Забраняват стрелбата срещу градоносни облаци в Пловдивско заради прелитащи самолети

30.05.2022 21:35 24 часа Пловдив онлайн
Много продукция беше съсипана от градушката в Пловдивско през миналата година именно заради прелитащ натовски самолет.. СНИМКА: Архив
Обилни дъждове с градушка.

Всички стрелби срещу градоносни облаци в Пловдивска област от площадките в село Поповица през този месец са били прекъсвани заради прелитащи самолети, съобщи БНТ.

Именно такива ограничения през август на миналата година  жестока  градушка унищожи селскостопанската продукция в 15 пловдивски села. Щетите бяха за милиони. Все още не са си получили обезщетения от държавата част от пострадалите земеделци.   

До този момент от началото на сезона шест пъти в 29-те полигона в района на Поповица  са обработвани градоносни облаци. Един от най-големите проблеми обаче, според работещите остават забраните, които са налагани за обстрелване на облаците заради преминаване на самолети. Служителите  настояват за общ подход между институциите заради налагането на забрана върху въздушното пространство.

От началото на активния сезон за борба с градушките 87 стрелци изпълняват непрекъснати дежурства. Те са в постоянна връзка с командния център на полигона, откъдето получават нарежданията за стрелба по градоносните облаци.

"На ракетната площадка сме трима колеги, сменяме се на 24 часа, сами сме през деня и през нощта. Стреляме, работим в най-лошото време", обясни Янко Янев- отговорник на ракетната площадка в село Поповица. Те разполагат с необходимия брой ракети за обстрелването на облаците.

Експертите  за борба с градушките очакват  тежка работа през юни. 

"Забраните като брой се увеличават защото до нас са две големи летища и Крумово и Чешнигирово, като имаме предвид, че и Граф Игнатиево е сравнително близко. Мога да кажа, че активността на военните се увеличава. Забраните са нещо, което тепърва ще пречи на нашата работа", казва Никола Ковачев- директор на РД „Борба с градушките"- Поповица.

Земеделците, които миналото лято изгубиха продукцията, продължават да са изключително притеснени заради близостта си до едно от летищата.

След миналогодишните проблеми с опазването на реколтата в Пловдивска област  схемата за действие между Ръководство въздушно движение и Агенцията за борба с градушките е оптимизирана с по-кратко време за даване на разрешение за стрелба.

"Това става 20 минути преди началото. В това време ние съответно сме длъжни 5 минути преди да изтече това време, да освободим съответното въздушно пространство от въздухоплавателни средства. Тези са  времената, които ние успяхме да минимизираме но не можем да паднем и под определено време, тъй като има технологично време", обясни Иван Дяков, зам.-директор на РВД - Пловдив.

От полигона в Поповица обаче контрират, че разрешенията за стрелба, издавани от координационния център, продължават да се бавят. Подразделението в Поповица защитава около 2 500 000 декара площи, от тях обработваемите са над 1 800 000 декара.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>