Георги Мараджиев: Кметовете сме оставени на произвола, трябва разговор с кабинета

27.01.2022 13:15 Радосвета Бочукова
Кметът на Стамболийски е принуден да прави икономии на разходите за ток и газ с непопулярни мерки

- Лесно ли ми е да съкратя 20-30 души с опит и знания, но дотам ни докараха

- Правителството да помогне и на общините, както го прави за бизнеса

- Говориха много за джипката, но благодарение на нея все още строим, казва кметът на Стамболийски

Георги Мараджиев е втори мандат кмет на община Стамболийски. Роден на 9 март 1965 г. Завършил е висше образование със степен магистър по специалност „Национална сигурност” във Висшето училище по сигурност и икономика. 

В първия си мандат се прочу, че забрани на служителите да употребяват "не знам" и "не мога".  Той е и координатор на ГЕРБ за Пловдив-област.  В политиката идва от частния бизнес.

- Господин Мараджиев, няма ли доза драматизъм в твърдението ви, че е община Стамболийски е пред фалит?

- Ни най-малко. Реалното състояние при нас е такова, каквото е в по-голямата част от общините в страната. Аз не смятам, че нито една от 260-те в страната има ресурс и финансови възможности да поеме увеличения разход на електроенергия и газ. Община Стамболийски, както и всяка друга в България, не генерира печалби отникъде. В момента токът е завишен в пъти в сравнение с 2020 г.

- Какви са сметките ви от последните месеци?
- За цялата община токът за месец януари м.г. е бил 29 768 лв. А за този -  77 317 лв.! Газ за декември 2020 година – 8 873 лв, а за последния  - 35 727 лв.  Това са над 100 хиляди лева месечни разходи, а сме едва в началото на 2022 г. Следващият месец сметките може да са за 150 хиляди. Ние нямаме механизъм, по който да покрием тези нараснали разходи. Разполагаме с държавната субсидия, която не е мръднала от 2019 година. Имаме допълнително само една изравнителна сума от 10 300 лева за годината срещу месечни разходи от 100 хиляди. Финансовият ресурс на общината не е достатъчен. Няма откъде да вземем тези пари. Прогнозирам, че същото ще се получи и в другите общини.

- Електроенергията е на свободния пазар от началото на 2020 година, а до април 2021 г. управляваше вашето правителство на ГЕРБ. Какви мерки взехте да предотвратите ситуации като сегашната?

- Нашето правителство отдавна не е на власт. Говорим за цени на тока от края на 2021 година. Това не означава, че не сме взели никакви мерки. През годините всяка община се е стремяла към подмяна на уличното осветление с LED,  енергоспестяващи лампи, към изолация на сградите, смяна на дограмите. Всички тези мерки за енергоефективност са предприети през годините. Но тук става въпрос за друго. Защо общините да не получават енергийни компенсации, както в момента вземат и частните фирми? С какво ние и дейността на нашите общински фирми сме по-различни?

Според мен единственият начин цените на тока да станат към нивата от 2020 година е да се върнем на регулирания пазар. Така, както в момента е за битовите потребители. Това може да стане с една поправка в закона.

- Къде в Европа има регулиран пазар, господин Мараджиев?

- А къде в Европа за толкова кратък период скочиха толкова много цените?  Къде в Европа фирмите и домакинствата не получават помощ? Къде общините са оставени на това положение, на което сме ние в момента?

- Какво конкретно очаквате като помощ от държавата?

- Така, както правителството помага на частния сектор, нека го приложи и за нас. Ние от ГЕРБ, а също и БСП, ДПС, СДС имаме кметове в цялата страна. В правителството нямат кметове, с изключение на БСП, и затова са оставили общините на произвола на съдбата. За мен не е редно това.

- Не рискувате ли да ви обвинят, че като областен координатор на ГЕРБ търсите политически ефект?

- Не съм съгласен с вас и ще ви кажа защо. Аз съм кмет, избран от 65 процента от населението  в Стамболийски. И съм кмет на всички – и на ГЕРБ, и на БСП, и на СДС. Когато си на изборна длъжност има много голяма разлика. Мен никой не ме е назначил, участвал съм в избори. Кметовете и президентът сме единствени, избрани мажоритарно. Да, издигнат съм от ГЕРБ, но защитавам интересите на община с 25 000 жители. 

Говориха много за джипката, която обикаляла страната и раздавала пари. Но благодарение на тая джипка в момента строим, имаме сили и възможности да правим паркове, детски градини. Има над 160 обекта в общините към днешна дата, за които са отпуснати правителствени средства, но не могат да бъдат довършени. В 260-те общини в момента има 103 проекта, за които са необходими над 65 милиона лева. Защото цените на строителните материали скочиха неимоверно. Много фирми си вдигат багерите, събират си работниците и изоставят обектите и кметовете се чудят какво да правят. Слава Богу, че при нас няма такъв случай.

- Какъв дефицит се очертава в Стамболийски?

- Как да го изчисля, като тоя месец фактурите са за 100 хиляди, а другия може да са за 150 хил.?

- Какви мерки за икономии сте предприели, за да овладеете ситуацията?

- Въвеждаме режим на тока за уличното осветление за една част от денонощието. Там, където има друго отопление по общинските сгради, климатиците се изключват. С отдел „Образование“ днес умувахме в детските градини дали да не започнем да обединяваме групите, понеже газта за отопление също скочи. Тоест вместо две или три помещения, да топлим едно.

Започваме и съкращаване на персонала. Уволняваме хора, които са работили години наред в администрацията.

Първите 20 души си тръгнаха, ще ги последват още толкова. Съкращенията са от всички звена – като се започне от стопанския отдел, та се стигне до „Финанси и счетоводство“ и БКС. При нас няма пенсионери, екипът е със средна възраст 40 години. При нас работят млади хора. Аз съм на 56 г. и в момента съм най-възрастният служител на тая община. Тоест ще си отидат млади хора, които сме успели да привлечем за 700 лева общинска заплата. Лишаваме се от знанията и възможностите им заради икономии. Не си мислете, че е лесно да съкратиш 20 или 30 души с опит и знания. Дотам ни докараха.

- Смятате ли да увеличите местните данъци и такси, които са сред малкото ви източници на собствени приходи?

- Данъците при нас са вдигнати почти двойно преди една година, тъй като не бяха пипани от 15 преди това. Нямам намерение да ги увеличавам всяка година. Засега не планираме такава мярка.

- Как виждате изхода от ситуацията?

-  Чуваемост и разговори с правителството. В петък ще имаме управителен съвет на Сдружението на общините, където всички тези въпроси ще бъдат разисквани. Водим няколко пъти разговори и с министъра на финансите Асен Василев. Искаме увеличение на изравнителните субсидии на общините, но засега се разминаваме в цифрите. Ние искаме 35% ръст, правителството предлага 12 на сто увеличение. Искаме и 30-40 % завишаване на капиталовите разходи. Аз например за 2022 г. разполагам с 350 хиляди лева за ремонти. Но цените на плочки, тротоари, бордюри, бетон – всичко е нагоре. С тези пари 300 метра улица не мога да направя. Мисля, че нещата могат да се случат само с разговори, и то много бързо, за да можем да оцелеем през зимните месеци.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>