Павел Тонев: Две години коли от САЩ и Канада са внасяни като "ударени от градушка" на десетократно по-ниски цени, 9 митничари са наказани

31.01.2022 09:19 Румяна Денчева
Павел Тонев, директор на Агенция "Митници"

Събрахме рекордните 10,5 млрд. лв., като се насочихме към икономическите оператори с най-голям дял в приходите, казва директорът на Агенция "Митници"

Още акценти:


След като м.г. ОЛАФ ни съобщи за внос на занижени стойности, поставихме под непрекъснат мониторинг рисковите стоки от Китай и Турция. След това, стойността на вноса от Китай се увеличи със 75%, а от Турция – с 50%


През миналата година 600 служители бяха преназначени от Централно управление в териториалните структури. Товарният трафик се увеличава с 20% спрямо 2020 г. и с 27% спрямо 2019 г., затова ще разкриване на нови пунктове


Добър митничар не се става за година или две, а за ръководния състав са необходими минимум 5-10 години опит. Проведохме конкурси за 158 щатни бройки, а за едно място са се състезавали средно 8-9 души. Търсим качествени кандидати

След като всички митнически служители не бих казал, че има „шокиращи тайни“. Все пак, за всички съмнителни случаи се извършват проверки. Моята декларация и на ръководния състав са публични

- Отчетохте “исторически рекорд” при събирането на приходите, г-н Тонев - 10,5 млрд. лв. Поздравления! Как се постига?

- Благодаря ви! Краткият отговор е с професионализъм и почтеност. По-дългият отговор е, че насочихме усилията си към приходоопределящите стоки и към икономическите оператори, които формират най-голям дял от приходите. По отношение на митническия стълб внимателно анализирахме елементите на облагане – митническа стойност, тарифно класиране и произход на стоките. По отношение на така наречения акцизен стълб поставихме акцент върху данъчните складове за горива, както и всички регистрирани по Закона за акцизните и данъчни складове (ЗАДС) лица, ангажирани с производството и търговията на горива.

- Установявате ли в структурата на приходите симптоми на възстановяващи се икономики? А някакви дисбаланси?

- Като цяло и структурата на вноса, и структурата на акцизните стоки се запазва. Но има и определени знаци, които показват, че българският бизнес полага сериозни усилия и се справя с предизвикателствата. Например през 2021 г. регистрираме значително повишение на вноса на стоки от глави 27, 72, 85 от комбинираната номенклатура - минерални горива, електрически машини и апарати, както и увеличен внос на чугун, желязо и стомана. Това са все знаци за една възстановяваща се икономика. Мерките, предприети от правителството за подпомагане на бизнеса, очевидно дават резултати. Надявам се това съживяване на икономиката, вкл. на вноса и на износа, да бъде още по-отчетливо през настоящата година.

- Тъй като рекордите задължават, къде виждате резерви за поддържане на високата събираемост?

- Вероятно знаете, че през 2021 г. предложихме и правителството одобри изменения в Устройствения правилник на Агенция “Митници”. Една от промените е свързана с възстановяването на дирекция “Последващ контрол”. За да е по-ясно на читателите, тази структура е аналог на дирекция “Ревизии” в НАП. Служителите от последващ контрол имат правомощията да проверяват счетоводната отчетност на дружествата за изминали периоди както по линия на вече осъществен внос, така и на освободени за потребление акцизни стоки. Част от резервите виждам именно в това тази дирекция да заработи на пълни обороти както на централно ниво, така и по места.

- Вносът на луксозни коли от САЩ и Канада спада след разплитането на схема за спестяване на мита и ДДС. Опишете как е действала тя?

- Установихме, че за доста дълъг период от време - от началото на 2019 г. до юни 2021 г., е осъществяван внос на сериозен брой луксозни автомобили от САЩ и Канада, които са декларирани като “ударени от градушка”, “катастрофирали” или “спрени от движение”. Това ни накара да задълбочим проверките и се оказа, че в някои случаи е осъществяван внос при декларирани десетократно занижени стойности. Предприехме допълнителни действия по няколко направления - на първо място за досъбиране на дължими митнически вземания, на второ място по линия на вече споменатия последващ контрол. Извършени бяха и проверки от инспектората. За непрофесионално отношение към служебните им задължения бяха наказани девет митнически служители. В момента извършваме и проверка по линия на международното сътрудничество. До дни очакваме отговори от колегите в САЩ и Канада. Считаме, че документите от страните износители ще ни послужат като сериозни доказателства при едни евентуални обжалвания пред съда.

- Вносът на коли от САЩ и Канада и новият ви акцент - внос от Швейцария, приличат ли си като схеми?

- Общото между двете схеми е, че става дума за занижени стойности, което води до неплащане на дължимите мита и ДДС в пълен размер, но има и известни разлики. При автомобилите от САЩ и Канада става въпрос за невярно описание на стоката, доколкото са декларирани като автомобили с щети. При автомобилите от Швейцария случаят е по-различен. От извършените от нас анализи се установи, че масово вносителите не са използвали възможността за тарифна преференция, което право им дава споразумението между ЕС и Швейцария. Т.е. те са предпочели да заплатят мито по по-висока ставка, което не звучи логично. Това ни даде повод да продължим с анализа и установихме, че неизползването на преференцията е опит да се предотврати извършването на насрещна проверка, тъй като практиката на агенцията е да проверява представените доказателства за преференциален произход и тогава занижената стойност би била засечена. В крайна сметка вносителят заплаща по по-висока адвалорна ставка, но поради декларираната занижена стойност в абсолютен размер налозите са по-ниски. И тук в някои случаи съмненията ни са за заплатени данъци до десет пъти по-малко от дължимото.

- Какъв е казусът на вейповете, които също са приоритет за проверки за тази година?

- По повод на алтернативните изделия за пушене или т.нар. вейпове мога да кажа, че вносът им се увеличи значително през 2021 г. и това привлече нашето внимание. Установихме, че в определени случаи същите са били неправилно тарифно класирани, но повече подробности ще споделим в следващите месеци, тъй като с колегите и към момента продължаваме да работим.

- Отчетохте и троен скок на заловени наркотици и прекурсори. Какво е обяснението ви - каналите за тях дават дефекти заради кризата или…

- Действително през 2021 г. отчитаме близо 5 пъти повече задържан хероин – включително две големи пратки по море, 3 пъти повече марихуана, над 60 пъти повече прекурсори. Можем да се похвалим и с уникално за Европа количество задържан 450 л течен метамфетамин. Вероятно кризата се отразява и на този незаконен бизнес. Наблюдаваме тенденции за промяна на маршрутите, на начина на превозване на наркотици и прекурсори – пратките стават по-малко на брой, но по-големи и се пренасочват към морски транспорт. Убеден съм, че добрите резултати се дължат основно на професионализма, опита и мотивацията на колегите в звената за борба с наркотрафика, за което им благодаря.

- Брюксел ви следи зорко след установяването на щети за европейския бюджет, допуснати от обмитяване на смешно ниски цени. Какви мерки вземате, за да не се повтори?

- Там, където в годините назад сме били информирани от ОЛАФ за допуснати според тях стоки на занижени митнически стойности, вече сме предприели действия за досъбиране на дължимите митнически вземания. Наред с това поставихме под непрекъснат мониторинг рисковите стоки от Китай и Турция – дрехи, обувки, платове. Положените усилия вече дават резултат. Спрямо 2019 г. приетата митническа стойност за дрехи и обувки е увеличена над 2 пъти. А след като включихме платове, мокети и килими към стоките с постоянен мониторинг, декларираните за тях стойности се покачиха със 75% при вноса от Китай и с близо 50% при вноса от Турция само в рамките на 2021 г. Непрекъснато следим ситуацията и при необходимост разширяваме както обхвата на стоките, така и обхвата на държавите на произход. Териториалните директори имат персонална задача да наблюдават тенденциите в ръководените от тях структури.

- Предвиждате ли нововъведения в контрола над данъчните складове, респ. на горивата? Има ли такива, които са на специален режим?

- Споменах, че сред приоритетите на агенцията през 2021 г. беше контролът върху данъчните складове с акцент горива. Това ще продължи и в настоящата година. Изискванията към складодържателите са изключително високи и към момента - банкови гаранции, измервателни уреди, видеонаблюдение. Ние ще използваме по-ефективно тези инструменти, защото, осъществявайки нашите контролни функции, винаги си даваме сметка и за това, че е необходим баланс между тежестта на мерките за противодействие на нарушенията, от една страна, и от друга – необходимите улеснения за легалния бизнес. Не правим разлика между дружествата, проверяваме всички участници в сектора и ако не са изрядни - ще понесат санкции. Това е нормалната логика.

- Защо се пренасят повече пари през границата или просто разкриваемостта е скочила, без особени промени в количествата?

- Количествата недекларирана валута, разкрити миналата година, са сериозни. Искам да припомня, че резултатът за 2021 г. е по-голям от общата сума на установената валута през предшестващите я 5 години, взети заедно. Сходни са сравненията и за златни и сребърни изделия, където задържаните количества са колкото общо за 4-те предходни години. Допускам, че върху нелегалния пренос на валута влияние може да оказват някои икономически процеси в съседни държави, но основните заслуги са на колегите. Поставихме акцент и прецизирахме контрола, включително и върху изходящите превозни средства.

- Екип не се сменя, ако работи добре. Все пак планирате ли промени?

- В моите действия по отношение на кадровата политика ще продължа да се ръководя единствено и само от професионализма и почтеността на колегите, както и от постигнатите резултати. В откровен разговор съм ги предупредил, че се прилага принципът “последният отпада”. Старая се да създавам среда на здравословна конкуренция. С промяната в Устройствения правилник през миналата година около 600 служители бяха преназначени от Централно управление в териториалните структури, с което засилихме капацитета по места. Не бива да забравяме, че се увеличава сериозно товарният трафик – с 20% спрямо 2020 г. и с 27% спрямо 2019 г. Особено видни са тези процеси по границата с Турция, където през миналата година са обработени 300 хил. товарни автомобила повече спрямо 2020 г. От нас се очаква да увеличаваме пропускателната способност и в същото време да осъществяваме сериозен контрол, тъй като защитаваме не само българските граници и граждани, но и европейските. Има и активни проекти за разкриване на нови пунктове, включително такива на външни граници, които също трябва да бъдат обезпечени кадрово. Развитието на електронното правителство и дигитализацията на административните процеси ни дава възможност да пренасочваме кадрови ресурс към оперативната работа по места.

- Има ли все още наплив от желаещи да стават митничари. Работи ли системата за входящи тестове и оценки?

- При назначаване на нови служители и при повишаване в длъжност се полагат тестове – професионални и такива за интегритет. И преди съм заявявал, че използването на тестове за лоялност и пригодност е въведено от хора, които не познават митническата администрация, и тази методика за оценка не бива да се игнорира, но и не бива да се фетишизира. Критерият за кариерно израстване следва да бъде професионализмът, а той се установява по един-единствен начин – трябват опит и познания. Добър митничар не се става за година или две, а за ръководния състав са необходими минимум пет-десет години опит в администрацията. Иначе конкурсното начало е и ще бъде в основата за назначаване на нови служители. За миналата година са проведени конкурси за 158 щатни бройки, а за едно място са се състезавали средно 8-9 души. Така че ние активно търсим нови служители и се надяваме да имаме повече качествени и мотивирани кандидати.

- Финансовият министър Асен Василев обяви, че ще направи сметките и имотите на митничарите публични. Ще излязат ли шокиращи тайни?

- Да, действително с вече споменатите промени в Устройствения правилник всеки служител на Агенция “Митници” е длъжен да даде съгласие за разкриване на банкова тайна и това се случи в определения срок през миналата година. Тази опция е предвидено да се използва при образуване на проверки срещу конкретни служители. Отделно от това се въведе изискване НАП да предоставя наличните при тях данни за митничиските служители. Справките се анализират от инспектората. Не бих казал, че има някакви “шокиращи тайни”, но за всички съмнителни случаи се извършват проверки. А иначе - ръководният състав декларира пред КПКОНПИ имущество и доходи както лично, така и на семейството си, и тези декларации са публични. Публична е и моята декларация. Всеки може да прецени дали има нещо шокиращо.

- Каква очаквате да бъде 2022 г. за митниците - спокойна, успешна или нормално напрегната?

- Поставените задачи и по-точно - в приходната част, считам за сериозно предизвикателство. В никакъв случай не очаквам 2022 г. да бъде лека и спокойна. Нещо повече - ще бъде по-трудна от 2021 г., но и съм сигурен, че ще бъде по-лека от 2023 г., защото колкото по-добре се справяме, толкова повече се повишават очакванията към нас.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>