Момчил Андреев: Защо управителят на БНБ "струва" колкото няколко министри

01.04.2022 08:00 Румяна Дeнчeва

В интервю за "24 часа" финансистът говори за ключовия пост, който има дълъг мандат, автономност и пряка линия с Европейската централна банка

– Кой да оглави БНБ, май раздели коалицията. Вие изненадан ли сте, г-н Андреев?

– При структурирането на управляващото мнозинство изборът на нов управител на БНБ не е договорен. Няколко месеца по-късно  парламентарната математика не дава възможност да бъде наложен кандидат. Резултатът е мерене на автобиографии. Преди да се стигне до кандидатурите на г-н Гюров и г-н Каримански, бяха тествани други имена на финансисти,  които “изгоряха” поради вменена близост с едно или друго финансово-политическо лоби.

- Какво означава да оглавяваш централната банка, особено в кризисни ситуации като пандемия, висока инфлация, а сега и война, както и при предстоящо изпитание, каквото е въвеждането на еврото у нас?

- Управителят на БНБ е ключова фигура и “струва” колкото няколко министри, защото има дълъг  мандат, автономност, пряка линия с Европейската централна банка (ЕЦБ), Федералния резерв и международните финансови институции, чуваемост в страната и чужбина. БНБ дава и отнема банкови лицензи, контролира дейността на банките, управлява валутния резерв.

Грешките и бездействията на управителя  и подуправителите на БНБ може с години да остават скрити  за обществото, докато един ден не дойде многомилиардна сметка за плащане. В условия на криза комуникационните умения на управителя на БНБ, неговата психическа устойчивост и лидерски умения  са от особена важност.

Навсякъде по света, когато една държава минава през тежки изпитания и се търси авторитет, управителят на централната банка е естествен кандидат за поста на държавен глава или министър-председател. При определена  конюнктура той  може да бъде коректив на изпълнителната власт.

- Партийни ли трябва да бъдат кандидатурите според вас, или е по-добре да се търси независим финансист? Важно ли е да има мълчаливото одобрение не само от бранша, но и отвън, на институции като Европейския банков орган и ЕЦБ?

- Условията, на които трябва да отговаря кандидатът, са ясни.  Никъде не пише, че трябва да не е партийно обвързан, да го одобрява някой гласовит представител на съсловието или автобиографията му да възторгва чиновниците в  ЕЦБ. 

- В предложените кандидатури има ли неща, които са смущаващи? Някои намериха за такива опитът в местна банка, други - в липсата на опит в реално банкиране. Какъв е добре да бъде профилът на новия гуверньор?

- Не познавам лично кандидатите. И двамата са в активна възраст, на ключови позиции в законодателната власт, макар и отскоро. Положително е това, че депутатите  имат преки впечатления от тяхната работа в парламента. Плюс е и академичният им опит.

Официалните им автобиографии не дават достатъчна представа за постиженията им в банковото дело и имат нужда от прецизиране. Дали има по-добри кандидатури? Сигурно има и в БНБ , и извън нея, и е възможно скоро да  чуем още имена. Освен управителя, има и двама подуправители, които се избират от Народното събрание. В БНБ работят много квалифицирани служители. Работата на управителя е да координира и насочва усилията на всички експерти. Не е фатално, ако в някоя област той не е тесен специалист.

- Чуваме все повече предупреждения за предстоящо пукане на имотния балон и за ръст на лошите кредити, споделяте ли ги?

- Пазарът на недвижимости е пред намиране на нова равновесна  точка.   От една страна, все още има купувачи, които се стремят да вложат парите си в нещо, за да ги защитят от инфлацията.

Предприемачите, които доскоро продаваха охотно “на зелено”, се стреснаха и започнаха да оттеглят оферти от пазара, защото не могат да прогнозират себестойността на новото строителство. Сделките “на зелено” сега са по-несигурни, защото рискът проектът да не бъде завършен, е по-висок. Съществува възможност предприемачът да върне парите или да актуализира цената.

Фактът, че се обсъждаше  обявяване на форсмажор, е показателен. През следващите месеци инфлацията ще подтикне някои купувачи да си преоценят възможностите и да се откажат от покупка.

- Дали депозитите най-сетне ще започнат да носят някакъв доход? Или тенденцията към отрицателни лихви за спестяванията ще продължи?

- Инфлацията се ускори през последните месеци и вече се вгражда в очакванията на потребители и инвеститори. Най-вероятно централните банки ще започнат повишение на лихвите, но дори тези по депозити да са положителни, реалните лихви ще продължат да бъдат отрицателни в средносрочен план заради инфлацията.

- Очакванията ви за лихвите по кредитите?

- Някои банки  започват да мислят за  повишаване лихвите по кредити. Допускам, че  и заради геополитическите сътресения някои от банките-майки ще бъдат по-консервативни през следващите месеци. Очаквайте кредитите да бъдат по-скъпи, а условията по-рестриктивни.

- Как да управлява личните си финанси човек - да опита да увеличи доходите си, като си намери втора работа, да пести от всичко, да инвестира, да вложи в имот, земя или злато?

- Рецептата е универсална. Разходите да са поне равни на приходите, да има бели пари за черни дни, да погаси максимално бързо скъпите кредити, например по кредитни карти или от фирми за бързи кредити.

Дългосрочните ипотечни кредити, договорени при добри условия, съобразени с възможностите на кредитополучателя, особено тези с фиксирана лихва, могат да бъдат изгодни в период на увеличаващи се лихви.

Доколкото човек влага в други активи - имоти, земя или злато, трябва преди всичко да внимава, това което се купува, да е юридически безспорно, да не надплаща сериозно над справедливата му стойност и  по възможност инвестицията да му носи доход.

- Имаме ли някакви опции като клиенти на банки да спестим от все по-високите такси? Онлайн банкиране е възможност за това, но за хора без интернет или достатъчно опит то все още изглежда неприемливо.

- Най-елементарното е да прегледаме броя на банковите си сметки, сигурно има някоя, която не ползваме активно, и която трупа такси за обслужване.  Не купувайте пакети, в които има продукти, които няма да ползвате.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>