Служебен кабинет и вицепрезидент били излишни за Плевнелиев

20.01.2022 20:35 Митьо Маринов
Президентите Георги Първанов и Росен Плевнелиев присъстваха на дискусия със студенти на СУ на тема ролята на словото на държавния глава.

В последния момент се сетили да поканят Първанов на клетвата на Радев

Служебното правителство и вицепрезидентът са излишни фигури в конституцията. Този коментар направи в четвъртък пред студенти бившият президент Росен Плевнелиев. Той и предшественикът му на поста Георги Първанов говориха пред студенти политолози от Софийския университет.

“В нито една развита демокрация няма такова нещо като вицепрезидент и няма нужда да има. Освен това той стои странно в конституцията”, обясни Плевнелиев.

Премиерът Кирил Петков възможно по-скоро да се разграничи от президента Румен Радев, с което да покаже, че не е под “влияние на силния на деня”, призова още той.

“Конституцията е обърната с главата надолу. Изключително ненормална ситуация. Дясната ръка на президента Радев е министър на отбраната, лявата му ръка е негов министър на вътрешните работи, министърът му на външните работи не знаеше къде е сградата на външното министерство. Министърът на финансите е служебен негов министър”, каза Плевнелиев.

Той призова премиера да даде и ясен срок, че страната ни ще влезе в еврозоната до 2 години.

“Ако изпуснем срока 1 януари 2024 г., няма да влезем никога в еврозоната”, допълни той. По думите му приобщаването ни към зоната ще спомогне за борбата с корупцията и финансовите злоупотреби, защото така над българските институции пряко ще са европейските.

“Държавният глава не е споменал вече 6-а година думичката “еврозона”, разкритикува Радев бившият президент.

И Първанов, и Плевнелиев не присъстваха на клетвата на Румен Радев в парламента ден по-рано. Първанов получил поканата часове преди събитието и вече имал друг ангажимент, но пожела на Радев да спази словото си пред депутатите. Плевнелиев пък имал покана 3 дни по-рано, но решил да не участва, защото още в първия мандат видял, че Радев не спазва законите и конституцията, в които се кълне.

“За мен това е малко като да предадеш децата си. Не исках да присъствам на събитие, облечено в усещането за лъжа”, коментира Плевнелиев.

Вместо да коментира президента, Георги Първанов бе активен в обсъждането със студентите на темата за Северна Македония.

“Ако това е стъпка към връщането на доверието, няма нищо лошо в това. Тепърва предстои да върнем доверието помежду си, тепърва предстои да решаваме проблемите. Трябява да се формулира ново понятие за общата история, което да се запише в анекс в договора за добросъседство и то да звучи така: “Общата история означава, че от Средновековието през Възраждането до първите десетилетия на XX век населението от двете страни на сегашната граница има единно българско национално самосъзнание. Днес те имат различно самосъзнание и ние признаваме тази различност”, предложи Първанов. Той обаче останал смутен от “скептичното отношение към премиера Петков” на президента Пендаровски, които прозвучали “недомакински”.

Нужни са реформи в Скопие, които да покажат, че там се уважават европейските ценности, посочи Росен Плевнелиев, но приветства визитата на Петков.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>