Арх. Пламен Мирянов: За доброто човек трябва само да запали искрата. После хората с еднакви ценности и идеали се намират

22.01.2022 16:11 Виктория Костова
Младият арх. Мирянов и екипът на фондация “Нашият дом е България” планират 6 големи концерта през тази година.
Момент от почистването на Арката на свободата на Беклемето, когато фирма безплатно е предоставила на доброволците пароструйки и песъкоструйки.

Молитвата и ставането час и половина преди изгрева промениха моя светоглед. Който става след изгрев, може да има проблем с успеха, трябва да догонва живота

- Г-н Мирянов, през изминалата година вие изпълнихте много родолюбиви инициативи и благотворителни каузи. Какви цели сте си поставили за тази година?

- Основният план е да преизпълним всички планове, да успеем да бъдем един ход напред пред всяка една задача и да изпълним всички срокове. Гоним завършване на фасадата на голямата сграда “Златен век” и изпълнение на архитектурния план и внасяне на проекта за “Озарения”. Това е проект за биожилища, които ще бъдат построени на Камбаните. Всички те ще бъдат изградени с възможно най-екологичните материали и дори ще бъде вложена специална изолация, която според мен в България досега не е използвана - от овча вълна. Искаме да изкупим тази вълна, която по принцип се изхвърля по дерета и реки и предизвиква екокатастрофи. Искаме тези къщи да са с кръстосано ламинирана слепена дървесина.

Поставили сме си и отговорния проект за изграждане на тръбопровод от един от сондажите на Панчарево до училището в Панчарево, тъй като искаме да подпомогнем в това начинание кмета на община Панчарево. Бихме искали да се изгради малък балнеолечебен център. Смятаме, че минералната вода не се използва достатъчно в София. Както знаем от известния хидрогеолог Величко Величков, той казва, че панчаревската вода е най-добрата.

Един от другите ни проекти е свързан с изграждането на пътеки на словото. Прекрасно е да виждаме природните картини, но още по-хубаво е да откриваме животворящата сила на словото. И с него да се въздигаме и да ставаме по-силни.

От фондация “Нашият дом е България”

искаме да направим първата поляна пътека

единствено с цитати от Библията,

които да са върху дървени табели. Човек, изкачвайки се по пътеката, да се изкачва и вътре в себе си. Изкачването да бъде и метафора на пътя в него самия и към Бога.

Искаме да направим и една книга с Георги Тодоров за силните български мъже, които почти всички до ден днешен са били вярващи. Почти не може да срещнем успешен мъж, който да е бил атеист. Застъпваме вярата в Бога и успеха. Много са сведенията да твърдим, че българските мъже са силни, защото са вярващи. 

- В края на 2021 г. вие организирахте величествен благотворителен концерт в навечерието на Коледа. Имате ли идеи за подобни концерти и през тази година?

- Поставили сме планове за 6 големи концерта през тази година. Единият е в Белоградчик, като искаме да направим българско фолклорно събитие с патриотични песни, симфоничен оркестър и цитати от стихотворения на Вазов, Ботев, Яворов, Далчев. Ще бъде изпълнявана фолклорна симфонична музика, което е голяма рядкост. Другите са до Враца на Божия мост, Мелник, Света София, отново зала “България” и Царево. А и трябва още нещо да изпълня за тази година, защото съм обещал на кмета на Синеморец. Това е да поставим кръст-постамент на мястото, където река Велека се влива с морето. Той ще е изработен от специален камък, поръчан от Италия. 

- Вие не спирате с инициативите за съхранение на родовата ни памет. Откъде черпите толкова много енергия и вдъхновение?

- Със сигурност е любовта към родината. Защото, ако ние нямаме любов към ближния, няма как да му помогнем. Ако нямаме любов, ние сме празен кимвал - съд, който дрънка. Ако нашите управници обичат България, те ще се грижат за нея. Ако ние обичаме това, което ни е завещано, примерно часовника, който ни е завещал нашият баща, никога няма да го продадем лесно този часовник. По-скоро ще си го пазим като съкровен предмет. Трябва да сме достойни наследници на тази скъпоценна земя.

- Кои са любимите ви места в България?

- Рилският манастир, Рилските езера, Мелник, Божият мост, Белоградчик. А любимият ми град е Пловдив. Има сведения, че апостол Павел е бил във Филипопол. Понякога забравяме каква древна земя имаме. 

- Доброто, което вие правите, заразно ли е?

- Със сигурност е заразно. Когато отидохме да почистим Арката на свободата на Беклемето, една фирма е разбрала за кампанията и ни осигури безплатно пароструйки и песъкоструйки. Има много такива случаи, в които хората искат да се включат към благотворителността. Има почитатели на Роженския манастир, които чуха, че ще оправяме църквичката там и искат да помогнат, за да я видят готова. Някои хора участват в различните ни събития, даряват повече средства например. Човек трябва само да запали искрата. После хората, които са с еднакви ценности, идеали и цели, се намират. Ние например бяхме първите, които започнахме да правим клипове с красивите места в България. Но впоследствие вече има много сайтове, които качват такива видеа. 

- В тази ситуация на пандемия изгубва ли се човечността?

- Хората станаха много по-сприхави, много по-заядливи, много по-мнителни, търсят своята сигурност. Малко са хората, които въпреки пандемията, искат да помагат.

Както пише в Свещеното писание, няма нищо по-велико от това човек да даде живота си за ближния,

за приятеля си

Навсякъде срещаме обиди. Толкова е голяма борбата по пътищата например. Това, което изричат повечето шофьори от колите си, е пагубно. Важно е да не обиждаме ближния си и в съзнанието си дори. Това според мен е първата крачка към това да сме добри. По този начин изчистваме душата си.

- Каква е вашата среда? Има ли милосърдие, доброта, човечност?

- Много е важно да бъдем добри в този враждебен свят. Наскоро започнах да раздавам по една

малка книжка с цитати за доброто

Цитати от Библията, написани в джобно издание. Давам на хората на бензиностанцията например. Тази книжка прилича на хлебче и всъщност е духовно хлебче, което зарежда хората с добри емоции. Всички, които живеем в християнската вяра, е добре да говорим за доброто. Трябва да ценим всякакво време, защото дните са лукави. Ние си мислим, че имаме време, но ни лъже това усещане.

- В ситуацията на пандемия колко хора, които трудно си плащат сметките, биха искали да съхранят традициите ни?Духовният свят не се ли застъпва с материалния?

- Има няколко цитата от Библията: “Не се безпокойте какво ще ядете, пиете и как ще бъдете облечени, защото Господ ще се погрижи за всичко”. Със сигурност ние трябва да бъдем разумни, проактивни, за което се молим, това и да правим, да действаме. Много често хората стигат до финансови проблеми, когато имат и противоречия в ценностите. Не на всяка цена човек трябва да бъде изключително богат. Това не е най-важното. Православната църква казва: “Богатият е трудно да влезе в Божието царство”. Затова той трябва да раздава, колкото може. Отговорност е човек да има средства. Понякога е по-добре да няма, за да не се изкушава. Но човек сам решава колко ще се развива. Нашите решения трябва да бъдат няколко хода напред. Повечето хора си правят планове от днес за утре и после страдат.

- А вас какво ви прави толкова успешен?

- Нещата, които промениха моя светоглед, са молитвата и ставането рано - час, час и половина преди изгрев. Тези, които стават след изгрев, може да имат проблем с успеха, защото изпускат много от нещата, трябва да догонват живота после. Другото важно е движението. Най-доброто за човешкото тяло са ходенето и плуването.

- Вашата фондация “Нашият дом е България” цели популяризиране и съхраняване на християнските ценности, красотата, културата, традициите и историята на България. Какви са бъдещите ви инициативи?

- Трябва да завършим започнатото в църквата, която е до Роженския манастир.

Другата ни идея е да раздаваме храна един път в седмицата на нуждаещи се

заедно с едно заведение. Хубаво е и хората, които ще имат нужда, да дадат нещо от себе си, за да се чувстват полезни. Защото, когато ние вземаме наготово, това не е добре за нашия характер. За Господ най-важното нещо е характерът.

Другите ни кампании са установяване на църква “Св. св Кирил и Методий”, изграждане на църква “Пресвета Троица”, която е до Мелник и е на 9 или 10 века. Тя е руина, но Министерството на културата има проект за нейното възстановяване, като ще се събират средства и ние искаме да подпомогнем този проект. Другата ни идея за в бъдеще е изграждането на кръст над София.

- Как може София да стане още по-добро място за живеене?

- Трябва да си почистваме около нас, да се радваме, като вървим по улиците. Защо ни е приятно, когато сме в Италия?! Защото всичко е в хармония. Архитектурата формира съзнание. Независимо че сме предприемачи, инвеститори, архитекти, продуценти, всички ние можем да бъдем полезни на нашата мила столица. Като например можем да инвестираме в проектирането на ландшафтни проекти. Имах интересни срещи с две от най-добрите фирми за ландшафт, дали сме им задание да направят проект за едно малко паркче в София, като така тя ще придобие вид на европейска столица.

- А колко струва и в малките населени места да има все повече хубави паркове?

- Трябва да се правят проекти, които да кандидатстват за европейски средства. Трябва да се следят сроковете, кампаниите. Според мен във всеки един малък град, всяко едно селце има нещо характерно, което трябва да се използва. В повечето общини има по един балнеолечебен център например. Трябва да се използва този ресурс. Вярвам, че България има много по-голям потенциал от този, който се използва.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>