Галина Стоянова: Вече сме Долина на историята, не само Долина на розите

03.06.2022 06:00 Ваньо Стоилов
Галина Стоянова, кмет на Казанлък

Привличаме все повече туристи, преди пандемията на Празника на розата дойдоха 150 хиляди души

Перла в короната на атракциите тази година ще бъде “Светът на траките”, който изграждаме

Градът ни е пример за общност и единство, казва кметът на Казанлък

- Г-жо Стоянова, неотдавна НСИ обяви, че Казанлък е на 17-о място по население. Общината е и сред 10-те в страната, които формират най-голям процент от вътрешния брутен продукт. Как ще коментирате този факт?

- Така е, защото Казанлък е община с перспектива в развитието си. От една страна, тя е с най-ниска безработица в областта благодарение на икономическото развитие на региона, благоустрояването, образователната инфраструктура. От друга - успяваме да се справим с предизвикателствата на деня вече над 10 години. В Казанлък за разлика от немалко други общини развиваме паралелно и пропорционално и града, и селата. Освен това

разчитаме едновременно и на промишлеността, и на туризма

В това отношение Казанлък се налага все повече като предпочитана туристическа дестинация както за българи, така и за чуждестранни туристи. Продължаваме да работим в тази посока, защото общината ни има потенциал за развитие в тази сфера.

Не е случайно, че още през 2018 г. инициирахме и успяхме да създадем туристическия район Долината на розите, който обединява 19 общини. Благодарение на уникалното местоположение на Казанлък и труда на немалко хора, сред които учени, историци, археолози и др., развитието на нашата община върви и в посока на утвърждаването ни като “Долина на историята” особено след последните открития за богатата история на региона в годините на Средновековието.

- Как се постига всичко това?

- Този процес е дълъг и изисква постоянство. В годините 4-дневният ни преди Празник на розата се превърна в едномесечен Фестивал на розата с богата културна програма, със събития и инициативи за всеки вкус и предпочитание. По този начин имаме възможността да разгърнем широко портфолиото на нашата община по отношение на туристическия поток и предлагания туристически продукт.

През 2019 г. преди ковид пандемията в рамките на фестивала в Казанлък дойдоха над 150 000 туристи. Нашата цел е да ги задържим в общината възможно по-дълго, няколко дни, а не да остават едва за няколко часа, докато разгледат два или три обекта.

До известна степен успяваме, като се има предвид, че построихме и отворихме целогодишно за посетители Музея на розата. В него се съхраняват над 16 хил. експоната, свързани с производството и преработката на розовия цвят. Доразвихме ритуалите “розобер” и “розоварене”, които вече се случват не само в розовите градини на Казанлък, а и в няколко населени места в обшината. Обогатихме културния календар, така че целогодишно има събития, които привличат вниманието на местните и на външните посетители.

Перлата в короната обаче ще бъде проектът “Светът на траките”, който ще бъде

свързващото звено между Долината на розите и Долината на историята

В община Казанлък всъщност има много история. Освен вече добре познатите тракийски гробници, които социализирахме и предизвикват широк интерес в цял свят, в историческия ни музей “Искра” се пази и вече може да бъде видяно открито през 2017 г. съкровище - накити на високопоставена благородна дама от XIII - ХIV в., които са женски украшения, изработени от сребро с дебело позлатяване. Те бяха представени от проф. Николай Овчаров, който преди дни съвместно с общината издаде книгата “Господарите на Крън и техните съкровища”.

- Често сте казвали, че много разчитате за развитието на туризма в бъдеще и на бившия Дом-паметник на БКП на Бузлуджа, за чиято консервация се работи активно?

- Това е обект, свързан с историята на страната ни, който е част от т.нар. дисонантно наследство. Обект, който предизвиква изключително широк медиен, обществен и туристически интерес и който години наред беше оставен да се руши и изглеждаше безперспективен. Това беше така, докато заедно с областната управа в Стара Загора не погледнахме на него като на предизвикателство, но и като на перспектива и не започнахме работа по него. Благодарение на един млад архитект - арх. Дора Иванова, завършила на Запад, която реши, че ще даде нов живот на сградата, и вече успя да съхрани мозайките. След това няколко желаещи имахме възможност да “осиновим” мозайка, като така подпомогнахме запазването на “Бузлуджа”.

- Вие сте един от достойните българи в инициативата на вестник “24 часа” тъкмо заради този свой жест. Защо го направихте?

- Защо ли? Защото е важна първата крачка. След нея ще бъдат направени още и още. Доброто винаги бива следвано и е хубаво, когато се удвоява, утроява. Вярвам в това.

Вярвам в доброто, в каузите, които ни обединяват,

и в това, че когато правиш добро, увличаш съмишленици.

Вярвам и в арх. Дора Иванова, защото в нейните очи видях порива и енергията нещата да се случат. Видях вярата и надеждата, че ако сме единни и гледаме в една посока, можем да успеем.

Винаги съм подкрепяла младите и техните добри идеи. И този път останах вярна на себе си. И точно заради това пожелавам на жителите и гостите на Казанлък да бъдат верни на себе си и ще се радвам, ако ни посетят за Празника на розата.

- Това всъщност е част от вашия поздрав към казанлъчани и гостите на града за този празник, който се провежда вече за 119-и път?

- Така е, в навечерието сме на кулминацията на най-дългоочакваните дни в нашия град - дните на Празника на розата 2022 г. Време, в което тук се носи уханието на пролетта, младостта и събуждането на природата. Няма по-омайни дни от тези и може би точно заради това нашите предци вече близо век се покланят на красивото цвете, донесло поминък и прехрана, но най-вече почитано за своята красота и нежност.

Преживяхме две тежки години, в които ценностите ни бяха подложени на изпитания. Преживяхме ги с много кураж, вяра и смелост. Нямаше да се справим така добре, ако не осъзнавахме, че в това трудно време никой не е сам и всички сме Едно. Казанлък е пример за общност. Това доказахме в предизвикателствата, това доказваме и днес, когато отново ще бъдем заедно в празничните дни и пак щедро и гостоприемно ще посрещнем нашите приятели от близо и далеч.

Трябва да сме благодарни за благословията да се родим и живеем в този невероятен райски кът, който ни дарява с изобилие от хубост, свежест и кураж! Благодаря ви, че сме заедно!

Бъдете здрави и успешни и изживейте от сърце Празника на розата 2022 година!

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>