ГЕРБ очаква искане за имунитета на бивши министри

18.03.2022 20:56 Митьо Маринов

Никола Николов, национален координатор на ГЕРБ и пиар на партията в интервю за "24 часа"

- Г-н Николов, от първите минути бяхте пред дома на Бойко Борисов. Как разбрахте, че полиция е влязла да претърсва къщата му?

- Около 20 часа в четвъртък точно се бях прибрал и ми се обадиха колеги, че в дома на Бойко Борисов са отишли полицаи, но не знаят защо. В този момент се обадих на колежката ми Севдалина Арнаудова да ѝ кажа, че нещо се случва около г-н Борисов, а тя ми каза: “Точно вечеряме с мъжа ми и някакви хора звънят на вратата.”

Веднага тръгнах към Банкя. Честно казано,

винаги сме очаквали, че Бойко Рашков и експериментаторите, които в момента се опитват да управляват държавата, ще стигнат до арест на Борисов

- Говорили ли сте си с Борисов за това, че може да бъде арестуван?

- Да, говорили сме си го. Той го е казвал и в свои публични изяви, че само това им остава на тези хора. Защото за 3 месеца управление на Кирил Петков и Асен Василев какво стана в България?

Космически цени на олиото, на тока, на газа, на горивата, на всички стоки. Строителството е спряно, не се правят пътища, в градовете не се случва нищо - местната власт е оставена на произвола, справя се сама. Дори и с бежанците - премиерът и президентът обикалят центрове, обаче в тях работят само доброволците и помагат кметовете. Държавата я няма! Агенцията за бежанците и митниците имат софтуер, с който не могат да работят.

Скоро стават 100 дни на власт, а управляващите няма какво да отчетат като свършено

Освен това до вчера коалицията бе във фактически разпад. Нямаха решение, по което да са на едно мнение - нито по санкциите за Русия, нито за въвеждането на форсмажор, нищо. Затова очакват задържането на Борисов да ги обедини.

Но знаете ли това какво е? Едно много зле и бездарно режисирано политическо криминале. Основната цел е Борисов да бъде изведен от дома си като арестант, да имат една снимка и това да се върти по медиите.

- Да се върнем на задържането. Какво са търсили полицаите и намерили ли са нещо?

- По-скандалното е това, което разбрах на излизане, след като г-н Борисов беше задържан. Адвокат Менко Менков обясни, че са направили обиск без заповед, без прокурорско или съдийско решение и каквото и да било разрешение, като са използвали презумпцията за неотложност. По същата презумпция става и задържането на Борисов.

Най-интересното обаче идва по-късно, когато адвокат Менков влиза в Националната полиция. От него разбрахме, че всъщност г-н Борисов е изведен от дома си и закаран в полицията по сигнал от 10 декември 2021 г.

Как може органите на МВР да действат по закона за МВР, ползвайки презумпцията за неотложност, за нещо, което се е случило миналия 10 декември?! По този сигнал на всичкото отгоре г-н Борисов вече е давал показания като свидетел. Не мога да си представя здрав разум, който може да си помисли, че г-н Борисов може да започне да се укрива. По телевизията чух и такива версии.

- По-конкретно за кой сигнал става дума?

- Този на БОЕЦ. Това каза адвокатът, който не бе допуснат повече от 40 минути до дома на Борисов по време на обиска.

Полицаите бяха вътре, но без присъствието на защитник

Нито имат заповед за обиск, нито заповед за задържане.

- Смятате, че са нарушени права на Борисов. В такъв случай ще търсите ли някакви ответни юридически мерки, като да съдите държавата например?

- Ще си търсим правата на абсолютно всички съдебни нива и в България, и в чужбина, както и на всички политически нива в чужбина тази злоупотреба с власт и милиционерщина на Бойко Рашков и Кирил Петков ще бъде поставена.

Шокиран съм и от това, което чух по някои от телевизиите от представителите на т.нар. градска десница.

Позволиха си да правят някакво сравнение колко лош, показен и недемократичен бил арестът на бившата кметица на “Младост” Иванчева и колко демократичен и мил изглеждал арестът на Борисов.

Прощавайте, дами и господа от тази десница, но може ли да ми припомните какво имаше в багажника на колата на Иванчева при ареста ѝ? А какво беше иззето от обиска на жилището на Борисов?

В багажника на Иванчева имаше сакове с пари. Истински, белязани от службите, а не такива, за които говори Рашков, а още никой не ги е видял.

В дома на г-н Борисов няма нищо!

- Има ли отношение Европейската прокуратура в задържането на Борисов?

- Това е въпросът на въпросите. Първоначално МВР разпространява информация, че тече мащабна специализирана полицейска акция, свързана със 120 сигнала за злоупотреба с европейски средства, и тя е съвместна с Европейската прокуратура.

Първо, до ден днешен не ми е известно Европрокуратурата да е потвърдила, че тя провежда съвместна операция с българските служби.

Много е интересно, че в един момент

МВР си изтри прессъобщението

от сайта. Незнайно защо. МВР не го коментира. В следващия момент по медиите започна да излиза информация, която завършваше с “научи медията ни от важен човек в МВР” или “съобщиха запознати”. Тези версии твърдяха, че г-н Борисов е задържан за т.нар. изнудване на Васил Божков.

В същото време по медиите отново с източник МВР се посочи като причина и компромата със снимките с пачки и кюлчета. Така никой не знае за какво е обвинен Борисов и дори обвинен ли е.

- Освен Борисов бяха задържани още представители на ГЕРБ.

- Да, бившият финансов министър Владислав Горанов и моя колега - пиар на ГЕРБ, Севдалина Арнаудова. Тук се случи поредното скандално нещо в милиционерщината на Бойко Рашков. МВР разпространява с официален имейл до медиите, че четирима души са задържани. Всъщност, когато отидохме в дома на Бойко Борисов, той не беше задържан. Говорих и с Владислав Горанов по телефона - и той не беше задържан. Севдалина Арнаудова също не беше задържана.

А г-жа Менда Стоянова нито е посещавана от полицаи, нито е викана в полицейско управление.

- Изброяването на четиримата звучи като по сигнала на Васил Божков за изнудване. Намирате ли връзка?

- Не е работата на пиара на ГЕРБ да прави връзки и догадки. Това, че “24 часа” задава този въпрос, показва, че и вие не знаете за какво е задържането. Но някакви високопоставени източници от

МВР разпространяват анонимно информация

по медиите и това се върти в публичното пространство.

Важното е, че в XXI век в европейска столица се задържа лидерът на най-голямата опозиционна партия. Когато не можеш да затвориш устата на опозицията с легални средства, комунистите идват, арестуват те и те вкарват в ареста.

- Очаквате ли още подобни акции на МВР срещу ГЕРБ?

- Бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов получи информация от свой познат, че се готви през почивните дни да се искат имунитетите на бивши министри от кабинета “Борисов 3”. Тъй като парламентът не заседава в събота и неделя, това решение да се сваля имунитетът щяло да се дава еднолично от председателя на парламента. Признавам си, че не знам дали съществува такава процедура и дали тя би била законна.

- Не е ли невъзможно да се направи подобно нещо, защото депутатските имунитети трябва да се гласуват в зала?

- За мен е невъзможно, но по принцип е невъзможно и да задържиш човек, без да имаш заповед от съдия или прокурор и без повдигнато обвинение.

- Появи се информация, че при откарването на Борисов в полицията той не се е почувствал добре и е бил закаран до болница. Вярно ли е това?

- Не, тази информация не отговаря на истината. Рутинната процедура е, след като едно лице бъде задържано, да му се направи преглед от медицински екип. Доколкото съм информиран, и тримата задържани са били отведени до МВР болница за преглед, COVID тест и след това са приведени в сградата на ГДНП. Това е била рутинна процедура.

- ГЕРБ е била многократно обвинявана в корупция, включително ЕС посочваше спешната нужда да се разреши този проблем.

- Обаче точно по времето на ГЕРБ мониторингът върху България беше прекратен.

- Какво подготвяте в отговор на акцията на МВР?

- Първото, което направихме, беше митингът в петък в София. Структури от цялата страна звъняха. Още в четвъртък започнаха обажданията. Искаха да идват през нощта. Все пак може да си представите какво означава Борисов за ГЕРБ. Това беше препотвърдено единодушно и от преизбирането му за председател на партията.

Освен това в петък сутринта в 9 часа на площада пред Министерския съвет имаше хора от Бургас, Поморие, Добрич, Силистра, Разград, Шумен, Видин, Враца, Монтана. Тези хора пътуваха цяла нощ, защото искаха да покажат, че ние няма да се предадем.

Нашите хора не ги е страх от репресиите

на комунистическия следовател Бойко Рашков и заставаме плътно до Борисов и демокрацията.

- Какво ви разказаха от семейството на Борисов? Те как са преживели ареста?

- Семейството му си е вкъщи. Ще кажа само едно - в шок са. По време на задържането

там са били дъщеря му и внуците

Станали са свидетели на всичко. По време на ареста на г-жа Арнаудова тя е била със съпруга си и детето им. То се е разстроило много. Съпругът ѝ е попитал полицаите: “Защо правите това в 20,30 часа, по тъмно, пред детето? Можеше да дойдете на работа, в офиса или през деня, когато детето е на училище.” Един от полицаите знаете ли какво му е отговорил: “Знаем, че можеше, но така ни е наредено да действаме!”

Това показва политическия натиск и политическата употреба на органите на реда като репресивен инструмент.

Интересното е, че когато МВР пуска съобщението си, а Борисов, Арнаудова, Горанов и Стоянова не са задържани, Кирил Петков публикува във фейсбук: “Никой не е над закона!” Това е брутална ирония. Не може човекът, който е нарушил конституцията, да твърди, че няма никой над закона. Очевидно той се има за човек над закона, щом прекрачва основния закон.

И второ, този пост издава, че Кирил Петков е инструментът на Радев, който е натискал копчето на изпълнителя Рашков за ареста на Борисов. Тези хора в своите 100 дни управление нямат едно положително нещо, което да покажат, и арестуваха Борисов, за да кажат: “Ето, борим корупцията! Арестувахме Борисов.”

- След преизбирането на Борисов за председател на партията той заяви, че някой искал и работил за това ГЕРБ да остане без овчарското си куче. Кой е този някой?

- Много хора искат ГЕРБ да остане без Борисов, защото знаят, че той е стълбът и тоталната основа на ГЕРБ.

Много хора на всякакви нива са работили за премахването му, но партията е силна, стабилна, консолидирана около лидера Борисов. Такава тема за лидерското място на ГЕРБ никога не е съществувала за членовете на партията.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>