Проф. Пламен Павлов: Левски винаги е говорил, че комитетската мрежа трябва да обхване и Македония

29.01.2022 18:24 Винсент Тановски
Историкът проф. Пламен Павлов

Първите стъпки там са били направени - доказва го шифрована бележка на Апостола за хора от Галичник

- Каква е връзката между Васил Левски и Македония и защо толкова малко се говори за нея, проф. Павлов?

- Когато се говори за Левски, може би най-много се набляга на земите около Карлово, Ловеч и изобщо районите, в които се създават първите комитети, когато Българският революционен централен комитет е най-активен - между 1869 г. и 1872 г. Там се създават първите комитети. Ловеч е столицата на вътрешния център на БРЦК, оглавяван от Левски.

Самият той в документите на организацията казва: “Там, където живее българинът”, тоест България, Тракия и Македония. А по западноевропейски маниер на географската карта името България е поставено върху Северна България, заедно с Добруджа и Поморавието, докато Тракия и Македония се смятат за отделни провинции.

Но никой не отрича, че при тях

доминиращият

елемент е

българският

А за това има достатъчно свидетелства както от чужди наблюдатели, така и от немски инженери, работили в Османската империя, на Феликс Каниц и много други. Факт е, че по-малко се говори не само за Македония, но и за Пловдив, Ямбол и Сливен.

- На какво се дължи това?

- Просто не е запазена подобна документация. В това отношение османо-турските архиви, от които излизат интересни неща през последните години, могат да дадат отговори на много въпроси. Ние до голяма степен сме зависими от ограничен кръг от исторически извори. И той е фокусиран предимно около Ловеч, Орхание и Карлово, и в много по-малка степен в другите български земи, в които Левски или неговите съратници са ходили, за да създават комитети. Но да се откъсва делото на Левски от Македония, е абсолютно неправомерно.

- Какво е било отношението му към тези земи в контекста на революционната му дейност?

- Левски винаги е говорил, че територията на комитетската мрежа задължително ще обхваща и Македония. И съвсем категорично го заявява в свое писмо от август 1872 г. до своя приятел д-р Константин Робев от Охрид. В него Апостолът заявява, че скоро ще дойде време да обиколи и Македония. По-скоро споровете са дали е посещавал Македония или дали е познавал достатъчно добре темата Македония. В интерес на истината той я познава изключително добре. В неговото родно Карлово живеят и българи от Македония. Като пример давам Атанас Владов, който е бил учител там в началото на XIX в., както и много търговци и зографи. Македонската земя не му е непозната, още повече че когато той става монах,

е член на братството

на Хилендарския

манастир,

а там е пълно с българи от Македония. Ако погледнем участието му в Първата българска легия, Васил Левски е бил в частта, командвана от Ильо Малешевски - дядо Ильо, който е от Македония, и днес в Скопие го изкарват едва ли не небългарин, независимо че той до края на живота си живее в Кюстендил.

Пак в Първата българска легия е бил с Димитър Попгеоргиев Беровски - който пък впоследствие става водачът на Кресненско-Разложкото въстание. Да не говорим за десетки други българи от Македония, които са във Втората легия. Между тях е Спиро Джеров, днес забравен, но много голяма фигура тогава. Или Димитър Общи, който въпреки всички противоречиви оценки за него, също е българин от Македония. Левски познава десетки македонски българи, в това съмнения няма. В целия си път на революционер е свързан с хора оттам.

А вече що се отнася до самото изграждане на организацията Македония, той сам го казва в писмото до Константин Робев, с когото се срещат и в Цариград. Първо идеята е била да се почнат действия от Дунавския бряг към Стара планина и постепенно да се разшири мрежата към Македония и Тракия. Забележете, той слага Македония преди Тракия. И че съвсем скоро е щял да започне активна дейност там.

- А в действителност посещавал ли я е?

- Това е един от не много ясните моменти. Има различни легенди и твърдения - например, че се появявал в Битоля, че е ходил в Щип. Те не са невъзможни, но ние не познаваме в детайли всичко, каквото е вършил Левски. Още повече като се има предвид, че той е конспиратор номер 1 и трябва да си дадем сметка, че това, което знаем, е само част от реалните му дейности.

През есента на 1872 г., може би за около 10-ина дни през септември, посещава Осоговския манастир, може би Куманово, а може би и Скопие.

Тази информация се знае от спомени от различни дейци, един от които е Тодор Пеев - един от неговите най-близки съратници и изключително образован човек - председател на комитета в Етрополе, а преди това е учител в Кюстендил. Той сам го разказва на Михаил Македонски от Крива Паланка, който става областен управител на Хасково след Освобождението. Разказал му как двамата с Апостола са били в Осоговския манастир на свети Йоаким Осоговски и как събират местните дейци и местните кметове.

Има много добра историческа памет в Крива Паланка за посещението на Левски. Така че първите стъпки в Македония са били направени. Има един много загадъчен документ, който аз се опитах да разшифровам. Това е една шифрована бележка на Левски за хора от Галичник. Днес това е курортно селище, в което почти няма население, но навремето е бил център на зографите, на дърворезбарите - изобщо там са най-различни фамилии, които са работили по цялата българска земя - от Македония до Черно море, Дунав и Беломорието. В тази бележка има цифрови комбинации, които се опитах да разгадая, защото шифърът не е много сложен. И там излиза най-вероятно името на

Панайот Гиновски

- млад зограф, почти

връстник на Левски,

който е работил в Карлово. Самият Гиновски изключително много прилича на Апостола като външност - рус със сини очи. А Левски много цени такива хора, за да получава документи, с които да пътува, защото знаем какъв е бил жестокият режим на Османската империя. Може би малко хора го знаят, но Васил Левски има силен афинитет към изобразителното изкуство, самият той рисува. И както знаем за приятелските му връзки например със зографа Цаню Захариев, със Станислав Доспевски, а сега и в случая за тези със зографите от Галичник.

- Знаем за връзката му с Каравелов покрай дейността му с БРЦК. Но двамата имат различия по отношение на посоката на революционните действия. Това оказва ли влияние върху развиването на такава дейност в Македония?

- Всички революционери и мислители по принцип мислят в доста широк формат. Различията между Левски и Каравелов са факт, но те не трябва да се преекспонират и да се превръщат сензационно в драматични събития. Любен Каравелов малко или много е свързан със Сърбия, свързан е и с Русия. Но това не го прави отстъпчив на тема Македония или за българските интереси в Поморавието. Трябва да се знае, че тогавашната ни интелигенция и елит са абсолютно принципни, когато става въпрос за българските национални интереси. И искам да обърна внимание, че е във време, когато няма българска държава. Каравелов и Левски имат в много голяма степен съвпадения на вижданията.

Разбира се, че имат различия, но това е гениалното при Апостола - той намира начин да тушира противоречията и да вижда голямата цел. За разлика например от по-емоционалния Ботев. Не бива да се преувеличават различията между Левски и Каравелов.

Но все пак Каравелов си остава кабинетен революционер, докато Левски е човек, който действа на терен. И не бива да се забравя, че когато говорим за Апостола, трябва да знаем, че той е невъзможен без своите съмишленици.

- Колко голяма е била комитетската мрежа?

- Според едно писмо, заловено тогава от османските власти,

е имало 12 000 души,

записани в

комитетите

Киро Тулешков пък твърди, че са 14 хиляди. Разбира се, това не са само комитетските членове. Тук са включени и хората на първи позив - когато почне мобилизацията за едно въстание, се набелязват хората, които трябва да участват.

Става дума за една много голяма конспиративна мрежа, изградена само за две години, и то в условия на тотално преследване в една държава на тоталната несвобода, каквато е Османската империя. Тогава има полицейски мерки и тескерета.

Ето защо това, което Васил Левски прави, само по себе си е невероятно. И искам да кажа, че една от неточните представи за него е като лидер на народа. Не е така.

Левски изразява най-вече интересите на средната класа, на интелигенцията, даже на част от богатите българи. Когато погледнем състава на комитетите, те са от хора от средна ръка нагоре - най-инициативните занаятчии, аптекари, фотографи, учители, свещеници. Дори местни милионери, като например хаджи Станьо Врабевски от Тетевен. Става дума за една доста представителна извадка на тогавашното българско общество.

И съответно Левски, който е сравнително млад, бързо се ориентира в тази среда и израства като потенциален държавник. А революционната организация не се изгражда с магическа пръчка. Първите усилия са през 1869-1870 г., но първите реални комитети са 1871-1872 г. Тоест революционното дело е било в самото си начало. Затова Васил Левски е смятал, че въстание може да се вдигне след няколко години, дори след 10 години, след като се изгради една държава в държавата.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>