Кирил Домусчиев: Готвим национален протест в края на юни

02.06.2022 08:00 Самуил Огнянов
Кирил Домусчиев, председател на КРИБ

В момента много трудно имаме диалог с кабинета. Единствено от вицепремиера Корнелия Нинова срещаме разбиране, казва председателят на КРИБ

Гледах финала на Шампионската лига в Родопите с малкия ми син, не съм летял с частен самолет до Париж

- Г-н Домусчиев, каква е оценката на работодателите за предложените от правителството антикризисни мерки? Кои от тях няма да дадат очаквания ефект?

- Оценката ни е, че предложеният пакет от мерки няма да доведе до нужния антиинфлационен ефект, който правителството очаква. В него няма нито едно предложение в подкрепа на бизнеса в момент, когато той е най-силно засегнат от кризата, предизвикана от войната в Украйна. А когато бизнесът страда, това се отразява на всички, защото пада конкурентоспособността на българската индустрия, свиват се инвестициите, което води и до по-малко работни места и по-ниски доходи.

- Започна дискусия около предложението да се предоставят 10% от разкритата сума на този, които докладва за данъчни измами. Това доносничество ли е, или практика, която съществува и в други държави? Ще помогне ли за изсветляване на бизнеса, или ще се стигне до разправа с неудобни партньори и работодатели?

- Не бих се ангажирал с оценка дали тази мярка ще се окаже работеща. Ако има нещо подобно, при това работещо, в друга европейска държава, може и да не изглежда екзотично. Опасявам се, че ако се въведе в България, ще има злоупотреби и ще се използва за разправа с неудобни конкуренти.

- Има ли бизнесът предложения, които да се включат в пакети от антикризисни мерки?

- И да имаме предложения, няма как да ги направим, защото не сме канени на разговори с правителството. Мнението на индустрията сега рядко се търси, което е парадокс за Европа. В другите държави няма такава политика на неглижиране на бизнеса, да се говори само за стъртъпи и да не се поглежда какво е състоянието на работещата индустрия.

- Какво е състоянието на българския бизнес? НСИ отчете ръст на икономиката с 4,5% за първото тримесечие, вицепремиерът Асен Василев очаква военна икономика в следващите 4-5 г., но без да обеднеем. Каква е вашата прогноза?

- Данните на НСИ изглеждат добре на хартия, но от голяма част от нашите членове идва информация, че изпитват все по-големи затруднения. При строителите например проблем е това, че държавата не извършва редовни разплащания, липсват нови поръчки, заради което има вероятност да изгубят добрите специалисти, които са създадени в България. Транспортният бизнес също има проблем с високите цени на горивата, индустрията страда от скъпите суровини, електроенергия и природен газ.

- Вие всъщност изгладихте ли недоразуменията с вицепремиера Василев, след като имахте спорове в началото на годината покрай минималните осигурителни прагове? Работодателите дори се обидиха, че Василев ги е определил като “некадърни”.

- Ние в момента много трудно имаме диалог с правителството. Единствено от вицепремиера Корнелия Нинова срещаме разбиране, има инициативи от нейна страна за срещи и разговори, за търсене на решения на проблемите. Наши членове коментират, че за първи път имаме министър-председател, който за 6 месеца не е посетил нито едно предприятие.

- Цената на електроенергията поносима ли е, как трябва да продължат компенсациите?

- Ако върху котировките на суровините не може да се повлияе, то държавата може да даде подкрепа заради високите цени на тока и газа. Но това не се случва. България е единствената държава в Европа, където 80% от сделките на борсата стават на сегмента “Ден напред”, а в останалите страни процентът е 20-30.

Европейските предприятия имат дългосрочни договори и могат да планират разходи, инвестиции, продажби. Ползват и преференциални цени на електроенергията. У нас пирамидата е обърната - индустрията плаща 4-5 пъти по-скъпо, отколкото домакинствата. Така хора с възможности си топлят баейните си на 5 пъти по-ниска цена от тази, на която бизнесът купува, за да произвежда. И този парадокс съществува само в България.

- Но нали бизнесът в България получава компенсации за скъпия ток от 80% от цената?

- Да, определена е компенсация от 80%, но с таван. Тя започва от 186 лв. за мегаватчас, а сега се вдига на 200 лева. Само че индустрията във Франция например купува електроенергията на цена между 70 и 83 лв. за мегаватчас. А българските предприятия започват от 186 лв. нагоре, докато битът и тези, които си топлят басейните, плащат по 119 лв.

- Дълго време настоявахте за реформи в енергетиката, за да се спрат злоупотребите. Виждате ли вече такива реформи?

- Не, реформи липсват. Вече трети месец чакаме обещаната регламентация на дългосрочните договори за купуване на електроенергия, но няма никакво движение в парламента по този въпрос. Виждаме аварии в ПАВЕЦ “Чаира”, увеличават се цените на въглищата, без да има пазарна логика. Няма оптимизиране на разходи, няма политика, която да спре злоупотребите. А заради високите цени енергетиката получава много големи приходи, които реално не е заработила. И без да има значително увеличение на разходите, реализира свръхпечалби, което създава впечатление за добро състояние, което води до отлагане още повече на реформите.

- Бизнесът се готвеше за национален протест на 18 май, но след това се отказа. Кой и как успя да ви убеди? Какво би могло да провокира недоволството отново?

- За първи път имаме такава липса на разбиране от правителството. Това ни кара да мислим за протести, вместо да се фокусираме върху развитието на индустрията, създаването на нови работни места и увеличаването на доходите.

Ще изчакаме до края на юни, за да видим дали правителството ще изпълни обещанията си относно компенсациите и подпомагането на бизнеса. Ако това не се случи, допълнително ще решим за дата за национален протест - дали да е 24 или 29 юни.

- През юли се очаква първа копка на завода за електромобили край Ловеч, в който и вие имате участие. Ще се реализира ли в срок тази инвестиция?

- Не виждам причина да не се спазят сроковете, важно е до края на 2023 г. заводът да заработи, от 2024 г. да се използва пълният му капацитет. Проектът за завода е на световно ниво, направен е от германски и български архитекти, ще се използват най-новите технологии в този тип производство. Смятам, че България ще има един от най-модерните заводи за електромобили в Европа.

- Списание “Форбс” ви включи в класацията за милиардерите, станахте член на Консултативния съвет към президента на Търговската камара на САЩ във Вашингтон, сп. “Тайм” представи бизнеса ви. Това пиар ли е или български бизнесмен е станал фактор на световния пазар?

- Не мисля, че на толкова авторитетни издания може да се повлияе, за да правят пиар на даден бизнес. Нормално е те да търсят успешни проекти в цял свят, които да представят, за да могат всички да получат информация и да се възползват от нея. За мен е престижно такива издания да забелязват и българските компании, защото това е реклама за България като държава, в която има иновативен бизнес на световно ниво.

- Къде гледахте финала на Шампионската лига - в Париж или по телевизора в София? През последния уикенд се появиха публикации, че сте пътували с частен самолет за финала на 28 май?

- Гледах финала на Шампионската лига в Родопите с малкия ми син, бяхме там на гости на приятели, не съм летял до Париж. Корпоративният самолет, който ползваме, е на ремонт в Германия. Цялата случка заприлича на стария виц, че не са компютри, а са компоти. Но явно на някого му се иска да са компютри.

- Като стана въпрос за футбол, “Лудогорец” ще е шампион на България за 11-а година. Но треньори на конкурентни отбори изказаха съмнения, че съдиите ви помагат на мачовете. Кой и какво помага на отбора?

- Оправданието със съдийството за неуспехите на един отбор май е традиционна наша черта и българските треньори редовно го използват. После се извиняват и обясняват, че не били разбрани правилно. А би трябвало да се фокусират върху играта на отбора и как тя да се подобри, вместо да търсят оправдания в съдиите. Още повече че по моя инициатива в българския футбол бе въведен VAR, при която с помощта на камери се анализират спорни положения по време на мач. Така грешките са сведени до минимум, с което и възможността съдиите да “помагат” на един или друг отбор.

На “Лудогорец” помагаме аз и брат ми Георги, а не съдиите. Инвестираме немалко средства за развитието на клуба, мениджмънтът му е професионален и това му позволява да се самоиздържа. Изградили сме много добра база, школата ни е най-успешната в момента заради условията за тренировки и на децата, възможностите за обучение.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>