Даниел Боримиров ще строи спортен комплекс в "Люлин"

26.05.2022 14:56 Даринка Илиева
Визуализация на бъдещия спортен комплекс. СНИМКА: СОС
Предвижда се да се изградят 3 футболни игрища. СНИМКА: СОС
Даниел Боримиров

Трябва да е готов до 2 г., а след 25 г. общината ще го придобие

Бившият футболист и настоящ председател на Управителния съвет на "Левски" Даниел Боримиров ще изгради нов спортен комплекс в столичния район "Люлин". Това стана възможно, след като СОС одобри избора на кандидат, който да изгради новия комплекс - представляваният от Боримиров "Спортен клуб Витоша спорт 2015".

На практика това е първото предложение, направено след промените в наредбата за управление и разпореждане с общински спортни обекти през юли 2021 г. С тях се разшириха възможностите за публично-частно партньорство при изграждане на спортни обекти и съоръжения. Даде се възможност да се учредява право на ползване и право на строеж безвъзмездно за срок до 30 години единствено в полза на спортен клуб, федерация и обединен спортен клуб.
Инициатор на промените тогава бе председателят на СОС Георги Георгиев.

"Този спортен клуб беше избран след конкурс, с участието на представители на всички политически сили в СОС. Идеята е занемарени терени да се превърнат в модерни спортни съоръжения, без общината да влага средства, а с инвестиции от спортни клубове или федерации. В този случай г-н Боримиров и спортния клуб са се явили и са спечелили конкурси", коментира Георгиев.

Той посочи, че изграждането на спортни комплекси чрез публично-частно партньорство са част от програмата на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Има изискване за седмично задължение за предоставяне на безплатни часове, в които спортния обект да може да се ползва безплатно от ученици и граждани. Става дума за 16 часа седмично. Отделно два пъти в месеца ще се провеждат различни състезания за деца със специални потребности и от уязвими социални групи. Предвижда се след края на периода, тоест 25 г. общината ще стане пълноправен собственик на спортния комплекс, без да е вложила нито един лева, каза още Георгиев.

Боримиров трябва да изгради три футболни игрища и три тенис корта. Освен това общината ще получи и обезщетение от близо 270 000 лв.

"Предвидени са сериозни неустойки и при неизпълнение на задълженията - например за безплатните часове, договорът може да бъде прекратен", уточни Георгиев.

Срокът за изграждане на спортния комплекс е до 2 г., а инвестицията - 2 млн. лв.

През миналата година след протест на жители в "Бояна" общината спря процедура, според която Боримиров щеше да изгради подобен спортен комплекс на мястото на кварталния стадион.

В момента текат процедури за изграждане на още 4 спортни обекта - в "Люлин", "Слатина", "Горубляне" и др.

Други от От страната и света

Ст. комисар Димитър Машов за пияния експерт: ОДМВР - Велико Търново осъжда подобно поведение

"Ръководството на Областната дирекция остро осъжда подобно поведение. Такива случаи няма да бъдат толерирани. Това се казва в позиция на директора на търновската полиция старши комисар Димитър Машов

Почина звездата от "Титаник" и "Властелинът на пръстените" Бърнард Хил

Актьорът Бърнард Хил, известен с ролите си на капитан Едуард Смит в "Титаник" и на краля на Рохан Теоден във "Властелинът на пръстените", е починал на 79-годишна възраст

В храм "Св. Петка" в Сливен ще бъде изнесена иконата на св. вмчк. Георги Победоносец за поклонение

В храм "Св. Петка" в Сливен ще бъде изнесена за поклонение икона на св. вмчк. Георги Победоносец, съобщи предстоятелят на църквата отец Йоан Петров. Това е една от най-известните икони в православния

Владика и кмет раздават яйца козунак за Второ възкресение

Във великотърновския храм „Възкресение Христово" се състоя службата за Второ възкресение, а митрополит Григорий и свещеници четоха откъси от Евангелието на няколко езика

Мюсюлманинът, реставрирал над 20 църкви: Сънувам обектите си,

Мюсюлманинът Турхут Исмаил възстановява християнски храмове. Той реставрира поредната църква, която се нуждае от ремонт, този път в Нова Загора. Над 20 са църквите, които Турхут вече е ремонтирал

>