5 въпроса към Цеца Петрова: Ученици в 5-и клас не могат да създадат елементарен текст

22.04.2022 14:20 Ярослава Прохазкова
Цеца Петрова

Дългогодишен учител по български език и литература в столичното 119-о средно училище “Акад. Михаил Арнаудов”. Базов преподавател на Софийския университет. Автор на учебници и учебни помагала. Участник в комисии за проверяване и оценяване на националните изпити след 7-и и след 12-и клас.

- Г-жо Петрова, какво мислите за анкетата на Министерството на образованието и науката, с която се питат учителите какво мислят за учебните програми по предметите, които преподават?

- Поздравявам министерството за възможността, която дава на колегията да участва. Да! Учебните програми трябва да са обществена договореност. Това трябва да е реалност, а не формалност, което значи, че:

1. Колегията наистина трябва да участва активно и отговорно;

2. Министерството на образованието и науката наистина трябва да се съобрази с резултатите от допитването до учителите;

3. Анонимността на допитването да не се превърне в липса на персонална отговорност, както се получи с днес действащите програми.

- Какви са програмите?

- С настоящите програми нещата се случиха отзад напред. Първо бяха сътворени от анонимни екипи. Насила бяха изтръгнати и направени обществено достояние. След активна съпротива стигнаха до обществото, преди да бъдат приети. Следва да се отбележат усилията тогава на министър Меглена Кунева и зам.-министър Диян Стаматов учебните програми да бъдат обсъдени.

Неуспехът на днес действащите програми е безспорен – масова неграмотност, която е констатация на всички нива, на които се анализират успеваемостта на обучението и резултатността на образованието.

- Какви дефицити трябва да преодолеят новите програми?

- “Изчистване от теоретизиране” е претенциозно и неточно изискване. Излишната теоретизация е в началния курс и 11-и и 12-и клас профилите. Там са невъзможностите за продуктивен контакт между програмите и учениците. И ако отпадането на ученици поради това в 11-и и 12-и клас да не е фатално за обществото, то положението в началния етап е фундамент на българското образование. Ученици идват в 5-и клас с невъзможност да създадат елементарен текст - и като съдържание, и като визия. При голяма част от тези ученици не само визията на текста, но и визията на буквата е разрушена до некомуникативност.

Като преподавател по хуманитарна дисциплина с тревога установявам, че има българчета, които така и не научават кога е създадена България, кога е създадена славянската азбука, кога са покръстени българите и т.н.

- Какво най-много липсва?

- От 5-и до 10-и клас програмите са безобразно “изчистени”. Бели петна остават българската народна песен, средновековната българска литература – все неща, с които се идентифицира българското навсякъде по света като уникалност и универсална комуникативност. Намирам за престъпно отсъствието на Ботевите и Алековите фейлетони.

- А по български език?

- В програмите по български език за 5-и, 6-и и 7-и клас разделът “Език и текст” във формата, в който е, е напълно безрезултатен. Често учебното съдържание е неподредено по академична логика, разпокъсано е. Местоименията и причастията се учат на порции и в 5-и, и в 6-и клас. Простото сказуемо се учи в 5-и клас, а съставното сказуемо - в 7-и клас.

Честата смяна на учебните програми сама по себе си е порок, който създава академична мъгла.

Поздравявам министерството

на образованието, че се допитва

до учителите за учебните програми

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>