Доц. Георги Лозанов: Властта не си дава сметка, че медиите я убиват с ласки, не с критики

12.02.2022 08:00 Паола Хюсеин
Георги Лозанов

Достоверността се превръща във все по-важен репутационен маркер, казва медийният експерт

Политическата класа все е под влиянието на феномена “Хаджи Генчо” - да изтеглим ушите на
журналистите, преди да са ни счупили стомната

Като председател на СЕМ изпитах най-голямо удовлетворение от работата си, когато
от парламентарната трибуна ми крещяха: “Трябва да се сложи край на ерата на Гого Папийонката в медийната регулация”

Тошко Йорданов нямаше нищо против връщането на наказателната отговорност за журналисти, въпреки че би трябвало да защитава правата на тази професия

- Мина почти месец от едно заседание на медийната комисия в парламента, но отзвукът от него продължава заради предложение, подхвърлено в разговора от Антония Димитрова, депутат от “Продължаваме промяната” – да има наказателна отговорност за журналистите, които разпространяват фалшива информация. Защо тази заплаха отново излиза на дневен ред, г-н Лозанов?

- Това е феноменът “Хаджи Генчо”, чието влияние явно е неотминаващо за политическата класа у нас – да изтеглим ушите на журналистите, преди да са ни счупили стомната. Който и да дойде на власт, търси начин да ги обяви за виновни до доказване на противното и да ги заплаши с наказания. Благовидни мотиви трябва да скрият далечната цел на рестрикциите – да осигурят медийно спокойствие на поредните управляващи. Без да си дават сметка, че медиите убиват властта с ласки, а не с критики. Критиките ѝ пречат да затъва в лоши практики и в последна сметка да се провали с трясък.

В интерес на истината трябва да признаем, че Антония Димитрова бързо се усети и се отказа от подхвърлената идея за наказателна отговорност за журналистите в полза на административна отговорност за медиите, които не изпълняват ангажиментите си по Закона за задължително депозиране на печатни и други произведения. А това вече е съвсем друго. Опира до идентифицирането на собствениците на медии, което немалко от тях, особено в онлайн среда, се опитват да избегнат, и действително се нуждае от далеч по-строги регламенти.

Направи ми впечатление обаче, че председателят на комисията по култура и медии Тошко Йорданов нямаше нищо против връщането на наказателната отговорност за журналисти, макар че работеше като такъв в тв 7/8 и би трябвало да познава и защитава правата на тази професия. А и цялата нова управленска гарнитура, която обвиняваше старата, че си е осигурявала медиен комфорт, за да има промяна, трябва да допуска и понася журналистическа критика. Даже, дано не прозвучи иронично, да ѝ се радва и поощрява.

- Сигурно помните как в началото на демокрацията подобна наказателна отговорност все още грозеше журналистите. В един момент тя отпадна и това се възприе като голяма победа за прохождащата ни демокрация. Ако сега тя отново се върне в Наказателния кодекс, ще доведе ли до по-голяма журналистическа отговорност, ще спре ли фалшивите новини?

- Не, разбира се. Отговорността на журналистите е да спазват стандартите на професията си, които стъпват върху етични, а не законови норми. Тоест въпрос е на свобода, а не на принуда, в което и се състои разликата между етиката и морала, от една страна, и закона, от друга. Ако законодателната власт все пак може да се намеси с нещо в журналистиката, за да повиши нивото ѝ, то е да укрепи нормативно органите по саморегулация в медиите. Може и да съдейства за създаването на журналистическа камара, подобна на лекарската, адвокатската или на тази на архитектите, която да изключва нарушителите на етиката в професията и те да не могат да я упражняват, докато не възстановят членството си.

Иначе, за да има санкции по закон на журналисти, те с публикациите си трябва да са извършили престъпление, предвидено в Наказателния кодекс – заплаха за живота и здравето на гражданите, клевета, обида и пр.

Всяка друга намеса в медиите

от която и да е от трите власти

е посегателство върху свободата на словото

Още повече че има и Закон за радиото и телевизията, според който се предполага, че независим регулатор следи сектора за нарушения от различен порядък – на правата на аудиторията, на толерантността към различните, на лоялната конкуренция, на авторските и сродните права, на програмните ангажименти, на плурализма на съдържанието…

- Обществото ни сякаш е наясно, че борбата с фалшивите новини е доста сложна. Непрекъснато възникват и платформи за проверка на фактите и т.н. Как може да се справим – и медиите, и обществото, с дезинформацията?

- Именно с множенето и утвърждаването на подобни платформи, възникването на които Европейската комисия стимулира, включително и финансово. Засега ролята им все още изглежда абстрактна и камерна, но съм убеден, че в близко бъдеще те ще станат част от медийното ни всекидневие и ще доведат до

авторитетни

“рейтинги по

достоверност”,

с които аудиторията ще добие навик да се съобразява. А това от само себе си ще декласира продавачите на дезинформация и ще кара медиите да се пазят от фалшивите новини като от информационен СПИН. Аз работя в БТА, за която достоверността винаги е била запазена марка, но виждам, че тя се превръща във все по-важен репутационен маркер за всеки, който иска и утре да е на медийния пазар.

За да могат да функционират обаче платформите за факт-чекинг, трябва да се отчита журналистическият стандарт за разделение на фактите от мненията. Например “новината”, че Ноам Чомски подкрепя Реджеп Ердоган, е фалшива, защото няма такъв факт, обратното е – критикува го. Докато, да речем, мнението, че ваксините не са надеждна защита от COVID-19 не е фалшива новина именно защото е мнение. Аз съм негов убеден опонент по много причини – от научни до политически, но не мисля, че трябва “по условие” да бъде изключено от публичния дебат. Антиваксърите трябва да бъдат опровергавани и разобличавани, но не забранявани, което само би увеличило влиянието им на “медиен апокриф” и би нарушило основен демократичен принцип – всяко мнение, което не е предварително обявено от закон за престъпление, може да бъде изказано.

- В Народното събрание сякаш има консенсус за промяна на Закона за радиото и телевизията. Впрочем в много от предишните парламенти също имаше такъв консенсус, но до промяна така и не се стигна. Как трябва да се промени медийният закон?

- На първо място трябва да престане да бъде Закон за радиото и телевизията и да разшири обхвата си и върху аудиовизуалните услуги в интернет. Това впрочем е европейска директива, но засега почти няма практика по нея. А с просто око се вижда, че тези услуги спешно се нуждаят от регулация, особено в защита на децата, и от враждебна реч.

Необходима е и радикална реформа на обществените медии, която да ги превърне наистина в обществени, а не хибрид между държавни и частни, каквито са сега. И тук повече няма място за общи приказки, а трябва да се изследват и формулират ясно обществените потребности с днешна дата и медийното съдържание конкретно да отговаря на тях, като регулаторът следи за това. Например има ли обществото потребност и очакване БНТ да развива разследващата журналистика и ако е така, прави ли го – в кои предавания, по какви теми и с какъв резултат. В един момент се бяхме докарали дотам, че забавно предаване в частна медия като “Господари на ефира” да дава далеч по-голяма територия на разследваща журналистика, отколкото обществената телевизия. А вече

и това предаване

е изпратено на

“заслужен отдих”

в интернет

Трябва също обществото със свои представители да влезе в ефективното управление на тези медии и да бъде генератор и коректив на съдържанието им. Трябва и да се преформулират изискванията за плурализъм, така че да не се свежда само до политически плурализъм, а той пък до гледните точки само на парламентарно представени партии. И т.н.

- Много от депутатите в медийната комисия се обявиха за промяна на Съвета за електронни медии. Като “регулаторни простотии” бе определена част от дейността му от депутата Александър Симов. Тошко Йорданов, който е председател на тази комисия, предложи дори да бъде закрит. Какво трябва да се случи със СЕМ?

- Пак ще го закриваме…

Щом БСП влезе във властта,

винаги възниква този въпрос

Предполагам, че е израз и на някакъв отложен червен реваншизъм, защото регулаторът беше създаден от сините в мандата на ОДС.

Не че няма основание за критики към СЕМ, но показателно е от кого идват и с каква цел. В мисленето на нашите политици – всички, не само червените, е заложена системна грешка, която не се поправя със смяната на поколенията им. Те си представят регулатора като петглав началник на медиите, който им казва какво да правят, а себе си – като негов началник. И така по веригата управляващите искат да управляват и медийния сектор, както всеки друг. Регулаторът обаче според европейските директиви е създаден тъкмо за да прекъсне влиянието на властта върху медиите. Тоест той има проблем не защото политиците не го харесват, а защото гледа да се хареса на едни или на други от тях. Навремето като председател на СЕМ изпитах най-голямо удовлетворение от работата си, когато от парламентарната трибуна ми крещяха: “Трябва да се сложи край на ерата на Гого Папийонката в медийната регулация”.

Затова нека се върна към едно мое старо предложение, макар да знам, че то пак няма да бъде чуто. В регулатора заедно с парламентарната и президентската квота да се въведе и трета – гражданска, която да затрудни формирането на политическо мнозинство в него. Ако пък и още нарасне напрежението между управляващите и президента, това от само себе си допълнително ще деполитизира СЕМ и ще го приближи към функцията му, предвидена в общностното европейско право.

Лошото е, че, за съжаление, споменатите във въпроса ви господа са представители на партии, станали част от управляващата коалиция, с недоказана проевропейска ориентация. И затова може да им хрумне идеята България да осъмне без медиен регулатор. Все едно, тъй като пътищата ни са разбити, вместо да ги оправим, да започнем да караме през полето.

- Най-забележимата работа на СЕМ е изборът на генерални директори на БНР и БНТ. Как трябва да се прави, за да не бъдат обвинявани избраните, че са политически назначения? Кой да ги избира - СЕМ, парламент, както беше преди 30-ина години, или по друг начин?

- Вярвам, че другите две партии в управляващата коалиция няма да позволят да върнем календара на медийната регулация с 30 години назад. Това, което може да се направи, е да заменим генералния директор – обикновено човек на властта, сам преяждащ на поста си с власт, с изпълнителен директор. Той да се избира от управителния съвет, който вече да бъде избиран от СЕМ в пет позиции, за всяка от които да тече паралелен конкурс: право, икономика и финанси, техника, продуцентство, журналистика.

- Как ви изглеждат медиите днес, промени ли се нещо в тях? И ще се промени ли?

- Медиите днес живеят в много трудно време между времената, когато старите комуникативни и бизнес модели все по-малко работят, а новите още не са навлезли достатъчно. Всеки се спасява поединично, като е готов на компромиси, за да оцелява. Корпоративните кръгове само това чакат, за да ловят риба в мътна вода и хващат едри риби, защото колкото по-големи са медиите, толкова по-големи компромиси са принудени да правят.

- Ако направите сравнение с времето, когато избуяха социалните мрежи и всеки едва ли не безрезервно вярваше в тях, и днес, когато в тях виреят предимно т.нар. инфлуенсъри, как тези мрежи влияят в момента върху традиционните медии, има ли разлика?

- В мътната вода традиционните медии се хванаха за социалните мрежи като удавник за сламка и започнаха да възпроизвеждат съдържание и фигури от тях с надеждата, че по този начин ще отговорят на новите комуникативни моди. Така “по съседство” им дадоха статут на медии. А това е огромно заблуждение,

социалните мрежи поддържат

частно-публично общуване,

чийто продукт е нещо средно

между разговор на маса

и любителски стенвестник

Той няма как да понесе професионалната отговорност на една медия, свръхочакванията към него го провалят. И социалните мрежи, които довчера бяха фаворити на комуникацията в един свят без граници, днес, подобно на традиционните медии, са уплашени за бъдещето си. Европа и България като част от нея след заканата на Зукърбърг вече е на прага да остане без фейсбук. За Коледа може би ще трябва да се върнем към пощенските картички.

CV

Роден е на 26 април 1958 година в София

Завършва философия в Софийския университет “Св. Климент Охридски”

Работил е в сп. “Българско фото”, бил е зам. главен редактор на в. “Култура” и главен редактор на сп. “Егоист”

Преподава във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ, гост-преподавател е в Нов български университет, НАТФИЗ “Кр. Сарафов”, Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” и Националната художествена академия “Николай Павлович”

Бил е член на Националния съвет за радио и телевизия (НСРТ) от основаването му и има два мандата в Съвета за електронни медии, на който е бил и председател

Ръководи дирекция “Наука, култура и образование” в БТА

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>