Османи: С България не трябва да оставяме още нерешени проблеми в региона

17.01.2022 20:40
Външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи Кадър: БНТ

Външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи допусна, че в дневния ред на срещата между Кирил Петков и Димитър Ковачевски, а и в разговорите оттук нататък може да влезе въпроса за промени в начина на работа, структурата и състава на Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси, предава БНТ.

Първият дипломат на Скопие изтъкна, че отношенията между двете страни не бива да влязат в състояние на замразен конфликт.

Българският премиер Кирил Петков ще се срещне с новото правителство на Димитър Ковачевски буквално в първия му работен ден, обяснява външният министър на страната Буяр Османи.

Двете страни ще разговарят за икономика, инфраструктура, транспортна и енергийна свързаност. Но и за непреодолимия проблем: историята. Скопие ще повдигне въпроса за евентуални промени в Историческата комисия.

"Склонен съм да предложа да влезем в разговор за евентуална промяна в начина на работа, а защо не и структурата и състава на Смесената историческа комисия, смята Османи.

Евентуална промяна в структурата и подхода в работата на комисията няма да е обвързана с конкретни срокове за резултати, смята той.

Буяр Османи смята, че във влошаващата се среда на Балканите Република България и Република Северна Македония не трябват да оставят още нерешени проблеми в региона.

Османи напомня, че именно България повдигна въпроса за евроинтеграцията на Западните Балкани през 2018 г.

Коментирайки искането за включването на хората с българско самосъзнание като държаватворен напод в Конституцията на Република Северна Македония, Буяр Османи смята, че страната му е известна с големите колективни права на различните народности, които дава.

Специални институции, записани в Протокола Пет плюс едно, по който двете страни работят от месеци, може да следят за говоря на омразата и от двете страни.

"Ние не сме вече в съюз с Югославия, а искаме да влезем в съюз с България. Всички въпроси в отношението ни към България, останали от югославско време, трябва да се коригират", смята външният министър на РСМ", казва Османи.

"Не беше толкова ясно обяснено на хората в Република Северна Македония, че не преговаряме за идентичността и езика", казва още Буяр Османи.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>