Димитър Аврамов: Партиите в управлението са заедно по неволя. Но да говорят за предсрочни избори е неадекватно

01.02.2022 07:00 Винсент Тановски
Политологът Димитър Аврамов

Достойна твърда позиция на България без агресия и смехотворни движения ще бъде разбрана от Москва, каза още политологът

Защо сме се вторачили в Русия и НАТО, като не можем да си организираме обществото в края на пандемията

Христо Иванов говори като интелектуалец, не като партиен лидер

От тв екраните оставаме с чувството, че кризите са двойно повече, отколкото са реално

- Напоследък станахме свидетели на преизбирането на партийни лидери, хвърлили оставка след последния парламентарен вот у нас. Христо Иванов подаде оставка и го преизбраха. Същото направи и Корнелия Нинова. Пое ли се в крайна сметка отговорност за изборните резултати, които повечето от подалите оставка определиха като лоши, г-н Аврамов?

- Думата, която ми идва, е безалтернативност. Ако си управлявал структура по начин, по който няма естествен друг лидер, и след това ако си сгрешил и си се провалил, ми се струва добре да останеш в ръководството на тази структура, но да дадеш път на някой друг. Политическата позиция на Христо Иванов в този случай не е най-силната. От една страна,

си признаваш, че не си

изградил втори ешелон

хора, които да поемат лидерството, а от друга - искаш още няколко години да го направиш. В животът няма време да се повтарят едни и същи грешки. И ако при Христо Иванов този процес е естествен, защото той е създател на тази партия, то при БСП - тя беше партия с вътрешна демокрация и се говореха важни неща от социалистическия дневен ред. А е копие на ГЕРБ вече. Най-разумното нещо, което може Нинова да направи, е да даде път на някой след нея.

- Как ви изглежда управляващата коалиция през 4-те участници в нея?

- Като партии, на които им предстои да си изпълнят ангажиментите към хората - реформа в съдебната система, намаляването на бремето на държавата върху хората, адекватна политика в енергийната сфера. Необходимо е да си четат всеки ден коалиционното споразумение и да си го изпълняват в следващите месеци. До момента, в който не се появят теми, по които не може да има съгласие. И

тогава ще отидем

на избори

- Защо след преизбирането на Христо Иванов като лидер на “Да, България” сред редиците на ДБ се заговори за предсрочни парламентарни избори около местния вот догодина?

- Държим се като герой в сапунен сериал. Чухме, че един от лидерите на най-малката коалиция в управлението казал, че очаквал предсрочни избори, и веднага се хванахме за него. Това е най-маловажното нещо, за което говори Христо Иванов. Ако питате защо той говори за това - отговорът ми в човешки план е, че един интелигентен човек като него няма качества да бъде политически лидер и не може да структурира речта си. Това е истинският отговор.

Защото в момента в началото на тази коалиция, когато тя още се опитва да създаде общ дневен ред и общи теми,

да говориш за

предсрочни избори,

е неадекватно

Извън тази неадекватност имаше далеч по-важни теми. Като например за това, че декомунизацията не е свършила в България и че трябва да има лустрация. Това не означава някакви хора да бъдат гонени и тормозени, а за промяна на модела на държавност.

Не знам защо не се чу за нещо много важно, нещо, за което се провалят системно повечето български партии, да не кажа всички: българските турци и мюсюлмани да не са затворени в политическо гето, а да са във всички партии. Не знам защо не се чу, че има мащабни икономически и технологични промени и към тези промени трябва да се нагоди България. А ние няма да се нагодим към тях, ако продължаваме да я караме по течението с лошите си навици, с шуробаджанашкия капитализъм, наследен от 90-те години.

Ако продължаваме така, ще останем най-бедната страна в ЕС, чиято минимална работна заплата е почти двойно по-малка от тази на предпоследния в класацията. Трябва да си ударим два шамара и да се питаме дали така ще го караме. В много разхвърляната реч на Христо Иванов, която беше на интелектуалец, но не на политически лидер, имаше важни приоритети.

Трябва да обръщаме внимание на съдържанието, иначе като общество ще направим това, което се случи на самата “Демократична България”. Тя направи изключителен растеж през 2021 г. и се срути наполовина от най-високата си точка на последния парламентарен вот. Където по-голяма част от хората, гласували за нея, избраха нещо друго, което изглежда по-голямо и по-перспективно - в случая “Продължаваме промяната”.

- Той каза и друго, но по отношение на външната политика - че трябва да излезем извън ролята си на кибик. Визира ли не много ясната ни позиция по отношение на конфликта между Русия и Украйна?

- Тази коалиция е некохерентна. Това са много различни партии, които са по неволя заедно.

Те са по неволя заедно,

за да извършат един ограничен политически проект, а именно трансформация на едно нехаресвано от хората статукво - това, което остави ГЕРБ. Преди да говорим за НАТО, въпреки че е част от вътрешната сигурност на България, трябва да си припомним, че имаме четирипартийна коалиция заради провала на ГЕРБ във всички сфери на дейност, включително в енергийната. И трябва да си кажем, че днешните цени на тока и енергийните проблеми не са просто отзвук от международните пазари. Те са резултат от остарялата структура на българската енергетика, от държавния мастодонт НЕК, от лошото управление, от зле скалъпената енергийна борса. Успехът на тази коалиция и това дали ще има предсрочни избори, не зависи от това как ще се държат руското правителство и Владимир Путин по отношение на Украйна. А от това как българските граждани разчитат действията на правителството в България.

- Тоест не НАТО ще е препъни камъкът в коалицията?

- Защо да си говорим за НАТО, Русия и военен конфликт, като не може да си организираме обществото в края на ковид кризата, както изглежда? Ето реален провал на новото правителство. Защо трябваше заведенията да затварят в 22,00 ч. и да се въвеждат ограничения в момента, когато има зелен сертификат. Толкова време говорим, че хората трябва да се ваксинират, да носят маски и да спазват правилата. И сега тези хора, които са го направили, биват наказвани с мека форма на затваряне на заведения и други публични учреждения. Как може да пледираш за ваксинация, да защитаваш зеления сертификат, който е разумен и правилен, и

да го компрометираш

с ограничено

работно време

Въпросът е икономически. Има много икономически субекти като заведения и ресторанти, и друг тип заведения, които да ги затвориш в 22, 00 вечерта, като им трябва още 1 час да работят, за да си изкарат парите за увеличения ток, е безумно. Глупавата политика може да срути всяко правителство. Не знам какво им става на хората, като влязат в политиката.

- Как според вас ще се развие ситуацията между Русия и Украйна?

- Доколкото си спомням ние сме членове на алианса, влязохме с огромен консенсус и сме член на ЕС. Ние сме част от този свят. Не трябва да ни е страх да сме конкретни по геополитическите конкуренти на Европа и НАТО, какъвто е Русия, без да сме злобни и без да сме фили и фоби. Ако продължаваме да се страхуваме да сме конкретни, това ни прави не особено политически интелигентен народ.

Факт е, че Русия, която беше гарант за териториалната цялост на Украйна заедно с Великобритания, Франция и САЩ, наруши едностранно споразумението и анексира украинска територия. Няма значение какви са аргументите за тази анексия - тя беше факт. След това по подобен модел се развиват ситуациите в Донбаския регион. Наясно съм с историческото развитие на руската аристократична държава и Руската империя и че

тя е воювала за тези

земи с кримския хаганат

и Османската империя

Само че днешната Русия поне на хартия е представителна демокрация и президентска република, а не аристократична държава. Следователно е въпрос на руско виждане и руско решение как да гледа на света и на страните около себе си.

Може би Русия не трябва да гледа на Украйна като на временно откъсната територия от себе си и може би няма никаква нужда от руски войски на украинската граница. Знам логиката на Москва, а тя е, че НАТО се разширява. Само че НАТО не се разширява - алиансът не се разшири с Украйна още докато Джордж Буш беше президент на САЩ. Истината е, че Украйна няма да влезе в НАТО и да се правят геополитически конфликти от едностранните руски, китайски и каквито и да било други искания, е напълно излишно.

- В този смисъл чува ли се гласът на Европа? Защото оставаме с впечатление, че разговорът е предимно между Русия и САЩ. Какъв е интересът на Европа в този случай?

- Въпреки че Европа е съюз на национални държави, гласът е ясен - той се нарича мир. Европа и европейските страни, днешният европейски свят не работи в режим на дрънкане на оръжия.

Когато в покрайнините ти

дойдат варвари и почнат

да дрънкат оръжия,

европеецът реагира с неразбиране. Той пита: “Защо ще нападате, какъв е проблемът, дайте да го решим”. Така реагира цивилизованият човек.

Апропо, Европа е реагирала така на Хитлер - неадекватно в първите години на подема на хитлеристка Германия. А след това с много усилия и много тежко нещата си идват на мястото. Поуката е ясна - който се опитва да наложи на цивилизования свят нецивилизовани модели на политическо развитие, накрая ще загуби.

- Но оттогава са се сменили няколко поколения. На този фон уроците от миналото забравени ли са?

- Днешният човек живее в условията на мир, не му липсва храна и въпросите за оцеляването са решени. Днешният човек е разглезен и обърнат към удоволствията. Това го прави по-мек и по-трудно справящ се с кризите.

Ако видите дневния ред, който идва от телевизионните екрани, сигурно има 200 кризи, произведени от новините. Практически няма и 100 кризи в годината. Като гледаме телевизия,

оставаме с впечатление,

че всеки ден живеем

във времена на криза

Като хора не сме подготвени да живеем в условията на агресивна конфронтация. Не сме подготвени за войни, поради което цивилизованата част на света се държи по-меко в такива ситуации. А страните, в които има политическа система, основана на единоначалие, където има по-силни и авторитарни режими, изглеждат привидно готови, но техните граждани не са изключения от днешния свят.

Русия например има

огромна средна класа, която се държи по характеристики като в европейските страни. Тези хора не искат влошаване на жизнените си показатели, а това всъщност означава войната. Въпросът е да се намират адекватни решения, а дрънкането на оръжия е неадекватно в съвременния свят. Особено ако си страна, която няма огромен икономически потенциал. Руската федерация е такава страна и не мисля, че тя ще спечели от какъвто и да е конфликт.

И трябва да знаем, че България е в по-богатата и развита част на света, и ден по ден трябва да се развиваме, вместо да коментираме чужд дневен ред. Какво иска Русия, не е български дневен ред, какво искат САЩ - също. Но САЩ са наш партньор в НАТО в момента и човек дължи уважение на партньорите си. И повярвайте ми, при достойна, твърда, ясна позиция на България без агресия и излишни смехотворни движения тя ще бъде разбрана в Москва. Руснаците са народ, който уважава другите народи, които имат ясни позиции.

CV

Димитър Аврамов е роден през 1973 г. в Пловдив

Магистър е по политически науки в Софийския университeт “Св. Климент Охридски”

Има малък IT бизнес

През 2020 г. излиза книгата му “Новата държава”.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>