Златото на XXI век - литият, нахъса Австралия срещу Джокович

22.01.2022 19:01 Георги Банов
Новак Джокович напуска Австралия, след като подкрепи протестите в Сърбия.
"Сърбия не се продава" пише на плаката на протестиращите пред парламента в Белград срещу лиитевата мина.
Сподуменът е минералът, който съдържа най-много от ценния метал.

Сърбия спря мината за ценния метал, май заради това се разбуни и Казахстан

“Златото на XXI век”. Така бе кръстен литият неотдавна. Алкалният метал наистина става безценен заради огромното си приложение във всички сфери на живота. И най-вече заради очаквания скок към електромобилите в Европа. Точно заради него цената на акумулаторите падна в пъти спрямо оловните и той се оказа безценен.

Експулсирането на световния номер 1 в тениса Новак Джокович по някакъв странен начин съвпадна с протестите в Сърбия срещу откриването на нова литиева мина в западната част от страната от една от най-големите корпорации в света “Рио Тинто”, в която огромен дял притежават австралийци. И една инвестиция на стойност от 2,4 милиарда долара може да пропадне. Достатъчно голяма сума, за да бъде жертван един тенисист, след като става въпрос за едни от най-големите залежи в Европа, които се намират край Лозница в долината Ядар.

Самият той през миналия месец официално подкрепи протестите на сънародниците си срещу мината, след което дойде удар от австралийските власти. Защото на фона на управляваните от “Рио Тинто” обекти за 97,39 милиарда долара инвестицията изглежда малка, но все пак става въпрос за милиарди.
И в крайна сметка в петък бе обявено официално, че проектът приключва, което още повече ще влоши отношенията с Австралия.

“Ние изпълнихме желанието на хората за повече екологични проекти и прекратяваме сътрудничеството с “Рио Тинто”, заяви премиерът Ана Бърнабич по телевизията. “Всичко с проекта “Ядар” е приключило”, допълни тя.

Според английския “Гардиан” причините за решението са две - предстоящите избори при съседите и отношението към националния им герой Новак Джокович.

Според специалистите Сърбия разполага с вторите по големина залежи на литий в Европа, които са около 1,6 милиона тона. 2,7 милиона тона има Германия,
която обаче не е започнала добив заради рисковете за природата. Чехия разполага с 1,3 милиона тона, Испания с 300 000, Португалия с 270 000 и Финландия с 50 000. Единствено Португалия добива около 900 тона от метала и има резерви от 60 000 тона от него.
Австралия е най-големият производител на литий, като годишно се извличат 40 000 тона от него. Отделно там има резерв от 4,7 милиона тона и залежи за още 6,4 милиона. Чили добива 18 000 тона, Китай - 14 000, Аржентина - 6200, Бразилия - 1900, Зимбабве - 1200, и САЩ - 870. Или в момента се извличат 82 000 тона от ценния метал годишно. Според прогнозите през 2024 година ще се търси двойно повече, иначе цените рязко ще се повишат.

По отношение на залежите най-много има в Южна Америка. Тези в Боливия се оценяват на 21 милиона тона, в Ажентина има 19,3 милиона, в Чили - 9,6 милиона. Но и в Казахстан има залежи от доста
впечатляващите 50 000 тона. И според някои източници точно това е предизвикало бунта в бившата съветска република, а не увеличените цени на газа. Някой иска да сложи ръка на златото на века. Глобално залежите са за над 86 милиона тона, а в момента има резерви за 21 милиона.

Открити са огромни залежи на минерала сподумен, който е най-богатият на литий в Република Конго, като в тях се съдържа огромно количество литий за над 3 милиона тона.

Ценови рекорди

От средата на ноември до средата на януари цената на литиевия карбонат (95% Li2CO3) достигна невероятното увеличение от 68% на световните пазари и достигна нива от 51,862-56,577 долара за тон. Това се отдава на идващата Нова година в Китай, който е един от големите производители на метала.

Спрямо началото на 2021 година цената на литиевия карбонат се е увеличила с 413%, а тази на литиевия хидроксид с 254%.

Този тренд ще се запази и през 2022 година, защото според прогнозите търсенето ще се увеличи с близо 1/3 от сегашното положение.

“Поради стратегическото си значение литиевите суровини ще бъдат много трудно добивани и контролирани. Следвателно те ще бъдат ключов фактор за развитието на индустрията в средно- и дългосрочен план”, смятат анализатори на пазара.
Според тях всичко се дължи на експанзията на производителите на литиево-йонни батерии и акумулатори, както и огромните заявки за материал за катоди.

“Пазарът ще остане свит, защото доставчиците трудно ще могат да достигнат нивата на търсене”, смятат анализаторите.

Заради това се увеличава капацитетът на съществуващите фабрики за извличане на литий, а през тази година трябва да стартират две нови - в Аржентина и Бразилия. Защото търсенето се очаква да бъде двойно до края на 2024 г.

Най-големите играчи

Въпреки, че “Рио Тинто” е вторият по големина оператор на мини в света, той въобще не е сред лидерите при добива на литий и заради това бе инвестицията в Сърбия. Петте водещи компании в този сектор са:

“Жианкси Ганфен Литий”. Основана през 2000 г., китайската компания е най-големият играч на пазара на ценния метал. Пазарната капиталиазация на компанията е 27,3 милиарда долара, а приходите за 2019 г. са 767,5 милиона.

Въпреки че офисите са в Ксиню, компанията има разработени литиеви мини в Австралия, Аржентина и Мексико.

Фирмата твърди, че е единствената в света, която разполага с технологии за извличане на литий от солена вода, руда и материали за рециклиране.
“Албемаръл”. Това е химически гигант, базиран в Северна Каролина, и има три клона - литий, бром и катализатори.

Основан е през 1994 г. и от този момент се разраства до втората най-голяма фирма за добив на литий. Пазарната капитализация е 16,73 милиарда долара, а приходите за 2019 г. са 3,59 милиарда.

Фирмата работи в Европа, Северна и Южна Америка, Австралия и Азия. Тя е най-големият доставчик на литий за батериите на електромобилите в света.

“Тианки Литий”. Има производство в Австралия, Чили и Китай. През 2018 г. е конторирала 48% от световния добив на литий. Фирмата е основана през 1995 г. и днес пазарната капитализация е 11,79 милиарда долара. Приходите за 2019 г. са 748 милиона долара.

Фирмата твърди, че има лидерски позиции в света при добиването на литиев концентрат и производството на специални литиеви смеси.

“Сосиедад Кирамика и Минера”. Пазарната капитализация на компанията е 6,38 милиарда долара. Тя е базирана в Сантяго. Химическа фирма, която прозвежда йодин, литий и други индустриални химакали, като приходите за 2019 г. достигнаха до 1,86 милиарда долара.

Основана е през 1968 г. и произвежда литиев карбонат в завода си “Салар дел Кармен” край Антофгаста, Чили. След това карбонатът става на литиев хидроксид, който се използва в батерии и оцветители.

“Минерал Ресорсес Лимитед”. Основана през 1993 г., с капитализация от 5,66 милиарда долара и приходи от 1,16 милиарда за 2019 г.

Базирана в Западна Австралия и експлоатира мината под връх Марион, който се намира в района Пилбара.
Мината бе планирана за 206 000 тона концентрат от сподумен, минерала, от който се извлича литият. В момента върви разширение, като добивът трябва да стане 450 000 тона концентрат.

Има десетки приложения

Литият е ценен, защото има десетки приложения. Повечето смятат, че основното му е в литиевойонните батерии за електромобили и мобилни телефони, но не е така.

Бумът наистина дойде с батериите, след като бе открито, че металът има много по-добър коефициент маса-мощност от всички останали. Типична клетка на литиевойонната батерия генерира 3 волта, при 2,1 волта за тези от оловна киселина и 1,5 волта при цинк-въглероните. Това е съчетано с ниската му атомна маса, което дава възможност да се правят мощни акумулатори с по-малък обем. Литиевойонните батерии са различни от чисто литиевите такива. Други презареждащи се батерии освен литиевойонните са на базата на литиевожелезен фосфат и нановълновата батерия. Ето обаче и другите приложения:

Керамика и стъкларство. Литиевият оксид се използва за смесване със силикатите, като така намалява температурата им на топене и подобрява физичекските им свойства. Включително и нисък коефициент на терморазширяване. Това всъщност е най-сериозното използване на метала. Използва се във всички домакински стъклени изделия за печене.

Смазочни материали. Литиевият хидроксид е силна основа. Това помага да се прозводството на смазки с широк диапазон на действие, които работят при висока температура.

Металургия. Литият се използва при различни методи на леене при изработката на калъпи, което позволява да се ограничат загубите на метал.

Допълва се в алуминиевите сплави, като се намалява температурата на топене и се увеличава електросъпротивлението.

Сплави на метала с алуминий, кадмий, мед и манган се използват широко в авиационната индустрия.

Силиконови нанозаварки. Литият е доста ефективен при силиконовите нанозаварки в електронните компоненти за електрически батерии и други.

Пиротехника. Широко се използва за пиротехническо оцветяване в червено за заря и други.

Пречистване на въздух. Литиевият хлорид и литиевият бромид се използват в пречистването на газови потоци. Литиевият хидроксид и литиевият пироксид имат приложение при затворени помещения като космически кораби и подводници. Те поглъщат въглеродня двуокис и пречистват въздуха. Литиевият хидроксид абсорбира въглеродния двуокис и го преработва в литиев карбонат. И е предпочитан заради ниското си тегло.

Литиевият пероксид във влажна среда не само реагира с въглеродния двуокис, но и отделя кислород.
Всички споменати съедининения, както и литиевият перхлорат се изполват за кислородни свещи, които са в подводниците за пречистване на въздуха. В тях има и малки количества бор, магнезий, алуминий, силикон, титаний, манган и желязо.

Оптика. Литиевият флурид, който се изгражда изкуствено като кристал, е чист и прозрачен и често се използва в специализираната оптика. Има един от най-ниските индекси на пречупване на светлината и най-далечен обхват в ултравиолетовия спектър. Тънко наразяни парчета от флурида се използват в термолуминесцентната дозиметрия, защото, като са изложени на радиация, започват да светят в синьо, като силата е в зависимост от погълнатата доза. Може да се използва и в лупите на телескопите.

Нелинейният литиев необат се използва в телекомуникациите като мобилни телефони и оптични модулатори за компоненти като резонантни кристали. Приложения на лития се използват в над 60% от мобилните телефони

Органична и полимерна химия. Органолитиевите съединения се използват широко в произвеждането на полимери и чисти химикали. В полимерната индустрия, която е доминиращият консуматор на тези реагенти, алкил-литиевите съединения се използват като катализатори в анионната полимеризация.

Други литиеви съединения са реагенти в изработката на органични такива. Най-популярните са литиево-алуминиевият хидрид (LiAlH4), литиевият триетилборохидрид, n-бутилититиум и терт-бутилитиум.
Военно. Сложните хидриди на лития като Li[AlH4] се използват като допълнение за гориво за ракети. Литиево-алуминиевият хидрид е солидно гориво.
Торпедото Mark 50 използва система от химическа енергия - SCEPS, което е малък резервоар, в който серен хексафролид се разпръсква върху блок от твърд литий. Реакцията е с огромна температура, която дава изключителна скорост на оръжието.

Литиевият хидрид, който съдържа литий-6, се използва в термоатомните оръжия, където е гориво за етапа на синтез на бомбата.

Атомна енергетика. Литий-6 е материал, който се използва като абсорбатор на неутрони при атомното деление.

Литиевият деутерид е основното гориво на водородната бомба, която бе разработена от САЩ по проекта “Касъл Браво”. Когато се бомбардират с неутрони и двата изотопа - литий-6 и литий-7, произвеждат тритий. Въпреки секретността се смята, че литий-6 все още има роля в модерните атомни оръжия като материал за синтез.

Литиевият флорид, който е богат на изотопа литий-7, се използва като гориво в някои атомни реактори. Сместа LiF-BeF2 е химически стабилна и с много ниска температура на топене.

Според някои разработки литият може да се използва и при производството на тритий в намагнетизирана среда. Когато 7Li се бомбардира с ускорени протони, се формира 8Be, който мигновено се синтезира и формира две алфа-частици. Това “разбиване на атома” е първата реакция, която е направена от човек през 1932 г.

През 2013 г. в САЩ бе отчетено, че липсата на литий-7 ще доведе до проблеми с работата на 65 от 100 атомни централи. Основната му цел е да спира корозията от борната киселина по тръбите, като поема излишните неутрони.

Медицина. Особено ефективен при лечението на биполярно разстройство. Клетките на лития помагат и при свързани заболявания като шизофрения и циклична депресия. Активната съставка е йонът Li+. В момента се разучава и влиянието на лития в борбата с главоболието.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>