Илиян Венков: Вместо да плащаме повече на сестрите – една дежури по 12 часа, парите отиват за ток

25.01.2022 09:53 Дима Максимова

В детското отделение имахме две бебета с COVID - едното на 40 дни, а другото на 4 месеца, оздравяха, казва управителят на болница “Д-р Димитър Павлович” в Свищов

20 дни прекарах в болницата - първо бях пациент, сега съм доброволец

- Г-н Венков, каква е ситуацията в болницата в Свищов? Имате ли още свободни легла за COVID болни?

- Имаме 14 свободни легла. От началото на годината леглата бяха 30, но пандемията не беше толкова активна.

Увеличихме ги на 46, в момента (24 януари - б.а.) имаме 32 лежащо болни пациенти. Имаме обособени и 4 педиатрични легла за COVID. Най-малкият ни пациент бе 40-дневно бебе. То и още едно на 4 месеца бяха настанени в отделни боксове в детското отделение. Вече са изписани в добро състояние, в отделението в момента има само едно дете с COVID, на 9 г.

При нарастване на нуждаещите се
имаме готовност
да увеличим
леглата до 60
плюс 4 детски
при общ брой 87 легла в болницата.

- Още ли сте доброволец в COVID отделението?

- Да, но 14-дневната ми карантина след преболедуван за втори път COVID изтече и вече мога да напускам болницата. От 1 януари бях в болницата - първо като пациент, а после като доброволец, не се прибирах вкъщи. Мисля, че бях по-полезен тук.

И сега ходя - помагам на медицинските сестри - поемам техническата работа, а те да правят предимно манипулации. Има много технически дейности - например за болни, които имат нужда от кислород, се правят реорганизации в отделението. Например днес един пациент има нужда от кислород, на другия ден някой друг, а стаите са с един пост концентриран кислород.

Непрекъснато приемаме нови пациенти, изписваме. Помагам им в тази организация, защото една сестра не може да се занимава с всичко.

- Имате ли недостиг на медикаменти?

- Към момента
имаме недостиг
единствено на
фраксипарин,
но мисля, че проблемът е за цяла България. Имаме уверение, че в аптечната мрежа ще се достави този медикамент, но имаме заместители и терапията на пациентите продължава.

- Вие сте сред повторно заразените с COVID, как протече заболяването?

- След първото заболяване имах изключително голям брой антитела и не вярвах, че ще се срещна втори път с вируса. Симптомите са болки в гърлото, в гърба, запушен нос, лека температура. Лечение веднага - и след ден-два вече връщаш силите си.

Опитвам се да призовавам близки и приятели да не се подценява този позитивен тест, а при първите симптоми да се вземат мерки.

Така по-лесно може да се преодолее COVID, защото, колкото и леко да протича към момента, имаме и влошени, които са се занемарили вкъщи.
Идват на десетия
ден и тогава вече
става по-трудно
лечението
Даже имаме пациенти, с които се шегувам при изписване след 7-8 дни лечение как са пристигнали и как си тръгват.

Действително ситуацията при приема е много тежка. Ако се започне навреме лечение, клиничната картина е съвсем друга.

- А как се справяте с лекари и медицински специалисти, които да обгрижват болните с коронавирус?

- Откъм лекари нямаме затруднения, както беше преди година, когато се чудехме кой да влезе в отделението и разчитахме на доброволци.

Сега в COVID отделението са 7 души - пулмолог, интернист и вътрешни болести, ендокринолог, двама кардиолози. С медицинските сестри е по-трудно - по една е на 12-часово дежурство.

Така е, защото на отделен етаж във вътрешното отделение лежат отрицателните за коронавирус пациенти с кардиологични, ендокринологични заболявания, развили пневмонии.

И там полагаме същите усилия за лечението на болните. 10 сестри са в двете отделения.
Имаме
пенсионерки,
но много
адекватно и
ентусиазирано
се справят
Има и болни медицински сестри. Една се зарази веднага след мен, но слава богу вече е изписана и ще се върне на работа в края на месеца.

Свързваме графика, но имаме нужда да привлечем поне още 2-3 сестри в лечебното заведение.

- Как успяхте да привлечете лекарите в болницата и защо не успявате със сестрите?

- Тук съм вече година и два месеца. Когато дойдох, в болницата имахме 6-7 напуснали лекари, имахме и два смъртни случая на медици. Почина пулмологът на болницата.

Затворихме отделението по физиотерапия поради смърт на завеждащия, кардиоложката ни напусна. Трудно, но успяхме да привлечем специалисти основно от Плевен.
От Русе дойде
семейство
кардиолози,
дадохме им
жилище
и от 6-7 месеца са в Свищов. Живеят тук, детето им ходи на детска градина. Вече берем плодовете от техния труд, хората са доволни.

Даже в момента ни помага педиатър от Бяла Слатина и му предоставяме апартамент за по няколко дни. С общината осигуряваме и транспорт.

И със сестрите правим опити, но всяка болница има нужда от тези специалисти. Като постъпих, една медицинска сестра вземаше циничната сума от 750 лв. основна заплата. Вдигнахме я на 4 пъти до 950 лв. В момента вземат до 1600-1700 лв. с добавките.
Даваме им
вътрешни
стимули - това са
заслужени пари,
защото те са много натоварени. Но желаещи за медицински сестри няма.

- Как приемате това ново деление - преливане на интензивни пациенти между областите, въобще новия план за справяне с COVID кризата?

- При нас нямаме интензивни COVID легла, защото нямаме такова отделение, но ежедневно подаваме информация към РЗИ за брой свободни легла и пациенти.

Надявам се този план да е работещ. На общинските болници той би послужил точно когато имаме влошаващи се пациенти и трябва да намерим къде да ги прехвърлим. Когато в предната вълна нямаше ограничения между областите, доста добре работихме с болниците в Плевен и Русе. В Горна Оряховица също изпращаме, а и те доста ни помагат.

- Как се отразява в тази напрегната ситуация за болниците поскъпването на тока?

- Новата ни фактура за тока, която дойде вчера, е за 54 хил. лв., предния месец е 41 хил., а по-предния - 30 хил. Преди 1 година с по-високо потребление на ток болницата е плащала 19-20 хил. лв. Плащаме си го от това, което заработваме, но е парадокс.

Полагаме толкова усилия в медицинската дейност, вкарваме скъпи медикаменти, лекуваме, но имаме определени средства, които получаваме по клинични пътеки, и изведнъж - плащаме такива стопански разходи.
Ще има големи
затруднения,
защото за ток
имаме над 2
пъти и половина
по-високи сметки
Вместо да надграждаме като възнаграждения на медицински сестри, лекари и санитари, вижте къде отиват парите.

Вариантът е някой да помага за разходите за ток, вода, нафта за отопление - дали държава, дали община.

Няма как да се получи формулата да лекуваме, да се стремим да подобряваме качеството и в един момент, като получим малко повече пари, да плащаме такива разходи. С две-три такива поскъпвания ни убиват.

Иначе уверено казвам, че се справяме. През март в предишна вълна 89 COVID болни бяха в болницата при 87 легла. Няма да върнем нито един пациент.

Трудно ще ни е с този персонал, но се опитваме да привлечем нови кадри и се молим всички от екипа да са здрави.

Визитка

Роден на 27 август 1976 г. в Свищов

Магистър по “Бизнес администрация” с професионална квалификация “Здравен мениджмънт”

В разгара на COVID кризата през септември 2020-а става временно управляващ свищовската болница

На 5 януари 2021-а печели конкурс и става титуляр

От ноември 2019 г. до октомври 2020 г. е зам.-кмет

Женен, с две деца

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>