Kathimerini: Откритият загинал шофьор на италианския ферибот е гръцки гражданин

21.02.2022 13:34
Снимка:Kathimerini

В неделя бе спасен шофьор на камион от Беларус от горящия ферибот край остров Корфу и бе открито тялото на гръцки шофьор на камион, което означава, 10 души все още в неизвестност, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Оцелелият беларуски шофьор на 21 години, е успял да се изкачи сам до лявата задна палуба и е казал на спасителите, че е чул други гласове отдолу. „Фактът, че този човек успя, въпреки неблагоприятните условия, да излезе на палубата и да предупреди бреговата охрана… ни дава надежда, че може да има други (оцелели)“, каза говорителят на бреговата охрана Никос Алексиу пред гръцката държавна телевизия ERT.

Загиналият е идентифициран като 58-годишен гръцки шофьор на камион от семейството му. Италианският ферибот Euroferry Olympia, която превозваше повече от 290 пътници и екипаж, както и 153 камиона и 32 автомобила, се запали в петък, три часа след като напусна северозападното гръцко пристанище Игуменица на път за Бриндизи в Италия. Компанията, която оперира ферибота, каза, че пожарът е започнал в трюм, където са били паркирани превозни средства.

Гръцката брегова охрана и други плавателни съдове евакуираха около 280 души от ферибота до близкия остров Корфу. Фериботът е изтеглен до пристанището Касиопи, в североизточната част на Корфу.

Пожарникарите все още се бореха с огъня на места в неделя и гъст дим все още покриваше кораба.

Алексиу каза, че от това което разбрал, шофьорът на камиона не е чул никакви гласове непосредствено преди да се качи на палубата, но добави, че „ситуацията се развива“. Оцелелият е откаран в болница за медицински преглед.

Екстремната температура в някои части на кораба пречи на Звеното за управление на бедствия на гръцката противопожарна служба и екип от частни спасители да претърсят целия кораб. Фериботът леко се е наклонил от тоновете вода, изляти в него, за да бъде потушен огъня, но властите казват, че няма опасност плавателния съд да се преобърне.

Двама пътници бяха спасени в събота. Единият не беше в манифеста на пътниците на кораба и вероятно е бил нелегален мигрант. Другият, 65-годишен български шофьор на камион, е имал респираторни проблеми и е настанен в интензивното отделение на болница на остров Корфу. Гръцката прокуратура на острова разпореди разследване на причините за пожара. Капитанът на кораба и двама инженери бяха арестувани в петък, но бяха освободени същия ден, съобщиха властите. Пътниците описват първоначалната евакуация като драматична.

„Чухме алармата. Мислехме, че е някаква тренировка. Но видяхме през илюминаторите, че хората бягат“, каза шофьорът на камион Димитрис Караоланидис пред Associated Press. „Не можеш да мислиш нищо по това време (освен) зa твоето семейство… Когато се качих на палубата, видях дим и деца. За щастие те (екипажът) действаха бързо.

Други от От страната и света

Под възглавница на пейка децата открили пистолета, с който депутатският син рани 12-годишната си леля (Обзор)

Преместиха в болница в София момичето, улучено в крака Повдигат обвинение на Димитър Бонзов, оставил оръжието с куршум в цевта на партито. Законът предвижда до 10 г

Засилен полицейски контрол за осигуряване на пътната безопасност

КАМЕЛИЯ АЛЕКСАНДРОВА Акцията е част от мерките за ограничаване на предпоставките за възникване на пътни произшествия Специализирана полицейска операция за осигуряване безопасността на движение по

Технократ без ден в армията поема руските войски от Шойгу

Андрей Белоусов, за когото твърдят, че не е корумпиран, ще има рекорден бюджет за отбрана Некорумпиран технократ, който не е служил и ден в армията, но е тренирал самбо и карате

Красимира Трифонова помоли съда за човечност, не била удушила Пейо, разхождала кучето си със съседка (Обзор)

Разследващи установили нейно ДНК по ключа и USB кабел в жабката на колата на Пеев "Мъжът е потеглил сам с колата си, телефонът му се движел 12 часа докато изчезне"

Посланикът на Швейцария Раймунд Фурер даде висока оценка на МВнР

Посланикът на Конфедерация Швейцария в София Раймунд Фурер даде висока оценка на експертизата на българската Дипломатическа служба и на обучителните програми на Дипломатическия институт към

>