Вежди Рашидов представя гениални български майстори на XX век в галерията си

01.03.2022 22:39 Иван Върбанов
Вежди Рашидов пред експонати от уникалната изложба на творби на наши класици.

Симеон Втори уважи откриването

Големият съвременен български скулптор със световно признание - Вежди Рашидов, събра навръх 1-ви март в своята галерия „Вежди“ културни деятели, млади автори, галеристи, политици, ценители, интелектуалци на откриването на изключителната изложба „Големите майстори на XX век“.

Експозицията е своеобразно завръщане към знакови имена на изобразителното изкуство от миналия век и техните творби, оставили ярка диря във времето.

Изложбата представя скромна част от колекцията на Вежди Рашидов, в която са включени художниците: Ненко Балкански, Никола Танев, Златю Бояджиев, Теофан Сокеров, Васил Стоилов, Иван Милев, Бенчо Обрешков, Тома Трифоновски, Генко Генков, Димитър Казаков-Нерон, Томас Кочопулос, Стоимен Стоилов, Емил Стойчев, Иван Димов, а така също и скулптурите на: Асен Пейков, Борис Райнов, Любомир Далчев, Марко Марков, Никола Терзиев-Желязото, Иван Лазаров, Галин Малакчиев, Крум Дамянов, Валентин Старчев.

Селекцията от техните произведения събира в един изумителен букет от багри, силуети, чувствителност и вибрация със силно сетивно въздействие произведенията на български класици на родното изобразително изкуство, различни по тематика или характеристики, но в пълна хармония и съзвучие, заради тяхната безспорна висока стойност и доказана непреходност във времето.

Все автори, които са значими колоси за съвременниците си, заели вече своето място в златния класически фонд, които със сигурност ще надживеят мимолетните модни тенденции и съвременните претенциозни течения, мимолетното, временното и преходното.

На откриването присъстваха : Н. В. Симеон Втори, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, Валентин Старчев, проф. Чавдар Попов, депутатите Тома Биков и Десислава Атанасова, бившият спортен министър Красен Кралев, културни общественици, художници, млади автори, журналисти, ценители.

Вежди Рашидов казва, че изложбата има своето важно послание към обществото ни днес – да напомни и върне паметта на поколенията към изключителните майстори на четката и формата, към техните върхови достижения и път. Имена, към които лично той изпитва огромно уважение и респект, с чиито талант винаги е искал да се съизмерва, от които е инспириран през годините на своето творчество и които счита, че са стимул за израстването на всеки съвременен артист.

Галерия „Вежди“ ще продължи мисията на сегашната изложба – да продължи да издирва и показва златната плеяда от непреходни автори за страната ни.

Успоредно с това Вежди Рашидов започва и нова линия в дейността на своето артсредище – да издирва и менажира млади дарования. Те ще бъдат представяни не само със свои изложби, но и ще получат подкрепа от авторитетната галерия, за да могат да бъдат забелязани, насърчени и подпомагани в тяхното развитие и израстване.

Други от От страната и света

Съдът касира избора за кмет на Община Омуртаг

Съдът касира избора за кмет на Община Омуртаг. Решението на Административния съд в Търговище е от 17 май т.г. и с него изборът за кмет на Община Омуртаг е обявен за недействителен

Лек автомобил уби жена на 86 г. на пешеходна зона в Сливен

На 18 май, в 15,03 часа, в дежурната част на РУ-Сливен е получено съобщение от телефон 112, за настъпило пътно произшествие на бул."Стефан Стамболов" в град Сливен, в района на кв

19-годишна шофьорка обърна автомобила си в дере край Ловеч

19-годишна шофьорка от Ловеч хвърли колата си в крайпътно дере и спътничката й пострада тежко. Инцидентът станал около с. Орляне в събота около 15.30 часа

Мъж на 28 години бе прегазен смъртоносно на пътя между Нова Загора и Стара Загора

На 18.05.2024 г., около 01:53 часа, в ОДМВР - Стара Загора е получено съобщение за тяло на мъж, намиращо се на платното за движение на път II-66, в района на км

Мъж на 78 г. почина от измръзване - загубил се в гора край село Българин

Мъж на 78 години е открит премръзнал в гориста местност близо до дома му след издирване от полицаи и жители на село Българин община Харманли, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Хасково

>