Владимир Георгиев: ББР ще подпомогне бизнеса с нови продукти срещу кризата

11.04.2022 15:49 Самуил Огнянов
Владимир Георгиев е изпълнителен директор на Българската банка за развитие. Специализирал е финанси и банково дело в Германия, Австрия, Белгия и Люксембург. Има дългогодишен управленски опит в различни търговски банки, както и експертиза във финансовото управление на български и чуждестранни инвестиции в различни сектори на икономиката.

Създадохме платформа, която улеснява максимално компаниите при кандидатстването за финансиране, казва изпълнителният директор на банката

- Успя ли ББР да се превърне в банка за малкия и средния бизнес, както бе замислена при създаването си?

- Фокусът ни вече изцяло е насочен към малкия и средния бизнес. Но има едно фундаментално различие с останалите. Ние оперираме с държавен ресурс, който е по-скъп от този на търговските банки. И това ни пречи да бъдем истински техен конкурент. Но и не би следвало да сме такъв именно защото оперираме с обществен ресурс. Проблем за нас е и липсата на развита клонова мрежа. 

- А имате ли намерение да изграждате такава мрежа?

- Не мисля, че наш приоритет е изграждането на голяма мрежа в страната. По-скоро разчитаме на дигитализацията на бизнеса. Разработваме специална платформа, с която да стигнем до фирмите, търсещи финансиране. 

- Тя ще дава ли възможност за опростени процедури при кандидатстване за финансиране?

- Да, това е акцентът при създаването на платформата Business Booster. В съвсем скоро време тя ще действа с пълната си функционалност. Процесът по изцяло електронно кандидатстване за кредит е голямо предизвикателство, особено предвид действащите банкови регулации в страната.

ББР като кредитна институция не е освободена от тях. Въпреки това положихме големи усилия цялото искане за кредит с всички нужни документи да се попълни електронно. Така осигуряваме достъп до продуктите на ББР от всяка точка в страната.

- Вие не предлагате ли консултации, които да помогнат на фирмите лесно да се ориентират как да се справят с подаването на документите?

- Разбира се, че сме предвидили такива консултантски услуги. Те ще включват и препоръки как да се направи бизнес план, какво от финансовите документи е необходимо да се предостави, как да се обоснове искане за оборотен или инвестиционен кредит.  Моето лично очакване е, че голяма част от българския бизнес е готов за подобен изцяло дигитален процес.

- ББР обяви пускането на няколко нови продукта. Какво ги отличава от тези на останалите банки?

- Отличителното е, че тези продукти са насочени към сектори и компании, които срещат трудности при финансирането от търговските банки. Нашата цел не е да се конкурираме с останалите банки за клиенти, а да подпомагаме сектори, които изпитват проблеми. Също компании, които имат по-малко обезпечение или имат някакви просрочия, фирми, които са на загуба.

С някои от нашите продукти финансираме точно такива компании, за да им помогнем с осигуряването на ликвидност. 

- Кои продукти бихте отличили и за кой сектор на икономиката са подходящи?

- От началото на тази година стартирахме четири нови програми, а тази седмица пускаме петата. Едната е насочена към туризма – хотелиери и ресторантьори, защото те бяха едни от най-тежко засегнатите от пандемията. Даваме им възможност да разполагат с оборотни средства, с които да се подготвят за предстоящия сезон. Поради това имаме и гратисни периоди от 18 месеца, за да обхващат два сезона. За близо два месеца имаме 200 заявки за финансиране. 

Пуснахме продукт и за розопреработвателите, където за обезпечение може да послужи и розовото масло – много важно условие, което е слабо приложимо в другите банки.

Имаме програма, която позволява

с финансиране

от нас бизнесът

да си плати

сметките за ток

Тук не се изисква обезпечение, а ББР покрива стойността на 4 месечни фактури, включително за предстоящи месеци. Компаниите могат да изберат кои да са те и да поискат финансиране. 

Успоредно с това върви и програмата за кредитиране на изграждането на фотоволтаици. При нея изискването е само 5% самоучастие, а 95% от финансирането го осигурява ББР. 

Най-новият ни продукт предлага на малките и средните предприятия възможност за преодоляване на негативните ефекти от продължителното увеличаване на инфлацията и нарастващите цени на основни стоки и услуги.

Програмата предвижда оборотни кредити до 200 хил. лева за компаниите в сферата на производството, които искат да закупят суровини на настоящите цени и по този начин да предотвратят по-високи разходи в бъдеще.

Това ще им

помогне да

задържат цената

на крайния продукт, който произвеждат, без да предвиждат скорошно увеличение.

Програмата на ББР е отворена за производителите на стоки и услуги от всички сектори. Условието е да бъдат жизнеспособни предприятия, като са допустими и компании с по-нисък кредитен рейтинг.

Обемът на програмата е 10 млн. лева, а заемите, които ще се отпускат по нея – кредитни линии и овърдрафт, ще бъдат без обезпечение. Банката ще гарантира своите вземания чрез съдлъжничество от собствениците или друга фирма.

- Има ли друг банков продукт, който да финансира плащането на сметки за ток?

- Не, продуктът е единствен на пазара и създаден в момента на кризата с високите цени на електроенергията. Без каквото и да било обезпечение компаниите могат да поискат от нас средства

за покриване на

бъдещи четири

сметки за ток

Парите се отпускат целево само за това, не може да се използват за друга дейност и трябва да се върнат в рамките на 12 месеца.

Отпускаме финансирането с фиксиран лихвен процент – за компании с по-добър кредитен рейтинг е 3,5%, а за тези с по-нисък е 4,5%. Размерът на кредита е от 20 000 до 200 000 лева. Обмисляме да разширим този продукт и за сметки за природен газ.

- Има ли бум на нови ВЕИ мощности?

- Мога да кажа, че интересът към този наш продукт е голям, имаме няколкостотин кандидати за финансиране. Започваме да “затваряме” първите сделки с клиенти по тази програма едва сега, тъй като документацията и разрешителните, които фирмите следва да набавят, са немалко.

- Усеща ли се допълнителен натиск върху бизнеса заради войната в Украйна?

- Да, усеща се допълнителен натиск върху бизнеса, поради което ние разработихме продукт, който да е адекватен на засилващата се инфлация. По тази нова програма ще предоставяме оборотни средства за производителите, които искат да си осигурят суровини, за да издържат на инфлационния натиск и да елиминират, доколкото е възможно, поскъпването. Продуктът е с лимит от 200 000 лв., като за него не се изискват обезпечения, така че максимално да улесним финансирането. 

- Част от продуктите ви са без обезпечение, нямате ли притеснение, че ще се увеличи делът на лошите кредити така?

- Нашата политика е насочена към това да сме

широко отворени

към рисково

финансиране,

спазвайки всички регулаторни изисквания. Ние не се стремим на всяка цена към максимална печалба, защото работим с държавен ресурс и нашата роля е да подкрепяме бизнеса, който среща затруднения. 

- Казвате, че не искате да максимизирате печалбата, но лихвите по заемите ви не са ниски?

- Това е така, защото цената на ресурса на ББР е по-висок от този на търговските банки. ББР не събира депозити, а ползва външно финансиране – от международните пазари. Ние не предлагаме по-евтини заеми, а разширяваме достъпа до финансиране за компаниите, които иначе биха били изключени от възможността да се кредитират. Например можем да отпуснем кредит на ресторантьор, който има неиздължени плащания към държавата като данъци и осигуровки.

- Какво е състоянието на големите заеми, които бяха отпуснати от ББР назад във времето?

- Голяма част от тези кредити се обслужват редовно. Има някои, които може да определим като проблемни и се опитваме да ги предоговорим. Ние не можем да развалим договорите, опитваме се да предотвратим това да се превърнат в лоши. 

- Каква част от тези кредити са проблемни и има ли такива, които вече са погасени изцяло?

- От 10-те най-големи експозиции, на обща стойност 1,2 млрд. лв., няма кредити, които да са погасени изцяло. В просрочие са експозиции, които представляват 13,6% от общата стойност на портфейла, а класифицирани като нередовни са 4,5%.

- Ще участва ли ББР във финансирането по българския план за възстановяване?

- В самия план няма посочени финансови институции, които да бъдат участници във финансирането. Ако получи такъв мандат, ББР има готовност да се включи.

Документи, необходими за кандидатстване за кредит за фотоволтаична централа:

1.Собствена земя с получено разрешение за строеж на фотоволтаична централа

2.Оферта от изпълнител за изграждане на съоръжението

3.Предварителен договор за изкупуване на електроенергия

4.Прогнозен паричен поток за срока на търсеното финансиране

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>