен ВСС с 14 души. Ще има кворум - решенията се взимат с над 1/2 от присъстващите, толкова стигат и за да се открие заседание.

Така че 14 души може и да са достатъчни да се купи принтер. Но не и за съдебната реформа, с обещанията за която управляващите дойдоха на власт. Нито да изпълнят намерението си да отстранят главния прокурор - изборът или махането на тримата големи става с минимум 17 гласа.

Другата хипотеза е този ВСС да остане, докато парламентът избере своите 11. Досега такъв прецедент не е имало и се поставя въпросът дали решенията на ВСС ще са легитимни. Не е ясно и какво става с излъчените от съдебната квота, които хем са избрани, хем няма да встъпят.

А и изглежда странно, че при толкова много негативни коментари на политици срещу този състав на съвета ще го оставят да действа още неопределено време.

И докато депутатите не правят нищо, то единодушно съдиите от ВАС попитаха Конституционния съд може ли съдебните инспектори да работят след изтичане на мандата.

“Подобна хипотеза би могла да възникне и по отношение на други постоянно действащи органи, чиито изборни членове са с определен мандат”, написаха те в мотивите си. И дадоха ясен знак, че, както вървят нещата, не изключват през есента да няма нов ВСС. Тогава на ход пак ще е Конституционният съд.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>