Илияна Йотова към журналисти от РСМ: Четете българската конституция (Обзор, видео)

17.04.2022 15:12 Георги Милков

Вицепрезидентът Илияна Йотова отдели част от времето си в Охрид, за да ограмотява журналисти от Република Северна Македония (РСМ), които я причакаха след среща с представители на българските общности в града, за да я питат кога и България ще признае македонско малцинство.

Вие търсите от нас права за българите в Македония, а защо не признавате македонско малцинство в България, питаха журналистите, твърдейки, че даже има европейско съдебно решение срещу България по въпроса. И уж Съветът на Европа постановил България да признае македонците.

“Нека малко да ви ограмотя. Добре е да прочетете българската конституция, сигурна съм, че ще разберете езика. В България няма малцинства. Основният ни закон е създаден на съвършено различен принцип - на индивидуалното право, а не на колективното. При вас е различно и както се видя при последното преброяване сте една многонационална държава. И това е много хубаво, защото това е богатство за една държава”, заяви Йотова.

Тя отговори доста директно и на втория въпрос, уточнявайки преди това, че е работила в Съвета на Европа и в Европейския съюз.

“Това, което цитирате е решение на Съда по правата на човека в Страсбург и в него не е записано България да признае македонско малцинство. Осъждането на България е по чисто административни функции. А ако прочетете последния доклад на Съвета на Европа, ще видите че то е ревизирано. И никой, никога, никъде не е принуждавал България да признае каквото и да било малцинство, и няма да я принуждава, защото в Страсбург уважават българската конституция и са я прочели”, заяви Йотова.

След което българският вицепрезидент попита дали има и други въпроси, но от “медиумите” в РСМ не постъпиха никакви други питания и Йотова продължи по предвидената си програма в града.

В Охрид тя посети дневен център за деца с аутизъм, финансиран от българското правителство, като част от програмата на Министерството на външните работи "Българска помощ за развитие".

В Центъра благодариха за помощта и средствата, които България отделя за децата и показаха най-модерно обзаведени кабинети и занимални, в които се работи с децата.

Най-впечатляваща беше стаята за релаксация с мултимедия и специално обзавеждане по европейски стандарти, в която се работи успешно с деца, които проявяват агресия. Йотова остави пратка с нужни и полезни пособия за детските занимални.

След това вицепрезидентът бе гост на откриването на офис на Сдружението за толерантност и сътрудничество "Хоризонти", на което подари книги. Сред заглавията Йотова открои сборника със събраните от братя Миладинови български народни песни, като го подари на Любчо Куртелов - техен потомък.

Йотова поднесе и венец на паметника на 15-те българи, удавили се в Охридското езеро през 2009 г.

Предната вечер в Охрид Йотова случайно се срещна с голяма група български туристи в Охрид, които я поканиха да се снима с тях и всички заедно изпяха “Ясен месец веч изгрява“. Написан като въстанически марш от войводата и деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация Яни Попов, този текст става химн на тракийската революционна борба, както и на българите от Странджа.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>