Велизар Шаламанов: Клубът ни в “Да, България” държи на принципите, с които тя бе създадена

25.03.2022 07:00 Митьо Маринов

Никакви действия не могат да въведат България пряко във войната, но има сценарий Путин да се опита да дестабилизира Балканите

Още акценти от интервюто с бившия зам.-министър на отбраната:

- Г-н Шаламанов, защо 88 души основахте клуб “9 декември” в “Да, България” - вътрешна опозиция, недоволна от лидерството на Христо Иванов?

- Клуб “9 декември” не е опозиция. Той е двигател на промяната, базирана на принципите и ценностите, заложени в учредителните събития от Кристиан Таков, Мануела Малеева и Христо Иванов. Ние смятаме, че България има нужда от “Да, България” такава, каквато тя беше създадена 2016-2017 г. С акцент върху интегритета, върху визията за евро-атлантическа България, която не се поддава на натиск и влияния извън нашия цивилизационен избор. Това е сигнал, че в управлението независимо от сложната конфигурация има такава партия, която отстоява тези ценности. И то не от вчера.

- Как се стигна до създаването на този клуб?

- Както се стига към всички позитивни идеи. Когато хора мислят и чувстват по един и същи начин важните неща, независимо дали живеят в София, Пловдив, Варна, Добрич, Берлин, Париж. Мисля, че това е символът на промяната - събирането на различни хора в името на общи цели и ценности и поставянето на България много високо.

- Тоест искате промяна в “Да, България”?

- Промяна е нужна в България. За да бъде извършена, трябва да има промяна в политическите сили, които се ангажират с нея. Тази промяна е необходима, за да бъдат преодолени натрупаните напрежения в трудните години при борба с авторитарното управление в България. Сега страната ни трябва да бъде управлявана по различен начин.

- Като експерт по сигурността кога очаквате да приключи войната в Украйна?

- За да се отговори на този въпрос, първо, трябва да се съгласим, че тя започна през 2014 г. Ако смятаме, че приключването е мирен договор между Украйна и Русия, при положение че не е обявявана война, сигурно това няма да се случи скоро. Надявам се да бъде прекратен огънят относително скоро, защото това е единственият по-безопасен начин за руските войски да се изтеглят.

Ако не се стигне до взаимно съгласие за прекратяване на огъня, опцията на Путин е практически да продължи систематично да разрушава всички украински градове, без да влиза в пряко съприкосновение с украинските сили. Тъй като, където влиза в пряко съприкосновение, в повечето случаи губи.

- Около 80% от Мариупол е разрушен. Защо този град стана такова бойно поле?

- В началото на войната през 2014 г. руснаците не успяха да вземат Мариупол, за да свържат Донбас с Крим и да замразят конфликта в състояние, в което Украйна е отрязана от Азовско море. Това е в някаква степен фикс-идея на руското ръководство. Виждаме и от военностратегическа гледна точка, че е важно този град да бъде превзет.

От друга страна, явно това е психологията на руските войски - да наказват безпощадно всеки, който се съпротивлява. Но виждаме, че Украйна успешно се съпротивлява.

- Коя е крайната цел на Путин?

- Така както той я обяви на 24 февруари рано сутринта в предварително записаното послание - премахването на демократичното и свободно управление на Украйна и превръщането ѝ в една марионетна страна. Това беше посочено като условие да се постигне “денацификация и демилитаризация”. Явно е, че тази цел не може да бъде постигната.

А каква е новата цел на Путин? Може да е изтегляне на руските войски и концентрирането им в Донбас, Мариупол и Крим, за да се замрази конфликтът при откъсване от Украйна на част.

- Какви действия могат да въведат България пряко във войната?

- Никакви действия не могат да въведат България пряко във войната. И вчера на срещата на върха много ясно бе заявено, че няма да се допусне НАТО да бъде пряко въвлечено. В случая участието в това противопоставяне между Русия и свободния свят за България е в рамките на НАТО и ЕС.

Казвайки това, не можем да изключим, че при едно неблагоприятно развитие за Путин в Украйна и все още налични инструменти за въздействие той би се опитал да дестабилизира Балканите. Това включва Косово, Босна, а и България не е изключено да е част от такъв план. Би могло да стане с подривни дейности, тоест дезинформация, пропаганда, в краен случай кибератаки или повреди в инфраструктура, но не и преки военни действия.

- Правилен ход ли е това да не даваме оръжия на Украйна?

- В дългосрочен и във външнополитически план е крайно неразбираем отказът ни, оттам и неправилен ход. Щом твоите съюзници и приятели не могат да те разберат, значи правиш нещо неправилно.

Във вътрешнополитически план отговорът е в контекста колко е трудна коалицията, която в момента управлява. И в контекста на това, че по-добро мнозинство едва ли може да бъде очаквано, след като опитахме 3 избора миналата година.

- Американски, британски и италиански войници ще дойдат у нас като част от бойната батальонна група. Какво ще правят тези натовци на наша територия?

- Какво означава “разширено предно разполагане”? В Естония, Латвия, Литва и Полша от 2015-2016 г. има такива бойни групи, които са свързани с центровете за интеграция на силите, какъвто център е и в България. Тази конструкция заедно със силите за бързо реагиране и за незабавно реагиране в НАТО създава една много надеждна система за демонстрация за солидарност и за повишаване на информационната осведоменост. Трето - повишаване на оперативната съвместимост и готовността на силите за разгръщане и за усилване.

Това развитие обаче беше блокирано на югоизточния фланг на НАТО. Беше блокирано от България, от правителството на Борисов. Именно затова беше разделено на “разширено предно разполагане” и на “адаптирано предно разполагане” за България и Румъния.

Румъния в никакъв случай не е съгласна с изолационистките позиции на България, затова реализира свой модел за разширено предно разполагане, който дори изпреварва това в Балтийските републики и Полша. На срещата вчера и на предстоящата в Мадрид в някаква степен ще бъде надградено разширеното предно разполагане с една всеобхватна концепция, която ще включва не само тези батальонни групи във всички 8 страни, в които има центрове за интеграция на силите (от Естония до България), но и допълнителни сили, разположени в държави, които пожелаят. Това ще са Полша, Румъния.

Ще има и засилване на силите за бързо реагиране на НАТО - не само сухопътния, но и военно-въздушния, военноморския компонент.

Това води до 3 предизвикателства за България. Първо, ако продължава изолационистката ни политика, това ще е доста фрапиращо на фона на всичко, което се случва около нас. Второ, ще стане пределно ясно, че съветската техника у нас от зенитно-ракетни комплекси, радари през самолети, бронирана техника и кораби до системи за комуникации е абсолютно негодна да бъде част от интегрираната структура на НАТО. Тя трябва ускорено да бъде заменена с нова.

Тук идва третото предизвикателство - бързото придобиване на нова техника не е само въпрос на финанси. Въпрос е и на производствени мощности, но и най-вече е въпрос на подготовка на персонала. По отношение на пилотите на F-16 изоставаме драматично.

- Имате ли информация как върви обучението на пилотите за F-16?

- При наличие на 8 самолета ни трябват поне 12 или 16 пилоти. Те трябваше отдавна да бъдат подбрани и изпратени на подготовка. Вероятно трябваше да сме пратили поне 20, защото може да отпаднат 10-15% от тях. А доколкото ми е известно, на подготовка са единици и това е един голям проблем.

Трябва и да е ясно, че пристигането на F-16 и бързото постигане на оперативна готовност на тези самолети може да бъде забавено и компрометирано от паралелното съществуване на стари съветски самолети. На съветски модел на управление, на лидерство и подготовка. Така че преходът трябва да бъде много ускорен и в тясно партньорство със страната доставчик, която заедно с други съюзници да гарантира въздушния ни суверенитет по време на този преход.

Така както НАТО го гарантира по време на Косовската криза, когато отваряхме въздушни коридори.

- Казвате, че трябва бързо да заменим съветската си техника, но какво да я правим?

- Всяка военна техника има 3 начина да бъде заменена. Единият е умният - своевременно да бъде продадена на страни, които имат нужда от нея, без да се чака да стане негодна. А когато няма възможност да бъде продадена, се организира процес за освобождаване, за да не източва човешки и финансов ресурс.

- Тоест да я бракуваме и да я дадем за скрап?

- Да, само че преди това да е постъпила новата техника. Това изисква добро планиране.

А третият начин, който се практикува в България, е да лъжем себе си, че имаме техника, съзнавайки на всяко разумно ниво, че е абсолютно негодна. Единственото, за което служи, е да имаме поделения, хора на щат. Те да ходят на работа, да получават заплата и да се чувстват в някаква степен непълноценни.

- “Демократична България” предлага в парламента ни да бъде изслушан украинският президент Зеленски. Как ще повлияе това на вътрешната ни политика?

- Във Великобритания, Канада, Германия, в Европарламента хората стават на крака и аплодират Зеленски. Залите са изпълнени със символи на Украйна. Такова изслушване би мотивирало българските народни представители да оценят реално ситуацията и да изберат позиция - дали са с Путин, или с героите на Украйна.

- Възможно ли е бързо членство на Киев в ЕС?

- Има много механизми на тясно взаимодействие с ЕС, без да бъдеш член. На първо време е необходимо специална програма за възстановяване и устойчивост на Украйна, много по-мащабна от плановете за COVID пандемията. Своеобразен план “Маршал”, но този път европейски. Ако искате, да го наречем план “Зеленски”, който ще покаже, че Русия носи смърт и разрушения и е част от свят на миналото, а ЕС носи просперитет и сигурност.

Визитка:

 Роден на 24 декември 1961 г. в Карлово

 От 1998 до 2001 г. е зам.-министър на отбраната

 От 2001 до 2009 г. работи в БАН като съветник на председателя на БАН по национална сигурност и отбрана

 От 2009 до 2012 г. е директор по сътрудничество с нациите в Агенцията на НАТО по консултации, командване и управление

 От 2018 г. е зам.- директор по е-Инфраструктура и сигурност в Института за информационни и комуникационни технологии на БАН

 Член на “Да, България”

 Депутат в 45-ото и 46-ото НС

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>