"Политико": България е троянският кон на Москва в ЕС

21.03.2022 17:24 Зорница Йосифова
СНИМКА: Pixabay

От години България играе предпазливо двойна игра, опитвайки се да балансира между Изтока и Запада и да не ядоса Русия. Докато инвазията на Русия в Украйна от 24-и февруари по-скоро обедини Европа, конфликтът изостри разделението между българските политици и обществото, пише "Политико" в свой анализ за връзката и влиянието на Русия върху България, както и политическата ситуация в страната.

Само дни след сраженията в Украйна българският премиер Кирил Петков трябваше да уволни своя министър на отбраната – бивш бригаден генерал – който повтори описанието на военните действия в Русия от президента Владимир Путин като „операция“, а не като „война“, и предложи България да остане неутрална, въпреки че е член на НАТО.

Въпреки че Петков дойде на власт през декември, обещавайки да поеме по по-западна насока в развитието на страната, той все още трябва да управлява в коалиция със Социалистическата партия – наследниците на бившите комунисти, свързани с Москва, които избягват да санкционират Путин.

Отношенията между Русия и България – членка както на ЕС, така и на НАТО – са дълбоки. Страните споделят исторически, религиозни и културни връзки. По време на комунизма свръхтесният съюз на България с Москва доведе до прозвището й „шестнадесета република“ на Съветския съюз.

Заради влиянието на Русия в България някои виждат балканската страна като троянски кон на Москва в ЕС. „Нивото на руското влияние в България е несравнимо и прави страната доста уязвима“, казва Руслан Стефанов, програмен директор в Софийския център за изследване на демокрацията. „Конфликтът изведе тези стари дивизии на фронтовата линия".

Партиите от целия политически спектър са склонни да се въртят на пръсти по теми, свързани с Русия, и не правят нищо, което може да ядоса Кремъл.

Президентът Румен Радев, бивш командир на Военновъздушните сили, също изглежда се придържа към подхода „държайте главата си надолу“, когато става въпрос за Русия. Той не се поколеба да нарече руската атака срещу Украйна "война", но като цяло от нахлуването на 24 февруари внимателно подбира думите си за конфликта и често прибягва до двусмислена реторика. Той изрази притеснения относно отражението на санкциите срещу Русия върху българската икономика, което често се повтаря от социалистите.

Кирил Петков осъди категорично нахлуването на Русия, но все още се налага да отстъпва за някои неща пред коалиционните съюзници. България бързо затвори небето си за руски самолети, но се колебае да допусне войски на НАТО на своя територия, както направиха други страни. София предложи на Киев хуманитарна помощ, но не и оръжие.

И все пак много българи са склонни да гледат на Русия доста благосклонно.  Всъщност България е страната, в която Москва получава най-висок рейтинг на одобрение – 73 процента, според проучване на Pew Research от 2019 г.

Според "Политико" България от години е плодородна изпитателна площадка за руската пропаганда и конспиративни теории.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>