Станка Желева, дъщеря на Желю Желев: Имам чувството, че баща ми се обръща в гроба

29.03.2022 08:36 Пенчо Ковачев
Станка Желева, дъщеря на Желю Желев

Ако беше жив, той щеше да осъди бруталната агресия още в първия час, каза още историчката

Смятам, че като всички останали европейски държави е редно да изпратим военна помощ

Българинът се страхува, а той е най-лошият съветник. Страхливият не може да е свободен

Много хора ми пишат, че също са омерзени като мен, и ме поздравяват за куража да изпратят такова открито писмо

Станка Желева, дъщеря на първия демократично избран български президент д-р Желю Желев (1991-1997), написа преди дни емоционално отворено писмо до премиера Кирил Петков.

В него тя пише, че ако България е наистина демократична европейска държава, трябва да заеме твърда позиция по военния конфликт и да осъди агресията на Русия.

Станка Желева настоява България да наложи санкции срещу Путин и да изпрати военна помощ на Украйна.

- Защо изпратихте писмото си до премиера Кирил Петков, госпожо Желева?

- Написах писмото спонтанно, изпълнена с гняв - от ужасната и безсмислена война в Украйна, от невъзможността да помогна на тези жени, старци и деца, загубили всичко, скрити в мазета, под земята, в студ, мрак, без ток, вода и храна, които не могат да избягат от неспиращите бомбардировки. ХХI век в Европа?!

И всичко това заради болните имперски амбиции на един самозабравил се диктатор!

От първия ден на тази война не мога да спя, имам чувството че баща ми се обръща в гроба. Той беше убеден демократ, вярващ в демократичните ценности.

Недостойната, страхлива позиция, която заемат президентът, правителството, Народното събрание на Република България в този драматичен момент е срам за всеки българин и европеец.

Това е часът на истината, моментът, в който трябва да защитят националните интереси независимо от политическата си принадлежност и разногласията помежду си.

Българските политици трябва да са единни пред агресията срещу Украйна, пред надвисналата опасност над България, над Европа, над европейските демократични ценности.

Вместо това пропутиновските предатели в парламента къде явно, къде прикрито подкрепят политиката на Путин и неговата война, а българският президент се държи като мъж под чехъл (или ботуш) на руската посланичка.

Срам и позор! Чувствам се унизена да бъда управлявана и представлявана от продажни мижитурки. Те дори не са и русофили. Ако бяха такива, щяха категорично да осъдят безразсъдната политика на Путин, тъй като тя е опасна както за целия демократичен свят, така и за самата Русия.

Написах това писмо до Кирил Петков, защото гласувах за него. Вярвам, че има доблестта и куража като министър-председател на България, на една европейска демократична държава да заеме твърда позиция и да осъди войната в Украйна, престъпния режим на Путин, да наложи санкции на Русия и да изпрати военна помощ на Украйна.

- В писмото искате България да изпрати военна помощ в Украйна. Много хора у нас обаче са против. Какви са вашите аргументи? Само заради българите, живеещи там, ли?

- Смятам, че както всички останали европейски държави, е редно да изпратим военна помощ, за да може Украйна да се защити срещу руската военна машина.

Ако Путин не бъде спрян в Украйна, утре ще нападне Молдова, а защо не и България. Русия на Путин е опасност за Европа, ние сме част от Европа и трябва да бъдем единни.

Освен това в Украйна има 300 000 етнически българи, които живеят в райони, където се водят военни действия. България е длъжна да ги защити. 

Колкото до общественото мнение, то се формира от проруската, пропутиновска пропаганда, заливаща от години българските медии. Националистите пропагандират прокремълски идеи и обикновените хора не могат да разберат, че българските национални интереси нямат нищо общо с Русия, а с Европа.

И, че ако наистина обичаме  България, трябва да застанем срещу Путинова Русия.

Същата тази пропаганда всява страх, че предоставайки военна помощ за Украйна, България ще бъде директно въвлечена във войната.

Това е абсурдно, защото Путин вече е обявил война на цяла Европа (от която сме част) и ние трябва да помогнем той да бъде спрян именно изпращайки военна помощ, налагайки  санкции и заемайки твърда, осъдителна позиция спрямо агресивната му политика. 

- Как щеше да постъпи в сегашната ситуация вашият баща президентът д-р Желю Желев?

- Щеше да осъди тази брутална агресия в сърцето на Европа още в първия час на войната. Щеше да апелира за политическа, икономическа и военна подкрепа за Украйна.

- Какви са реакциите в соцалните мрежи, след като публикувахте писмото си. 

- Много хора ми пишат, че се чувстват по същия начин - омерзени, и ме поздравяват за куража да напиша това открито писмо. Изненадана съм - това е най-малкото, което мога да направя.

- Кои са повече - привържениците или критиците на идеите и предложенията в писмото ви?

- Получих много положителни отзиви и поздравление, което ми дава надежда, че не само аз мисля и се чувствам така. Но има и негативни или просто лични обиди. Но това не ме учудва.

Но от години в България се дава прекалено голяма трибуна на пропутиновската пропаганда в родните медии. Създава се недоверие и негативно отношение към Европа и НАТО и кремълските интереси са представени като национални от някои партии и това е скандално. Защото от 2007 г. България е равноправен член на Европейския съюз, на  демократичния свят. Но явно за част от българската политическа класа е удобно да управлява по кремълски образец, авторитарно, чрез страх и манипулации, интриги, компромати и непрозрачност.

Благодарение на това корупцията процъфтява на всички нива в България и се създаде олигархически класа на забогатели неясно как олигарси, които управляват страната спрямо личните си икономически интереси, които нямат нищо общо с националните такива.

- Има ли някаква реакция от Министерския съвет?

- Да. Получих един напълно неразбираем административен отговор от жанра “ще изпратим писмото до компетентните органи” и са го препратили към МВнР и МО. 

- “Тъжната истина е, че вие сте заобиколени от продажни политици”, пишете в писмото си до премиера Петков. Не ви ли притеснява, че някой от политиците може да ви съди?

- Заставам зад всяка дума в откритото си писмо. Ако някой политик се припознае в това определение, значи има гузна съвест.

- Откритото ви писмо все пак дава ли заявка, че възнамерявате да се включите в политиката?

- Не! Изразявам единствено своето мнение. Изненадах се, че толкова много хора ме поздравиха за куража, за това, че не ме е страх да напиша такова писмо, и си давам сметка колко много хора всъщност се страхуват!

Страхът, смазващ хората по време на комунизма, е дълбоко загнезден в сърцата им. Българинът се страхува, а страхът е най-лошият съветник, той те прави лесно манипулируем и зависим. Човек, който се страхува, не може да бъде свободен.

Най-ужасното е, че продължават да ни управляват  хора от службите и го правят по съветски учебник. Страхът е един от най-силните инструменти за манипулация и контрол над хората. 

- Следите ли политическия живот в страната?

- Да, разбира се! Все пак живея в България.

- Как според вас ще завърши свирепата битка между прокуратурата и изпълнителната власт?

- Надявам се справедливостта да възтържествува, корумпираните и некомпетентните да бъдат осъдени и никога повече да не бъдат допускани да заемат позиции във властта.

- Вие на чия страна сте?

- На страната на политиците, които защитават българските национални интереси. Политиците, които се борят България да бъде част от Европа и утвърждават европейските демократични и културни ценности. 

- Правителството на Кирил Петков ще изкара ли целия си мандат?

- Това е правителство на националния компромис. Кирил Петров има много тежка задач а да управлява България в толкова сложна и драматична  международна обстановка, под вътрешен и външен натиск, съобразявайки се с коалиционните си партньори, които са на крайно противоположни позиции.

С това писмо исках да му кажа, че не трябва да се страхува и да отстоява българските национални интереси. Националните интереси на една европейска страна. Искам да бъда горда, че съм българка.

CV

Родена е в Сунгурларе

Магистър по история от СУ

Учи в Ecole Superieure d'Arts Graphiques  Penninghen, Париж, Франция (1993-1996) и Ecole d'Art Maryse Eloy, Париж, Франция (1996-1998)

От 1998 г. е член на Societe des Artistes Francais (Френска асоциация на художниците)

От 2008 г. е илюстратор на различни списания като българското издание на списание “Ел”, “Ева”, “Осем” и в. “Капитал”

През 2011 г. основава фондация EasyArt, посветена да въведе децата в изкуството

Омъжена е за колумбиеца Адриан Вела Усме. Имат две дъщери - Мила и Анна-Луна

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>