Д-р Дарин Димитров: Търговище става по-зелен и по-умен град с 3 обновени парка и над 80 смарткамери

09.05.2022 12:20 Ваньо Стоилов

- Доволен ли сте от бюджета на общината за тази година, д-р Димитров?

- За съжаление, той бе гласуван едва в края на март. Три месеца работихме с бюджета от миналата година и едва сега вече можем да си позволим да инвестираме в техника, да започнем ремонтите на улиците, на междублоковите пространства и на парковете.

Бюджетът ни всъщност не е достатъчно висок. Големите общини са орязани откъм държавно финансиране, малките имат относително повече средства.

Но ние имаме едно решение - тук имаме опит с общинските предприятия. Аз много съм говорил за това и пред сдружението на общините. Предстои ни среща в курорта Албена на 20 май с кметовете от Североизточния регион и там пак ще споделя и популяризирам нашия опит с общинските предприятия, който е много важен.

Когато спечелих първите кметски избори,

се наложи да направим общинско предприятие от акционерното дружество БКС

(Благоустройство и комунално стопанство), защото стана така, че чужди хора искаха да возят битовия отпадък на Търговище. Това щеше да оскъпи почистването на града и да се намали контролът, понеже трудно се контролират големите фирми, които искаха да навлязат на пазара.

Ние имахме фирма, която си работеше с битовия отпадък, и затова я преобразувахме в общинско предприятие. И сега общинското предприятие БКС ни запълва дупките по улиците, извозва битовия боклук, извършва частични ремонти по тротоарите и така ни помага. В него хората са назначени към общината.

- Колко и какви са общинските предпиятия в града ви?

- Освен БКС това са “Флора”, което се грижи да озеленяването и парковете, “Социални и охранителни дейности” - то осигурява охраната на детски ясли и градини и на други общински обекти и така не плащаме на външни фирми, както и “Детско и ученическо хранене”, с което храним всички деца на Търговище.

Тези предприятия ги съхранихме и преобразувахме, така им дадохме живот

и се оказа, че това е много по-изгодно. Лесно се работи с тях, защото директорите са на подчинение на кмета и на общинския съвет.

И други общини започнаха да правят така, нашият опит излезе много показателен. Сега да звънна на директора на БКС, че има разпилян контейнер, на минутата се реагира.

- Колко души работят в тези предприятия?

- Около 300 човека. Една от задачите им е да реагират на всяко оплакване на гражданите. А те са и за ранено животно в някоя част на града, и за счупен пътен знак - за всичко. Искат да си говорим за работа, за язовири, за здравеопазване - какво ли не. Просто задачите на кмета са разнопосочни: от пълненето на езерото в градския парк до чистота на въздуха и до музиката, която се изпълнява в ресторантите, защото е задължение на кмета да проверява дали там се спазва Законът за авторските права. Така че кметът отговоря за всичко, а правата му не са много.

- Действително кметовете на общини са сред най-натоварените. Знаете, че навръх Великден кметът на Нова Загора Николай Грозев почина внезапно от инфаркт, по-рано същата съдба сполетя и кмета на Мъглиж Господин Господинов. Вие като лекар как мислите?

- Познавах Николай Грозев, беше много отговорен човек, много добре работеше. Но стресът наистина е огромен. Особено когато между местната и държавната власт има разнобой.

В момента навсякъде ни проверяват

- за язовири, за кладенци, за езерото, за чистота на въздуха, за сметища, за обществени поръчки - Сметна палата, КПКОНПИ. Непрекъснато ни проверяват, вместо да ни дават възможност да работим, да ни дават европроекти, за да правим града си по-хубав. А проверките са такива, че ние непрекъснато имаме един екип в общината, който се занимава с отговор на исканията на проверяващите. И това не е само в Търговище.

- В Стара Загора проверяват покупката на автобуси по европрограма - там фирмата е общинска. Но в Търговище градският транспорт не е общинско предприятие.

- При нас градският транспорт е частен. Ние сме достатъчно малък, но и достатъчно голям град, така че с маршрутки решаваме проблема.

Но пак имаме обществена поръчка за микробусите и даже сега имахме проблем - можеше да спре градският транспорт, защото горивата се вдигнаха, а обществената поръчка не позволяваше да се вдигне цената на превоза. Но вече има законова възможност да се реагира и да се даде повече на превозвачите.

- Но билетът от 1 стотинка, за който “24 часа” писа, остава. Тази цена прозвуча като атракция.

- Все още съществува, по линията се пътува от кв. “Запад 3” до гробищния парк само в почивните дни. И може би заради тази цена от 1 стотинка ни проверяваха всички институции. Атракция, но тя ни костваше много нерви, защото мина през 8-месечна проверка. И накрая излезе, че няма проблем.

- А къде са основните проблеми пред работата на общинската администрация?

- Един от основните проблеми е с работата на външните изпълнители, на строителите. Цената на строителните материали се вдигна многократно. Едни проекти, за които държавата ни даваше 2 млн. лева, вече им правим преоценка за 3,5 млн. Желязото се вдигна много, а и го няма. И заради това

сами си правим новата клетка на сметището

до село Пайдушко. Там се слагат специални мембрани. Цената им от 2,90 стана 6,80 лева на брой. Разбирате ли какви цени има и колко се увеличи всичко?

А една вече спечелена обществена поръчка не ни дава възможност да договорим новите цени на тези материали със строителя, който реално не е виновен за това. И вместо управляващите да променят Закона за обществените поръчки, за да имат възможност кметовете да работят, те се занимават с проверки.

Ще кажа, че в тази ситуация нещата в държавата вървят благодарение на общините. Защото ние и обслужваме гражданите. Реално административното обслужване на всички минава през общинската администрация. Да, те си плащат тук данъците, но това са строителни разрешения, промени на устройствени планове, инвеститори идват. Това е другата задача на общината - да се справя така бързо, че да помага на хората, на инвеститорите, а не да пречи и да ги бави.

- Заплашени ли са проекти, които вече сте започнали?

- За съжаление, е заплашен най-важният ни проект - депото за отпадъци. И все пак успяхме преди кризата да приключим всички европроекти, които бяхме започнали.

Зная за кметове, които по ОП “Региони в растеж” направиха обществени поръчки за различни ремонти и се оказа, че спечелилите се отказват -

не могат да изпълнят това строителство на договорената цена

При нас има един дом за социално слаби с 19 малки жилища, който остава, но той не е започван. Финансирането му от държавата е 1 млн. лева, но кой вече ще го направи за толкова? Никой! Трябва да се промени законът, за да можем ние да дофинансираме, може и държавата, но досега не съм чул тя да е направила такова нещо.

- А стигат ли ви парите за издръжката на децата от детските градини? След като правителството ги направи безплатни и премахна таксите, се наложи на някои общини да ги дофинансират от бюджета си?

- Засега успяваме да се оправим, но сме на границата. Когато станах кмет, посещението в детските градини също беше безплатно, но до април тази година родителите плащаха единствено за храната. За децата в I и II група таксите бяха под 2 лв. на ден, а за тези в III и IV - около 1 лв.

В детските градини трябва да има една такса, както е при личния лекар

Дори да е символично, но трябва да има някакво заплащане. Такова нещо като безплатен обяд няма, така не може да се оказва и контрол.

- И в първия, и в сегашния си втори мандат поставяте акцент върху това Търговище да бъде зелен град?

- Той си е зелен град. На територията му зелените площи и местата за отдих са 1063 дка. Целта ни е да става все по-зелен. Изграждаме нови паркове, възстановихме напълно стария “Борово око”. Езерото там беше почти празно, сега е с вода и с риба. Подновихме парк “Роден кът”, направихме шадравани, детски площадки и там вече е пълно с хора. Сега правим парк “Юкя”. Проблемът е в поддръжката на тези паркове.

Ние сме в зона, в която даже не се проверява чистотата на въздуха. Но още в първия ми мандат сложихме две станции, които мерят. Имаме заводите на “Шише джам” - в тях работят над 3500 човека, затова поставихме едната станция в кв. “Въбел”, където са тези заводи. В общи линии запрашеността там е в нормата.

Искаме да правим индустриална зона, искаме да дойдат инвеститори - е, не може хем промишленост, хем всичко да е чисто, нали?

- Тази зона проект на бъдещето ли е?

- Да, тя ще се простира от заводите “Шише джам” на запад, покрай жп линията за Варна до някогашния завод “Енергия” на изток. Такава зона ни е необходима, защото Търговище има добре развита икономика. И ниска безработица - 3,6% по официални данни към март. Безработни са тези, които не искат да работят. Два месеца в общината търсихме двама мъже, които да поддържат общинските язовири като общи работници.

- Работите и по друг интересен проект - “Умен град”.

- Започнахме този проект преди няколко години, когато подписахме договор за слагане на смарткамери на най-важните кръстовища. Това са камери, които разпознават номерата на колите. Вече имаме 4 или 5 кръстовища с такива камери. По всяко време, ако мине автомобил, който е търсен, може да бъде засечен и проследен.

Иначе имаме камери на над 80 места и продължаваме да инсталираме. Това е много важно за полицията, а и за нас като община, за да намираме нарушителите на обществения ред.

Уличното осветление също е част от умния град.

Подменихме 3000 осветителни тела

в града и кварталите “Въбел” и “Бряг”. Те светят с различна интензивност в денонощието. Включват се, когато намалее осветеността.

Проектът е по Норвежкия финансов механизъм за 1,16 млн. лева, изпълнен е докрай. За съжаление, плащанията все още не идват от управляващия орган. Този проект ни спаси от високите сметки за ток. При нас те също се вдигнаха, но с около два пъти. Не с 4-5 пъти, както е на други места. Ще кандидатстваме и за смяна на осветлението по селата.

- Може би ще разчитате на Плана за възстановяване и развитие?

- Искаме да си направим междублоковите пространства. Планираме и една нова улица от другата страна на река Врана, където навремето бяха къщички, но сега има блокове и хората искат да изградим улица.

Ще обновим спортните зали. Но в момента не вървят никакви европроекти

За плана за възстановяване и развитие се говори как някои общини са започнали да работят вече, аз не зная какво да работим, не зная какво ще се изисква. Говорим за зелена енергия, как ще направим по-ефективни жилищата, но в момента всички кметове чакаме и не намираме нищо ново.

- Магистрала “Хемус” дали ще стигне скоро до Търговище?

- Хубаво е да стигне, но това зависи от други фактори. В момента по нея се работи малко.

- Имате тежко наследство от социализма - незавършения хирургически блок.

- Такъв огромен хирургически блок не е нужен на региона. Виждам градове като Добрич, където същият проект е изпълнен, реално половината от сградата е празна, а и има скъпа поддръжка. Искаме да продадем недовършената сграда заедно със земята под нея и новият собственик да я разруши и на нейно място да прави каквото желае. Има кандидати, но проблемът е с оценката. Трудно е да се направи оценката за разрушаването на сградата.

За основен ремонт чака и бившата Земеделска банка в центъра на града. За нея ни трябваха около 1,8 млн. лева. Бяха ни обещани като директно финансиране от правителството и малко остана да получим парите, но не успяхме да ги вземем. Сега вероятно вече цената е двойна.

Много е хубаво всяка община да получава от централната власт по една финансова инжекция на година за по една такава сграда. Тези пари не се раздават на общините, а на хората в тях. Искаме да направим бившата банка зала за ритуали и галерия.

- Сега ви предстои важно събитие - традиционният панаир на Търговище, който ще се проведе за 243-и път. Как се пази такава традиция?

- С постоянство. Две години заради COVID-19 не бяхме правили панаир, но сега има голям интерес. Дори някои изложители се сърдят, че няма места за всички, но това са възможностите. Разбирам ги - те две години не са ходили никъде и имат желание да покажат това, което правят.

Цялата улица до Художествената галерия ще бъде с изложители,

а веселата част на панаира ще бъде зад стадион “Димитър Бурков”. Всяка вечер на откритата сцена в парка “Борово око” ще има музикална програма.

- На 26 април в градския театър пя примата Лили Иванова.

- Интересът беше голям, билетите свършиха, преди да ги пуснат, самият аз не можах да се включа. Но ще взема повод от това, за да кажа, че общината подкрепя и културата - финансира международния театрален фестивал за детски спектакли “Вълшебната завеса”, двата театъра, разкопките на крепостта Мисионис, която наричахме Крумово кале.

Увеличаваме подкрепата си и за спорта, тази година от бюджета отделяме 80 хил. лева за клубовете.

В крайна сметка това, което като община можем да направим, е да имаме добра културна програма с добър панаир, да организираме спортни турнири и първенства, фестивали. Наскоро се проведе турнир по спортно ориентиране, на който идват гости от цяла Европа.

Съжалявам, че една от някогашните гордости на града - мотоциклетизъм на писта, тук вече не съществува. Пистата беше на военните и след промените мотостадионът бе продаден.

- Неотдавна една от партиите мандатоносителки обяви, че ще внесат законопроект за промени в Закона за местната власт - кметовете да имат право само на два мандата.

- Аз самият съм втори мандат кмет. В същото време съм и акушер-гинеколог. Ще ви призная, че вечер сънувам операционната. И като човек, който обича професията си и я практикува всяка неделя, вероятно се очаква да кажа, че подкрепям подобно предложение. Хората трябва да знаят, че в администрацията има много тънкости, които се учат в процеса на работа. Тези тънкости после ти помагат в следващи мандати.

“Нека жителите на Търговище да бъдат по-усмихнати. Защото в момента живеем в един абсурд. Не знаем във филм ли сме, или в театър - толкова е абсурдно всичко, което става в България. Но нека всички си изкарат добре празниците и да гледат с усмивка. В края на краищата много от нещата не зависят от нас. Но когато дойдат избори, нека мислим - защото абсурдите идват след грешен избор.”

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>