Ива Митева: Горчивината е много, но все още коалицията е възможна

21.04.2022 08:00 Лиляна Клисурова
Ива Митева е зам.-председател на Народното събрание от “Има такъв народ”. Юристката бе начело на предишните два парламента, а преди това е работила като директор на правна дирекция на НС. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Стига да се слушаме и чуваме, допълва зам.-шефката на Народното събрание от "Има такъв народ"

Отстъпихме за парите за пътища, за да я има коалицията

В този парламент няма мнозинство за въвеждане на мажоритарна система. Но може би трябва да започнат да се правят силни предизборни коалиции

- Г-жо Митева, защо ИТН отстъпи за пътищата и оттегли своето предложение? Както каза Тошко Йорданов - постъпихте тъпо коалиционно, не правилно. Защо?

- Още миналата седмица заявих, че в това решение, което беше прието, има притеснителни неща. Подкрепихме го, защото иначе коалицията беше поставена под риск и това беше единственото възможно решение в този момент.

- Отстъпихте, за да има мир в коалицията ли?

- Отстъпихме, за да я има коалицията. Аз не участвах в гласуването, защото определено ме притеснява смесването на правомощия на изпълнителна и законодателна власт. По-чистият вариант за мен беше да се възложи на МС да предприеме съответните действия.

- Казвате, че има притеснителни неща в това решение - те правят ли го атакуемо в КС?

- То

ще бъде атакувано в КС, почти съм убедена от заявките в пленарната зала. Защото тук се появява и един предварителен парламентарен контрол. Доколкото знам от колегите, става дума за законни договори, които са одитирани. Защо НС трябва да одобрява плащания, и то въз основа на становище на комисия? Тази комисия по регионална политика няма такива правомощия. Поне в основанията на решението трябваше да се посочи, че то е допълващо правилника на НС, част от него. И тогава характерът на решението щеше да е друг. Ако комисията излезе с негативно становище, а междуведомствената група е казала, че всичко е изрядно, ще има ли плащане?

- Има ли компетенциите тази комисия да разглежда договор по договор?

- Не. Това решение не е от този ранг да ѝ възложи такива компетенции. И не е работа на НС да казва дали да се плати, или не по сключени договори, това са двустранни отношения, които се решават по друг ред.

В крайна сметка основното, което е важно, е, че се развързват ръцете на МРРБ и АПИ, за да продължат да възлагат нови дейности, фирмите да работят и да се извършват ремонти, за да няма опасност за живота на хората.

- Комуникацията между ИТН и останалите 3 партии в коалицията става все по-трудна...

- Трудна е, защото

ние сме по-непримирими

И реагираме остро, сблъсквайки се с несправедливостите. Винаги съм го отдавала на това, че сме по-млади в политиката и не сме се научили на игрите, на този стил, който продължава. Аз самата не съм свикнала да ми бъдат извивани ръцете и да премълчавам това, което мисля и което е правилно. Може би и затова съм малко опозиция вътре в коалицията, но не мога да гласувам неща, които са против моето вътрешно убеждение или нарушават конституцията и правилника на НС.

А в коалицията по-трудно намираме общите решения заради опита на някой да се наложи.

- Кой се опитва да се наложи?

- Ние, колегите в парламента, се разбираме добре. Дори сме изработили заедно няколко закона. Сядаме, дебатираме и нещата се получават. За съжаление, включително това решение за АПИ беше диктувано и наложено от МС.

- Цялото правителство ли се налага, или премиерът, вицепремиерът?

- Не става дума за целия Министерски съвет, а за определени лица. Те достатъчно се въртяха в публичното пространство и се знаят кои са, нека не ги споменавам отново, не искам да влизам в това говорене.

- Предстои да се обсъжда вашето искане за преразпределяне на квотите в комисиите - какво ще стане, ако не бъдете удовлетворени?

- Направихме преизчисление на квотите в комисиите на база съотношението в парламента и се оказа, че разпределението не е правилно. ПП са си взели максимума, а

БСП и ДБ са взели повече места, от коалицията сме ощетени само ние от ИТН

Сравняваме се с БСП, с които имаме почти еднакво съотношение. Затова искаме да имаме по още един представител в комисиите по конституционни и правни въпроси и по бюджет и финанси, които са най-важните.

Досега не сме се вторачвали толкова много в тези неща, защото, когато си коалиционен партньор, искаш нещата да вървят. Но когато видяхме, че има плътно обединение от ПП, БСП и ДБ и нашите неща са изтиквани в ъгъла, включително както стана с АПИ, сметнахме, че този наш жест не е оценен и ние трябва да си поискаме това, което ни се дължи, след като избирателите са ни изпратили с това представителство в НС.

Така че нека да видим какво ще се случи след празниците, когато това решение трябва да се обсъди. А другото важно решение, което сме внесли, е за създаване на временна комисия за проверка на задълженията и одобряване на плащанията. След като днес приехме да има контрол за договорите на АПИ, би трябвало

всички договори да влязат в НС, а не да се обвиняваме в корупционни практики

- Самата вие казахте преди малко, че не е работа на НС да се бърка в двустранни договори. Това предложение не противоречи ли?

- Да, не е работа на НС да се бърка в двустранни договори. Но след като бе направен този прецедент с АПИ, честно и справедливо е да бъде направено за всички. Защото иначе се получава, че имаме съмнения за корупционни практики в МРРБ, а във всички останали министерства нямаме. Нека не се лъжем, че има много средства в министерствата на земеделието, на икономиката, на иновациите, в енергетиката, в спорта, навсякъде. Нека принципът да е един и същи и да мерим с един и същи аршин.

- БНБ беше камъчето, което май обърна колата в коалицията. Какво предстои, след като вече заявихте, че ако бъде отворена нова процедура, пак ще предложите Каримански? Това няма ли да блокира отново решението?

- Не знам защо се стигна дотук с кандидатурата на Каримански. До втората процедура поне аз не бях чувала остри реакции срещу него, напротив. И като че ли имаше едно мълчаливо съгласие той да бъде кандидатурата. Бях изумена, когато после така се обърнаха нещата. Не знам защо им е толкова важна БНБ и искат всичко да е съсредоточено на едно място, след като не знаят, че не БНБ задава фискалната политика, а Министерството на финансите. А БНБ не е държавен орган и определя паричната политика.

Нека да видим първо кога и как ще тръгне процедурата. Ние сме последователни в своите действия, показахме, че не сме склонни да жертваме и унижаваме хората си.

- И няма да отстъпите от Каримански, така ли?

- Моето мнение е такова. Дали и какво ще се случи, не мога да ви кажа. Но до този момент това е нашето решение.

- Този пазарлък за постове в коалицията явно ще върви много трудно. Предстои избор за СЕМ, както и за Конституционния съд, където се спряга и вашето име. Има ли договорки как ще се балансира, за да няма повече драми като БНБ?

- На коалиционни съвети се определят тези квоти. Аз на някои ходя, на други не. Определено

коалиционните съвети в парламента са почти безсмислени - почти нищо не се случва

- Защо?

- Не знам. Може би защото колегите не могат да взимат самостоятелни решения, все казват, че трябва да се консултират с някого или да мине през група. Или не излизаме с решение, или излизаме с едно, а после друго се случва. Обикновено г-н Гюров винаги мълчи.

- И партньорите ви признаха, че има проблем с толкова много нива на комуникация в коалицията.

- Може би трябва да се търси друг вариант на комуникация, не знам. Но не знам какво са се разбрали за постовете и определено не се интересувам. Прочетох във вашия вестник за КС и ми стана много неприятно.

- Нямате амбиции за член на КС така ли?

- Не,

нямам несломими амбиции за КС

Ако имах такива, правилата вече щяха да са приети, защото от опозицията на няколко комисии вече поставяха въпроса. Оставили сме решението изцяло в ръцете на коалиционните партньори. Ако има място за ИТН, ще решим с колегите какво да предприемем. Ако те преценят, че искат аз да бъда издигната - ще го обсъдим. Но аз на няколко коалиционни съвета казах категорично на този етап да не ми спрягат името, защото имам много работа в парламента.

- Предстои да се обсъждат предложенията на партиите за излизане от кризата - намаляване на ДДС на някои храни или на тока, необлагаем минимум... Коя от всички лансирани идеи ще подкрепите и ще имате ли и вие предложения?

- ИТН първа постави въпроса за намаляване на ДДС. Г-н Абровски още от 45-ото НС има предложение за намаляване на ДДС на плодове и зеленчуци. Още през октомври аз заявих позицията ни за

9% ДДС на продуктите от малката потребителска кошница -

мляко, олио, сирене, месо, яйца, хляб. Дори сега, при приемане на бюджета, предложението на Абровски за плодовете и зеленчуците беше единственото направено в тази посока, но партньорите ни спряха с обяснението, че не може да се случи сега. И не беше прието от Министерството на финансите. Доволна съм, че МФ вече е узряло и готово на тази стъпка, говори се и за падане на ДДС на хляба. Но ако наистина искаме да помогнем на хората и да има силен социален ефект, трябва да помислим и за останалите продукти от малката кошница.

- Като заговорихме за ДДС - като член на комисията по културата и медиите бихте ли подкрепили намаляване или падане изцяло на ДДС за вестници и списания, каквато директива има вече в ЕС?

- Нека първо се запозная с директивата и ще направим съответния анализ. И е редно, след като директивата ни дава тази опция, да помислим много задълбочено.

- Наближава юли - при какви условия може да бъде преосмислено ветото на България за преговорите на РСМ?

- Северна Македония категорично е червена линия за нас. Няма да преосмислим позицията си, тя е твърдо да се спазва договорът.

- Покрай напрежението за РСМ се заговори за смяна на външния министър Генчовска. Възможна ли е такава?

- Смяната на Генчовска е в компетентността на ИТН, това е изцяло наше решение. Ние не се месим в смяната на нито един министър на останалите партньори.

- Как ще продължите да работите оттук-нататък в коалицията? Вече се правят прогнози кога ще са предсрочните избори - явно неизбежни.

- Истината е, че трудно ще продължим. Самата аз

вече съм много изморена, защото виждам, че това, заради което влязох в политиката и което искам да постигна, не се получава

така, както трябва да стане. Това не е промяна за мен.

Но влизането в спирала на избори не е най-добрият вариант и не ми се иска да говоря още за такива. Мисля, че коалицията не е изчерпана и могат да се правят още опити. Оптимист съм и се надявам в един момент да се синхронизираме и да започнем да работим добре.

Предсрочни избори не са добро решение, защото хората се измориха и изнервиха. И не знам дали тези процеси няма да се задълбочат при нов вот. А и очакванията ни са за още по-ниска избирателна активност. Това ще доведе до още по-фрагментиран парламент и още по-трудно съставяне на коалиция.

Единственото решение е да се търси нов начин на участие в изборите. Знаете, че ние сме за мажоритарни избори и може би вече е редно да започнем активно да работим по тази тема. Както и по референдумите, и по субсидията. Въпреки че знаем, че няма да имаме голяма подкрепа.

- Да не чакате мнозинство в това НС за въвеждане на мажоритарна система?

- Не. Но може би трябва да започнат да се правят силни предизборни коалиции, както се прави при мажоритарните избори. Т.е.

избирателите да знаят кой с кого ще се коалира и така да гласуват за тях

С обединяването на формации със силни личности и създаването на по-широк формат ще се избегне разпарчетосването. Знаете, че когато партиите са с под 4% и не влязат в парламента, гласовете за тях се изхвърлят в кошчето, което не е добре за никого. Обединявайки се около личности, формациите ще бъдат много по-силни, а и на избирателите ще е ясно кой каква политика ще прави. А няма да има следизборни договорки. Освен това няма да има такова разпиляване на гласове.

- Как си ги представяте тези предизборни коалиции? Вие с кого бихте се коалирали - Янев, Мая?

- С никого не съм разговаряла, това е само идея. Но може би с формации, които са близо до нас и споделят програмата ни. Иначе другия вариант го казах - силно фрагментиран парламент, с много малки формации и още по-трудно съставяне на кабинет.

- А да не би да предлагате тези предизборни коалиции с оглед на последните социологически проучвания, според които ИТН пада още повече е вече е на ръба за влизане в парламента?

- Не, не го предлагам. Давам една идея, която се прави и по света. Това се вписва и в концепцията ни за мажоритарната система, където се издигат личности. И за да искате да спечелите в някой район, трябва да се обедините там с други формации. Това се наблюдава много ярко във Франция например.

- Ще подкрепите ли предложението на БСП за връщане на хартиените бюлетини?

- Категорично не.

Връщането на хартията е опасно за корпоративния вот, създава съмнения за фалшифициране,

има много сгрешени протоколи, недействителни бюлетини. Вижте колко главоломно спадна броят на недействителните бюлетини с въвеждането на машинния вот - от 169 хиляди през 2017 г. през 86 хиляди през април при смесеното гласуване до 13 хил. през юли и 11 хил. през ноември. Просто машината не произвежда недействителни бюлетини. И връщането на хартията не е добър вариант и не е в полза на никого. Най-много да върнем отново съмненията на хората за манипулиране на изборния процес и техните опасения, че гласът им не се отчита правилно. Защо да гласуват тогава.

- Политически анализатори вече чертаят различни сценарии за бъдещето на коалицията, сред тях и този тя да се преформатира в рамките на сегашния парламент след излизане на ИТН от нея. Възможен ли е?

- Сигурно е възможен. Знаете нашата червена линия - Северна Македония. Нека да видим какво ще се случи.

Засега виждате - коалицията работи трудно, но все пак беше прието решението за АПИ. Така че продължаваме напред. С много горчивина, но все още е възможна работа в коалицията. Важното е да се слушаме и чуваме.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>