Аман от каки с показалки!

24.05.2022 10:00 Диляна Ценова
Ергенът - Виктор Стоянов, се целува с финалистката на предаването Виктория Капитонова СТОПКАДЪР: Би Ти Ви

Невъзможно е да се “прецени” кое усилие е по-безполезно: заканата на СЕМ да наложи санкции на Би Ти Ви заради простащините в “Ергенът”, или фейсбук дискусията на коя част от парчето “Ще ти скъсам г*за” е автор Соня Момчилова.

За полезното действие на медийния регулатор красноречиво говори проследяването на някои факти. През 2019 г. той налага на “7/8 ТВ” глоба от 30 хиляди лева за “цинизми, вулгаризми, полуцензурирани псувни и всевъзможни нецензурни изрази”, а през юли 2021 г. партията на Слави Трифонов печели парламентарните избори с 657 829 гласа, пропагандирайки единствено в ефира на тази телевизия. Въпреки височайшата намеса на моралния стожер СЕМ.

През юни 2021 г. съветът влиза в напрегнати отношения с Велислав Минеков и публично споделя безпокойството си, че “министърът на културата въвежда в заблуждение обществото относно комуникацията си с независимия регулатор”.

 Месец и нещо по-късно наказва с 3000 лева генералния директор на БНТ Емил Кошлуков заради същия непоследователен министър.

Очевидно е, че политическата безпристрастност и налагането на добри маниери не са по силите на държавния орган, затова не е и особено важно да се доказва Момчилова или Любен Дилов-син е авторът на пламенния рефрен “Ще ти скъсам г*за”, дал заглавието на един от най-големите “Ку-ку” хитове през 90-те.

Тъй като новата шефка на СЕМ е от президентската квота, а медийният кръг зад “Демократична България” и “Промяната” вече не харесва Румен Радев, тя бе нападната

заради разпуснатото си младежко творчество

Ефектен, но некоректен контрапункт, защото в началото на демокрацията масовият потребител припяваше сътворения от Момчилова хит “Мама на татко не дава” от албума “Ръгай чушки в боба” със същия блеснал поглед, с който друсаше кючеци на “Камъните падат” и “Тигре, тигре”.

Фокусът не е миналото, а настоящето, в което Момчилова със завидно самочувствие сравни “Ергенът” с “интелектуален холокост”, предизвиквайки всеобщ потрес и основателно остра реакция от “Шалом”.

Повече от непонятно е защо тази чиновничка не замълча, след като ѝ казаха, че “подобни сравнения са обидни към паметта на милионите жертви на нацизма през Втората световна война и такава историческа трагедия не бива да бъде профанизирана”. Напротив, най-невъзмутимо се зае да обяснява на евреите какво пише в Танах.

През 2020-а Соня се открои сред най-гръмогласните протестиращи срещу ГЕРБ, не по-долу от самото “отровно трио”. Влагаше особена агресия и настъпателност, за да убеждава в мрежата “неверници”, че зад народните вълнения няма и капка партиен интерес. Бързото ѝ кариерно израстване с победата на прогресивните сили не само я опровергава, но и затвърждава впечатлението за службогонство, което пък ѝ спечели врагове дори в самия СЕМ. Най-неприятното е, че днес Момчилова вече се изживява като морална полиция и дружинна на нацията.

“Нужна ни е телевизия - заявява тя, - пред която родителите спокойно да оставят децата си без надзор.”

“Не - отбелязва колегата Иво Сиромахов, - телевизиите не възпитават децата. Възпитанието на децата е задължение на родителите им. Ако самите родители са абдикирали от възпитанието на децата си и са го оставили на телевизора, компютъра, таблета, вината не е в телевизиите.”

Призванието на СЕМ

е основно да следи за баланса на гледните точки,

да се интересува защо определени събития не се отразяват от определени медии за сметка на други новини. Да се произнася, а не да мълчи свенливо, когато фондации, НПО-та и дори партии се оплакват, че липсва плурализъм в четвъртата власт.

Най-добре органът да остави на образователния ресор и на домашното огнище отговорността за изграждането на личността, формирането на вкусове сред подрастващите, налагането на рестрикции върху явления като “Ергенът” и чалгата. Аман от каки с показалки!

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>