Аман от Бил

24.02.2022 11:00 Диляна Ценова
Бил Гейтс говори на Мюнхенската конференция по сигурността. СНИМКА: РОЙТЕРС

Последният грандиозен проект на Гейтс

е описан в един от любимите му романи

на Айзък Азимов, който е чел като дете

“Бил Гейтс иска хората да мислят, че е Едисон, докато всъщност е само Рокфелер. Да се отнасяме към Гейтс като към най-умния мъж в Америка, е грешка, богатството не е същото нещо като интелигентността.”

Никой не може да даде по-достоверна оценка за един милиардер от друг милиардер.

Всеки опит на обикновен човек да развенчае напудрения им образ се приема за проява на завист. Унищожителната характеристика на Гейтс обаче не е на някой диванен философ, а на Лари Елисън, съоснователя на софтуерния гигант Oracle, един от най-богатите хора в света. Двамата с Гейтс са в нестихващо съперничество още от средата на 80-те, когато “Форбс” обявява основателя на “Майкрософт” за по-богат от Елисън. Днес Бил е четвърти в класацията, а Лари е седми.

Не може да се прецени кой е добър и кой е зъл, очевидно и двамата са нарцистични мегаломани, главозамаяни от усещането, че над тях е само небе. През последните две години обаче

божественият

комплекс

на Гейтс

рязко изкипя

Няма логично обяснение защо избира ролята на генерален продуцент на пандемията и в същото време очаква хората да го аплодират, уважават и приемат като добродушен мъдрец.

Сякаш две стихии се борят у него, както у Доктор Джекил и Мистър Хайт. Споделя, че е “шокиран от мащаба на налудничавите и злобни конспиративни теории, разпространявани за него в социалните мрежи”, а после обявява, без да му мигне окото: “Ще има следваща пандемия. Ще е различен патоген този път”.

През 2019-а свиква обвитото в печална слава “Събитие 201”, за да предвиди с точността на делфийски оракул предстоящото бедствие. В края на 2020-а насред смъртоносния ужас записва подкаст, в който бодро заявява, че след три години ни очаква нова пандемия.

Физиономията му цъфти всеки ден в новините, отначало за да нагнетява високи очаквания към ваксината на “Астра Зенека”, а после, за да развява победоносно знамето на Pfizer.

Аналогията

с Йозеф Менгеле

може и да е

малко крайна,

но зловещият доктор е страдал от сходна безочливост: “Колкото повече правим за вас, толкова по-малко ви се струва, че правим за вас”.

Анонсирайки тази седмица новата си книга “Как да предотвратим следващата пандемия”, Бил Гейтс отбелязва, че тя съдържа негови заключения от беседи с добрия му приятел Антъни Фаучи (главния здравен съветник на американския президент) и с директора на СЗО Теодорос Гебрейесус. Как по-ясно да изтъкне, че е на “ти” с най-влиятелните доктори в света? И как по-образно да обясни странното съвпадение, че те с Антъни и Теодорос винаги са на едно мнение?

Конспиративните теории наистина пресоляват манджата, особено в частта за рептилския произход на милиардера, но нима има две мнения за нездравия му устрем да дърпа конците на тази планета?

Ако сценарият от “Събитие 201” не се беше реализирал и на Бил всяка втора дума не беше “ваксина”, вероятно щяха да го показват основно в светските хроники, където се разгръщат по принцип изкукуригалите милиардери.

След триумфа на COVID-19 обаче едва ли има сила, която да спре

следващия му

безумен проект –

да затъмни

Слънцето

Гейтс се похвали миналата година, че с учени от Харвард са намислили да пръскат нетоксичен прах в атмосферата, за да отразят слънчевите лъчи и да спрат глобалното затопляне. И докато ние смаяни се чудим няма ли поне да ни попитат, преди да угасят лампата, ентусиастът вече се е договорил с шведската космическа агенция за първия тест. Той носи настръхващото име: “Експеримент с контролирано смущение на стратосферата” и струва едва 3 милиона долара.

Досега само фантастите си представяха как цивилизацията ни превзема вселени, преди да е опознала Слънчевата си система. Поразително е колко приличат днешните гениални идеи на Гейтс с историята в романа на Айзък Азимов “Врагът от Сириус”. Младият учен Скот Майндс подготвя своя проект “Светлина”. Доктор Гардома възторжено го описва на космическия супермен Лъки:

“Знаете ли какво би означавал успехът на проекта “Светлина”? — продължи завладян от въображението си той. — Земята няма да бъде повече роб на Слънцето. Космическите станции в орбита около нея биха могли да пресрещат слънчевата светлина, да я прекарват през хиперпространството и да я разпределят равномерно върху Земята. Ще изчезнат пустинната горещина и полярният студ.

Сезоните ще могат да се подреждат по наше желание, а посредством контролиране на разпределението на слънчевата светлина ще можем да контролираме времето и да имаме, ако пожелаем, вечна светлина или нощ с произволна дължина. Земята би се превърнала в климатичен рай.”

Защо търсим аналогии точно у Азимов ли? Първо,

защото Гейтс

много чете. И

съветва другите

да четат

Всяка година публикуват петте книги, които той препоръчва. И второ, защото през ноември 2021 г. пише черно на бяло в блога си: “Когато бях дете, бях обсебен от научната фантастика. Пол Алън и аз прекарвахме безброй часове в обсъждане на Айзък Азимов…”

По-нататък добавя: “Напоследък откривам, че отново съм привлечен от книгите, които четях като дете”.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>