Доц. Димитър Гугутков: 90% от преминалите през програмата за предиабет го спират, отслабват с 15-20 кг

05.06.2022 13:46 Любомира Николаева
Доц. Димитър Гугутков

Първата част на интервюто на анестезиолога доц. Димитър Гугутков, директор на МБАЛ “Доверие” в София, предизвика огромен интерес. То бе публикувано на 28 май в брой 125 на “24 часа”. В него доц. Гугутков представя терапия за преддиабет, с която се постигат два уникални ефекта. От една страна, тя спира преддиабета, като кара тялото само̀ да произвежда въглехидрати от собствените мазнини. От друга, наблюдава се впечатляващо отслабване при хора с наднормено тегло - пациенти отслабват до 30-50 кг. Програмата е заимствана от екип от анестезиолози, ендокринолози, гастроентеролози и диетолози в САЩ и обогатена с авторско надграждане.

“С програмата, която прилагаме от около 1 г., се стараем да предпазим панкреаса от екстремно натоварване. Така предотвратяваме скоропостижното настъпване на диабет при голяма част от хората, преминаването на преддиабета – инсулиновата резистентност, в диабет.

Инсулиновата резистентност е големият проблем на днешния човек. Клетките стават нечувствителни към хормона, жлезата отговаря с по-усилена работа, панкреасът се старае да отговори и така - в омагьосан кръг, докато достигне предела на възможностите си. Нашата цел е да счупим порочния кръг - като накараме организма да започне да произвежда въглехидрати, разтопявайки собствените си мазнини. При това – да предоставя толкова въглехидрати, от колкото имаме нужда. В крайна сметка намаляваме производството на инсулин и това постепенно възстановява чувствителността на клетките към него. Инсулиновата резистентност намалява, стойностите влизат в нормални граници.

На въпрос как тялото е принудено да пропусне лесния за него механизъм да си набави енергия директно от въглехидратите и да се мъчи да го направи по трудния начин – от мазнини, доц. Гугутков отговаря: “Чрез един белтък, който нормално се отделя от нашия храносмилателен тракт. ... Прилагайки белтъка семаглутид по индивидуален план съобразно възрастта, пола, заболяванията и състоянието на човека, „заповядваме“ на мозъка да разпореди преминаване към кето режим и съответно топенето на мазнини и разтоварване на панкреаса от непосилната задача да създава свръхколичества инсулин.”

Промяната в организма започва още на първата седмица без напрежение, без глад и стрес.

Доц. Гугутков е първият пациент, преминал програмата.

“За 4 месеца свалих 22 килограма и оттогава - миналия септември, не съм качил нито теглото си, нито кръвната захар. Храня се нормално като количество и качество, веднъж на ден. Програмата не прави нещо, което да променя физиологията, а я подтикваме да се върне към нормалните за човешкия вид закономерности.”

Споделяме въодушевлението на пациентите си, защото зад работата ни стоят 100% наука и медицински доказателства. Подходът е революционен, резултати се постигат бързо и без стрес, но най-важното - физиологично, казва директорът на МБАЛ “Доверие”:

ВТОРА ЧАСТ

(Продължение от брой 125, първата част четете в линка в края на текста тук)

- Програмата ви има ли аналог, доц. Гугутков?

- Заимствали сме я от наши колеги в САЩ, но вкарахме значителна авторска част в нея. И продължаваме да я надграждаме, защото виждаме в опита нови факти, предимства и недостатъци, и я адаптираме.

Програмата е отворена, няма

догматичност, позволява ноу-хау и

я развиваме буквално

всяка седмица,

защото я прилагаме индивидуално за всеки пациент и според най-новите публикации, които излизат в научната литература.

- Описвате терапия, която не прилича на популярните диетични модели, това вероятно провокира у евентуалните кандидати въпрос как ли ще се чувстват например 5-10 години след терапията. Каква е вашата прогноза?

- Програмата не прави нещо, което да променя физиологията, а я подтикваме да се върне към нормалните за човешкия вид закономерности. Ако хората, които идват при нас, осъзнаят информацията, която им предоставяме, и спазват правилата на умереност, не само след 5 години, а цял живот, ще бъдат в по-добро здраве.

Като ръководител на програмата имам продължителен контакт с повечето от пациентите и те споделят, че се чувстват страхотно. И видимо изглеждат отлично.

- Без изключения?

- Разбира се, има и хора, които не успяват продължително да спазват препоръките, но отново идват при нас и бързо стопираме неблагоприятните промени за връщане към състоянието, което в началото ги е довело тук. За щастие, 90 процента си остават на килограмите от края на терапията и с препоръчания начин на живот, който им осигурява желания здравен комфорт и външен вид.

- Може ли цената на лечението да се окаже големият ѝ недостатък, скъпо ли е?

- Нямам безспорен критерий кое е евтино и кое - скъпо, по отношение на крайния резултат. Зависи от гледната точка.

 За съжаление,

повечето медикаменти, които прилагаме, се

използват в реанимационното и

интензивното лечение, а там няма

евтини препарати

Ако за отправна точка вземем постигнатия ефект, резултатите за здравето са страхотни и това няма цена в общоприетия смисъл на думата. Особено ако направим сравнение с разните 10-дневни курсове за отслабване за по 2-3 хиляди лева.

- Колко често се прилагат медикаментите?

- Вливанията са веднъж седмично, 3-те отделни препарата се слагат последователно. Общо отнема около 20 минути.

- Лесното постигане на целта ли е основният фактор програмата да набира популярност?

- Истината е, че не сме си правили нито секунда самореклама. Просто няма нужда,

всеки наш пациент “води” поне още

трима-четирима нови, те на свой ред - също

Получава се нещо като лавина. От една страна, е приятно, че работата ни е така високо оценявана от пациентите, но от друга, имаме лимит на възможностите и вече сме на предела.

- Американският опит, от който сте заимствали идеята за надхитрянето на чувството за глад, очевидно е по-продължителен, споделяни ли са проучвания за метода?

- Да, има публикации за няколко клинични проучвания с продължителност 8-9 месеца. Методът на основата на семаглутида е все още нов, прилага се едва от 4-5 години и няма как да са направени много продължителни наблюдения. Но досегашните резултати са изключително обнадеждаващи.

- Очаквате ли разрешаването на медикаменти с активна съставка семаглутид не само за първоначално доказаното неинсулиново лечение на диабет, а вече и за справяне с наднорменото тегло ще преобърне ли ендокринологичния подход към затлъстяването?

- Ендокринолозите вече прилагат семаглутид в лечението на обезитета (затлъствянето - бел.ред.), но като правило по обективни и субективни причини в по-ниски дози от тези, които използват анестезиолозите. Методиката е все още нова и много лекари се чувстват несигурни в приложението. Аз много бих се радвал, ако повече екипи опитат, защото сега идват пациенти от цялата страна, пътуват, взимат отпуски, а и съм далече от мисълта, че мога да поема всички, които имат нужда от контрол на преддиабета и едновременно със свързаното с него наднормено тегло.

Ако имам съмишленици в страната, това

ще облекчи много пациентите

- Диабетици може ли да се възползват от терапията?

- Когато панкреасът вече е приключил производството на инсулин, то не може да се възобнови. При диабетици на инсулин не можем да помогнем. Прицелната група са хората с резистентност, при които задстомашната жлеза все още работи по предназначението си. С програмата можем да обърнем преддиабета и да редуцираме затлъстяването. Имаме страхотни резултати при хора над 150 килограма, които отслабват и с по 50 килограма. Пациенти и с далеч по-приемливо изходно тегло се отървават от по 30-40 килограма.

- Към момента при значително затлъстяване хората нямат друг избор освен операция, семаглутид базираното лечение може ли да направи хирургическото лечение ненужно?

- Цял живот съм работил с хирурзи и съм изпълнен с безкраен респект и уважение към хирурзите, но разбираемо операцията е основният метод на хирурга. С развитието на медицината се оказва, че и други подходи имат сходен ефект при несравнимо по-нисък риск.

Кое би предпочел човек – по хирургичен път

например да вържат стомаха му като

пясъчен часовник или стомахът да бъде накаран

физиологично да се свие до размера на

пясъчен часовник?

Въпросът изглежда риторичен.

- Освен диабетиците има ли и други групи хора, които не са подходящи за лечението на основата на семаглутида?

- Принципно не. Няма описани конкретни противопоказания. За целия период, в който работим по алгоритъма, сме имали само няколко пациенти, които без обективна причина не се чувстваха добре – вдигаха кръвно или имаха по-ускорен пулс, и по моя препоръка прекратихме програмата. Но такива индивидуални реакции са възможни при която и да е терапия, не е някакъв прецедент.

- Непрофесионалните мнения за метода са възторжени, наистина ли ставаме свидетели на революция в диететиката, или ни се привижда от голямо желание за лесен път към здравето, хармоничен външен вид и удължаване на младостта?

- Ние споделяме въодушевлението на пациентите си, защото зад работата ни стоят 100-процентова наука и медицински доказателства. Много добре е помислено за всички аспекти на действието на програмата. Революционна е наистина. Резултатите се постигат много бързо и без напрежение. Но най-важното - физиологично.

- Остава и решението да е трайно, и наистина ще е революция.

- Естествено, че е трайно, ако човек се придържа към препоръчания начин на живот.

Твърдя го и като лекар, и като пациент.

Аз също имах инсулинова резистентност, за която

взимах лекарство. След програмата съм в норма,

всичко ми е наред

- Но ако изпълнявате изброените принципи, се лишавате от въглехидрати, храните се веднъж на ден?

- Ям и въглехидратни храни, само че по-рядко. Например, ако днес ям ориз, следващата седмица може да са картофи, третата боб или леща, макар че вече и нямам непреодолима нужда да го правя.

Плодове също ям, но внимавам с количеството.

По-рядко си позволявам някакви тестени неща да хапна и дори тогава ми става тежко, стомахът ми не го понася. Едно парче пица го усещам да ми тежи като камък.

- Какво основно ядете тогава?

- Всички зеленчуци са супер; всички видове риба,

морски дарове и меса, дори мазните; сирената

и кашкавалът; яйцата

- Толкова много животински храни вписват ли се в концепцията за балансирано хранене?

- Моята теория е, че човекът е хищник. И още, че най-големият му враг са въглехидратите.

- За въглехидратите и особено така наречените бързи въглехидрати, които скоростно и рязко покачват кръвната захар, май няма спор. Но голямото количество белтъчини според много специалисти по хранене може да е проблем особено за бъбреците. Казват, че изобилието от големи белтъчни молекули трудно преминава през паренхима на бъбреците и постепенно го задръства.

- Не мисля. Когато е налице достатъчна диуреза, извеждане на излишните за организма течности под формата на урина, нищо не затруднява бъбрека. Обратно, ако пием по 100 грама вода на ден, тогава ще са затруднени жестоко. Моят дядо имаше подагра, баща ми - също, и ми казваше: Като станеш на 35-40 години, ти също ще имаш подагра. (При подагра се препоръчва стриктно спазване на диета без животински храни - бел. ред.) Ами нямам! И няма да имам. Но пия по 5-6 литра вода на ден. Говоря с факти: водата е здраве и жизненост.

 

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>