Николай Христов: Скандалът с филма “Спекуланти” е урок за продуценти и авторски права

21.05.2022 21:00 Пенчо Ковачев

Защо и как той беше прекръстен на “Борсови играчи” разказва управителят на Корунд Х"

- Официалната премиера на филма “Борсови играчи”, на който сте продуцент, беше вчера, 20 май. Какъв зрителски интерес очаквате, г-н Христов?

- Много е трудно да се направи прогноза и обикновено не се наемаме с тази задача. Вярвам, че направихме качествен продукт и очакванията ни са по-скоро добри. От друга страна, самият жанр на филма е нишов и нещо, което не е правено в България - финансов трилър. Така че ние също с нетърпение очакваме да видим как филмът ще бъде приет от зрителите. Нашата цел беше, въпреки на пръв поглед сложната тематика, това да бъде един достъпен за широката публика филм и вярвам, че успяхме в това.

- Филмът първоначално се казваше “Спекуланти”, но Кузман Илиев - един от сценаристите, забрани той да се излъчва с това име, ако не платите 100 хиляди лева. Платихте ли тези пари?

- Не, не сме платили тази сума. На 28 март 2022 г., точно седмица преди насрочената национална предпремиера, бяхме уведомени от адвоката на г-н Кузман Илиев, че той е регистрирал търговска марка “Спекуланти” и нямаме неговото позволение да разпространяваме филма под това име.

Наложи се да сменим заглавието на “Борсови играчи” и така реално вече не нарушаваме използването на търговската му марка. Наложи се и да ребрандираме освен самия филм и всички печатни материали, плакати, социални мрежи и други. Поради тази причина отложихме националната премиера с малко повече от месец - за 20 май 2022, за да тръгне филмът вече с новото заглавие и да не нарушаваме търговската марка на г-н Илиев. Ние не сме съгласни и оспорваме тази търговска марка в Патентното ведомство, защото както самият г-н Илиев посочва в писмото си, той е отстъпил всички прехвърляеми авторски права, в това число и заглавието.

- Сега има ли някаква реакция от страна на Кузман Илиев?

- Любопитно е, че въпреки нашите светкавични действия по смяната на заглавието г-н Илиев продължава да настоява за спиране разпространението на филма и вчера (20 май 2022 г.) неговият адвокат е разпратил до киносалоните  писмено искане за това.

С малката разлика, че в случая г-н Илиев няма регистрирана търговска марка “Борсови играчи”. Всъщност първото нещо, което направихме, след като избрахме новото заглавие, беше да заявим тази търговска марка в Патентното ведомство. Така че очакваме филмът да има своето достойно национално представяне, след което ние с г-н Илиев

да решаваме нашите

спорове в съда

Без от това да страдат останалите автори, копродуценти и партньори на филма. А и самите български зрители, за които е направен този филм в крайна сметка.

- Защо всъщност възникна този скандал? Доколкото знам, вие и г-н Кузман Илиев сте били добри приятели?

- Да, така е, бяхме приятели. Аз поне със сигурност съм го смятал за такъв. Тук може би е моментът да разкажа историята от моята гледна точка, защото по медиите се тиражира основно версията на г-н Илиев, а тя освен неточности съдържа и откровени лъжи.

- Каква е истината според вас?

- Писмото на г-н Илиев, което той изпрати първо до нас, а впоследствие разпространи по медиите, започва с увод, с който по-скоро бих се съгласил - безброй часове къртовски труд по апартаманети, кафенета и гаражи. Дотук добре...

После обаче г-н Илиев споменава за втора част на проекта - “Спекуланти 2”. Тук искам да заявя, че аз или баща ми Христо Христов никога и под каквато и да е форма не сме видели и един ред от сценарий на проект за продължение на филма. Камо ли да е търсено финансиране от нас.

- Г-н Илиев споменава, че бил изтикан извън проекта. Така ли е?

- Никой никога не е отрекъл приноса на г-н Илиев като СЪсценарист. Неговото име, както и това на компанията му КАДРЕ, са фигурирали и на рекламните материали, и в самия филм. И ако г-н Илиев се е почувствал по начина, описан в писмото му, защо не се обади веднъж и не дойде да си каже притесненията? Да напише един имейл! Да изпрати препоръчано писмо до нас, за да изплаче болката си. Сигурен съм, че ако го беше направил, щяхме да се разберем много лесно. Не го е направил до момента, в който вече премиерата е напълно организирана, защото

целта за мен е ясна -

стоте хиляди лева,

за които той говори

- Да се върнем на търговската марка “Спекуланти”. Г-н Илиев говори за “неморалност, неетичност, подлост”. Това как ще коментирате?

- За мен тези 3 определения много точно описват неговите действия. Това да си в един продукт, плод на труда на огромен екип хора, повечето от които колеги и партньори на фирмата “Корунд-Х”, и още на 28 май 2021 г. да заявиш търговска марка зад гърба освен на главния продуцент Христо Христов, така и зад гърба на останалия творчески състав - режисьор, сценаристи, оператор, актьори и др.

Освен това, броени дни след като си заявил въпросната регистрация на търговска марка, да дойдеш в офиса на “Корунд-Х”, да се държиш, все едно нищо не се е случило, да се прегръщаш, да се усмихваш и да фамилиарничиш, а накрая да надпишеш собственоръчно книгата си с текст “На Христо Христов, велик продуцент и още по-велик човек”. Всичко това за мен е синоним на подлост, неморалност и неетичност в най-чистата й форма.

- Чия всъщност е идеята за този филм с финансова тематика?

- Г-н Илиев твърди, че тя е негова. Аз твърдя, че е моя. Имам доказателство - договора между “Корунд-Х” и Кузман Илиев от 9 януари 2019 г., в който още в предмета на договора пише ясно чия е идеята. Никога не съм се тупал в гърдите и парадирал с това, но фактите са такива, каквито са.

- В исканията си г-н Илиев се оплаква, че неговите бележки не били взети предвид при монтажа на филма. Защо неглижирахте тези бележки?

- Монтажът на филма отне месеци работа и периодично се правеха гледания, на които присъстваха аз и/или Христо Христов, Георги Костов, Мартин Димитров, Мартин Илиев, Илиян Скарлатов. Смея да твърдя, че мнението на всеки е било взето предвид, обсъдено и евентуално вкарано в монтажа, което могат да потвърдят и цитираните по-горе хора от творческия екип.

Също така имаме множество доказателства за разменени имейли по темата. Ако г-н Илиев толкова не харесва филма, защо присъства и излезе да се поклони на предпремиерата пред бургаската публика на 4 декември 2021 г.?

Тогава се състоя първата прожекция (некомерсиална) пред публика за зрителите на Бургас, тъй като община Бургас беше подкрепила проекта и това беше част от събитията по повод празника на града.

Г-н Илиев тогава гордо взе микрофона след прожекцията, каза няколко добри думи за проекта, накрая се поклони и беше аплодиран. Между другото - в исковата молба срещу “Корунд-Х” той пише, че дори не е знаел за тази прожекция... Интересно как тогава беше там и излезе пред публиката в салона.

Бих искал да засегна и още един въпрос. Докато траеше постпродукцията на филма - монтаж, писане на музика, озвучаване, цветови корекции и т.н., г-н Илиев беше доста зает. Първо е водещ и продуцент на всекидневно предаване по Нова телевизия. После реши, че ще влиза в политиката като водач на листа на партия ВМРО. Три пъти се явява на избори. Всички тези дейности отнемаха много от времето на г-н Илиев, а сега излиза, че ние сме го били отритнали от проекта.

- Как очаквате да се развият нещата от тук нататък?

- Първо, очаквам този грозен скандал, който се разрази между нас, да не помрачи качествения филм, с който ние се гордеем. Искаме хората да гледат филма и да го оценят обективно, а не да си спомнят само, че е бил помрачен от скандали. Защото филмът наистина си заслужава.

Прекрасен екип, страхотни актьори, великолепна игра, визия, монтаж, музика. Наистина си заслужава да бъде видян. А относно развитието на казусите с г-н Илиев ще разчитаме на българския съд да се произнесе по категоричен и безпристрастен начин.

И съм сигурен, че

истината ще

възтържествува

- Ще се стигне ли наистина до съд?

- Неминуемо ще се стигне до съд. Вече има заведена искова молба към нас за въпросните 100 000 лв. за неправомерно използване на търговска марка “Спекуланти”. Тук може би е моментът да подчертая дебело, че ние до 28 март 2022 г. не сме предполагали, че г-н Илиев има такава търговска марка. И от момента, в който научихме, докато съдът не се произнесе, решихме да променим заглавието, тоест де факто вече под никаква форма не използваме търговската марка “Спекуланти”. Друг е въпросът доколко законно е това негово действие и ние вече сме започнали процедура по установяване на това от съда по съответния ред.

- Какъв урок дава този случай на кинопродуцентите в България?

- Много са уроците, които научих от този случай. Първо, да не се предоверявам на никого 100% и, второ, да заявявам търговска марка за заглавието на всеки наш филм оттук нататък. (Смее се.)

Това впрочем е важен урок и за останалите наши колеги продуценти, защото съм убеден, че почти никой от тях не е патентовал търговска марка със заглавието на филмите си. И съществува реален риск, в случай че съдът приеме доводите на г-н Кузман Илиев, да създаде опасен прецедент, след който биха могли да “завалят” патенти на филмови заглавия с цел изнудване на продуцентите им.

 

 

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>