Коронавирусът затри цял български град, но ваксините са все така по-страшни от Ковид

20.01.2022 14:02
СНИМКА: Pixabay

Омикрон ще се сблъска челно с неваксинирана България, пикът ще е през февруари. И макар коронавирусът вече да затри един средно голям град, половината българи продължават да смятат ваксините за по-страшни от Ковид-19, предава "Дойче веле".

Миналата седмица икономистът Петър Ганев изчисли, че смъртността в България през 2021 година като абсолютен брой е достигнала нивата отпреди повече от сто години. 147 727 души са починали - стойност, близка до черния рекорд през 1918: времето на Първата световна война и испанския грип, когато умират 151 525 българи.

Оказва се, че завишената смъртност само през 2021 възлиза на около 40 000 души в сравнение с предпандемичните години. През 2019 в България са починали 108 083 души, през 2018 - 108 526 и т.н. Но въпреки всичко това голяма част от българското общество демонстрира незаинтересованост към положението в болниците. И към първото място по смъртност в целия Европейски съюз. "Всичките ги пишат от Ковид", повтарят те и продължават да си носят маската като "памперс на брадичката", както стана популярно да се нарича в социалните мрежи. Ковид-19 затри населението на един средно голям град в България, но ваксините и маските са си все така по-страшни от болестта - както за голяма част от хората, така и за един добил сериозна популярност инфекционист и за поне две парламентарно представени партии. В това време силно заразният вариант Омикрон вече се разпространява с бързи темпове и по всичко изглежда, че ще се сблъска челно с едно масово незащитено общество. Как се стигна дотук?

Страх? Невежество?

“Няма да кажа името си, за да не ме репресират тези, които са в парламента, защото те не са българи. Но ще кажа за себе си - учила съм шест години биология и знам, че това не са никакви ваксини”, заявява уверено жена с каска на главата по време на протестите срещу зеления сертификат, организирани от партия “Възраждане” пред парламента. “Това са експериментални коктейли, които вкарват във вас чип и неща, които ще разрушат вашата свобода. Ще бъдете управлявани чрез 5G системите. Така че никой да не се ваксинира!”, призовава още жената.

Как няколко случайни и зле монтирани видеоклипове в социалните мрежи, съдържащи непроверена информация, която често звучи направо налудничаво, могат да определят мнението ти толкова категорично? “Експертите казват, че това е лесен начин човек да се справи със страха и контрола”, казва математикът Петър Велков, който неведнъж е влизал в спорове с последователи на конспиративни теории за Ковид-19. “Човек губи контрол и когато му кажат, че пандемия няма или че някой конкретно е виновен за това, е много по-лесно да почувства, че си връща контрола. Контролът да протестира и да не вярва на всички лоши лекари и експерти, които ни казват да се ваксинираме.”

Велков изтъква, че за последната година и половина, откогато Ковид-19 започна да се разпространява в България, завишената смъртност е близо 60 000 души. Но въпреки това за 50% от населението страничните ефекти от ваксините продължават да са по-опасни. Ваксини, от които вече са поставени над 9 милиарда дози по света. “Ако не умееш да работиш с данни, не можеш да прецениш и риска - риска от странични ефекти на ваксините, съпоставен с риска от самия вирус”, смята Велков. “А като добавим и медицински специалисти, чието мнение противоречи на научния консенсус, това обърква хората тотално.”

"Определящо е недоверието на българина към властта"

В началото на тази седмица в България бяха отчетени 161 смъртни случая от Ковид-19 за денонощие. 85-милионна Германия отчете 192. И докато във Федералната република водещи експерти от седмици говорят за скорошен край на пандемията, в България медиците са заети да предупреждават за недостига на кадри и легла. Но мнозина все така не смятат мнението им за достоверно.

“И в началото на пандемията, и при появата на ваксините в публичното пространство имаше силен алтернативен глас на скептицизъм както към вируса, така и към ваксините”, казва социологът и политолог Димитър Ганев. По-дълбоките причини той търси в историята. “Определящо е традиционното и базово недоверие на българина към властта. Властта като цяло, включително медицинската. Можем да тръгнем много назад в историята”, казва Ганев и дава конкретни примери: “В България е коренът на богомилите. В България Просвещението не се е осъществило както в западните общества, защото сме били част от Османската империя. Османската власт е възприета като чужда. По-късно комунистическият режим също се възприема като чужд. Дълго време сме твърде дистанцирани от властта”.

Паралел може да се направи и със ситуацията в Русия, където въпреки силно рестриктивните мерки към неваксинираните, със завършен имунизационен цикъл са под 50% от населението. “Нивото на ваксинациите е изключително високо в западните общества и най-вече в протестантските общества, където традиционно има по-високо доверие към властта”, казва Ганев. “И когато започнеш да отиваш на изток, след Желязната завеса нивата на ваксинация падат - в Чехия, Полша, Унгария. В България са още по-ниски. Както ако отидем още пo на изток - в Беларус, Украйна, Русия.”

Според данните на социолога от “Тренд” българското общество е разделено горе-долу наравно - малко под 30% са ваксинирани, около 20% са готови да се ваксинират в по-късен етап, а 50% са твърдо против. При зеления сертификат скептицизмът е още по-висок - цели 70% не го подкрепят. “Когато недоверието се смеси с разнопосочни сигнали от някои лекари, това се превръща в идеология”, смята Димитър Ганев. “Идеология, при която трябва да се позиционираш - от едната или от другата ѝ страна.”

"Добре, че се заразих, за да не трябва да се ваксинирам"

На този фон заразността на настъпващия Омикрон е невиждана досега. В последните дни България, където вълните започват със закъснение, последва тенденцията, която се наблюдава в западните държави, регистрирайки рекордните над 10 000 нови случая. Разликата с други европейски държави е, че нивата на хоспитализации са много по-високи. Петър Велков обяснява развитието така: “Докато ваксинацията и мерките помогнаха на лекарите в другите държави да си отдъхнат преди новата вълна, в България не беше така. Страната навлиза в новата вълна с ниво на хоспитализации, което е 5-6 пъти по-високо в сравнение с началото на предишните вълни на заразявания”. Според експертите пикът тепърва предстои - очаква се да е в началото на февруари.

Новото правителство дава разнопосочни сигнали. От една страна бонусът за пенсионери засега изглежда като ефективна мярка, но от друга включването на доц. Мангъров в работна група, която да обсъжда Ковид мерките, предизвика остри реакции на експерти, включително и на Българския лекарски съюз. Но каквито и мерки да предприеме правителството за мотивиране на повече хора да се ваксинират, според математика Петър Велков време няма. “Омикрон е изключително заразен. А трябва след първата доза да минат 20 дни, за да бъде поставена втора доза и едва след още 14 дни човек има някакъв стабилен имунитет, който може да се противопостави на вируса. Но когато Омикрон е доминантен, на всеки 2 до 5 дни случаите на заразените ще се удвояват. Така че няма ваксинационна кампания, която да окаже сериозно влияние върху тази вълна. Вирусът ще премине през голяма част от българското население.”

В същото време лекар в Ковид отделение в София ни разказва, че съществена промяна в поведението на пациентите няма. Много от тях продължават да заявяват: “Добре, че се заразих, за да не трябва да се ваксинирам”.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>