Николай Андреев: Най-голямата 5G мрежа в България вече е и най-бърза

17.01.2022 10:02 Самуил Огнянов

За бързата и качествена свързаност, за първата 10 GIGA мрежа в страната, за цените и инвестициите, за очакванията на клиентите и бъдещите планове на компанията - първото интервю на новия главен изпълнителен директор на "Виваком"

- Г-н Андреев, неотдавна “Виваком” обяви, че има най-голямата 5G мрежа в страната, а според данните от Speedtest на Ookla вашата мрежа е определена и като най-бързата в България. Най-бърза или най-голяма е 5G мрежата на “Виваком”?

- Точният отговор e - и двете.

Нашата 5G

мрежа е

най-бързата*

и най-голямата**

в България

“Виваком” спечели престижното отличие за най-бързата 5G мрежа в България според резултатите от Speedtest Intelligence® на Ookla®, а както знаете, това е международно независимо проучване, прието за златния стандарт в нашия бизнес, защото се базира на реални тестове на потребители. Именно те определят 5G мрежата на “Виваком” като най-бързата в България със Speed ScoreTM*** от 417,27.

Подобно безспорно признание на нашите усилия няма как да не ни накара да се гордеем. Ние бяхме и първите, които пуснаха търговска 5G мрежа в България, като от самото начало я изграждаме така, че да не се налага да правим компромис между покритие и скорост, следвайки най-добрите и иновативни световни практики.

И резултатите са налице - към момента нашата 5G мрежа е най голямата у нас с достъп до всички населени места с над 5000 жители, което на практика означава покритие на над две трети от населението. Така можем да предложим на клиентите си най-добра и бърза свързаност, но същевременно е и голяма отговорност да поддържаме това качество на нашите услуги постоянно, навсякъде и по всяко време.

Бих искал да обърна внимание и на още нещо. В информационните потоци съм попадал на твърдения, че 5G мрежите могат да бъдат функционално различни. Затова е важно да се знае - 5G е световен стандарт за телеком индустрията и мрежите от пето поколение се различават основно по скорост и покритие, а нашата определено е най-добрата в България по тези параметри.

- Има ли интерес към новата технология и усещат ли крайните потребители реална разлика?

- Пандемията ускори процесите на дигитализация и навлизане на новите технологии в ежедневието и вече почти няма сфера от социалния живот – работа, образование, пазаруване, забавление - която да не е пряко свързана с новите технологии. Това наложи и 5G по-бързо да се превърне в стандарт, което не е технологична революция, а съвсем естествена еволюция. На първо място

голямата полза от пето

поколение е в

увеличения капацитет

на мрежите,

което гарантира постоянно качество на връзката, независимо от натовареността на дадената точка и се усеща ясно драстичното увеличаване на трафика, на което сме свидетели в последните две години. А когато се върнем към нормалния живот с публични събития с голяма посещаемост от хора, ще го усетим още по-добре. Видима е разликата за крайните клиенти и при гледане на видеосъдържание, стрийминг на събития, мобилен гейминг, както и за всякакви форми на смартуправление на дома и офиса. Нашите бизнес партньори, общините и институциите, с които работим, също са наясно с многобройните предимства и възможности на новото поколение за автоматизацията на производствата, масовото въвеждане на автономни роботи и машини, развитието на изкуствен интелект, телемедицината и пр.

5G дава голям тласък и на

концепцията за умен град

- видеонаблюдение, интелигентно сметосъбиране, измерване на чистотата на въздуха, регулиране на транспорта, трафика и паркирането, както и редица други възможности, които довчера ни изглеждаха като научна фантастика, а днес са реалност. Някои общини в България вече въвеждат такива пилотни проекти и гражданите усещат ползите от тях. С 5G те ще станат още по-масово приложими.

На ниво държавна политика 5G е пътят към ускоряване на дигитализацията на публичния сектор, ще играе важна роля при зеления преход и намаляването на екологичния отпечатък на производствата, които в същото време ще увеличават капацитета си.

Разбира се, 5G добива смисъл за крайните клиенти тогава, когато е подкрепено от иновативни услуги и продукти и има богат асортимент от устройства във всички ценови категории. Ние вече предлагаме над 47 вида устройства във висок и среден клас, които поддържат 5G, и правим всичко, което зависи от нас - атрактивни пакети и условия за разсрочено плащане дори за 36 месеца - така че тези устройства да бъдат максимално достъпни. Надявам се, че динамиката на пазара, независимо от предизвикателствата, които наложи пандемията, ще отговори на нарастващото търсене и производителите ще предложат още много нови модели и в ниския ценови клас.

- При тази силна конкуренция в изграждане на 5G мрежи остава ли фиксираният интернет в сянката на пето поколение?

- Ни най-малко, поне за “Виваком”. Нашата голяма цел е не само да изградим най-голямата и най-бърза 5G мрежа, а да доставяме цялостно най-скоростна и качествена свързаност, което означава комбинация между мобилни и фиксирани услуги. Ние сме първите и за момента единствените на пазара, които предлагаме 10-гигабитова фиксирана мрежа**** в национален мащаб.

Тя, в съчетание с 5G, дава на потребителите достъп до възможно най-напредналата и модерна инфраструктура, за да се възползват пълноценно от всичко, което могат да ни предоставят новите технологии. Процесите по изграждането на двете мрежи са паралелни и допълващи се, като всяка от тях идва със своите специфични предимства. Така например

едно семейство с 10 GIGA ще

може едновременно да

гледа или стриймва на едно

или няколко устройства

съдържание във висока резолюция (HD/8K), докато в съседната стая детето се обучава дистанционно с програми за виртуална реалност, а другото играе лайф видеоигри. При 10 GIGA имаме скорост, с която може да се изтегли 4K филм за по-малко от 30 секунди или да се стриймват около 1700 филма паралелно.

За нас е изключително важно да развиваме мобилните и фиксираните мрежи и услуги едновременно, защото само по този начин можем да предложим висококачествени и полезни смарт решения на бизнеса. Приемаме нашите корпоративни клиенти за свои партньори и B2B сегментът е много важен за нас. “Виваком” може да предложи конвергирани услуги, покриващи разнообразни нужди на бизнес партньорите ни.

Както вече казах, за да добият новите технологии реално значение за клиентите, е важно те да са в комбинация с модерни услуги. Пример в това отношение е иновативната ни платформа EON - цялостна нова концепция за забавление, която гарантира свобода и неограничен достъп до огромно по обем съдържание навсякъде, по всяко време, от всяко устройство. Интересни и показателни са резултатите -

EON е най-бързо

развиващата се

услуга в портфолиото

на “Виваком” с над

300 000 свързани

устройства,

с което реално промени пазара. По-важното обаче е, че EON успя за това кратко време да промени и навиците на потребителите. 40% от хората вече гледат телевизия нелинейно в сравнение със 17% за предходната година с IPTV, а 28% от тях достигат до съдържанието през мобилни устройства, което вече дава съвсем конкретен смисъл и на 5G, и на 10 GIGA мрежата ни.

- Какви са планираните инвестиции за изграждане на мрежите на “Виваком” през тази година?

- Една от нашите стратегически цели е да доставяме най-бързата свързаност в България – навсякъде, по всяко време, през всяка мрежа и от всяко устройство. Затова активно инвестираме и

планираме през следващите

5 години да вложим над

1 милиард лева в изграждане на

инфраструктурата на “Виваком”

(вкл. 5G и 10GIGA мрежите). Вече сме покрили 240 хил. домакинства с 10GIGA, имаме 1,1 млн. домакинства с възможност за скорост 1Gbps+, а планът е в следващите 5 години да покрием 1,7 млн. домакинства. Оптичните мрежи са бъдещето на фиксирания интернет, основа за успешно изграждане на 5G, както и на цялата дигитализация в световен мащаб.

- Говорите за масова достъпност на пето поколение, но в същото време планирате увеличаване на цените към потребителите. Не смятате ли, че това ще доведе до отлив на клиенти?

- В последните дни доста се спекулира с темата, затова ще се постарая да бъда пределно ясен. Динамиката и тенденциите в ръст на цените на основните енергоносители, оборудване и услуги е очевидна и оказва негативно влияние върху всички икономически субекти. Това неминуемо води до увеличение на продажните цени не само на телекомуникационните услуги, но и на цените на множество други потребителски стоки и услуги. Ние имаме отговорност и ангажимент към нашите клиенти да продължим да доставяме високо качество на услуги и свързаност, да сме двигател на технологични иновации и заедно с това да се погрижим цените, на които предлагаме тези услуги, да не са непосилни за тях. За сравнение, докато при електрическата енергия имаме над 150% поскъпване, а очакваната инфлация само за миналата година ще е над 7% на годишна база, то нашето увеличение няма да надвишава натрупаната инфлация за 2021 година и няма да е повече от 1 лв. с ДДС за всяка услуга. Ясно съзнаваме, че телекомуникациите са гръбнак на икономиката и важен фактор за всеки аспект от живота ни, затова сме изключително внимателни и работим за намиране на оптимален баланс - това е ключът към преодоляване на предизвикателствата, пред които всички сме изправени.

- От началото на миналата година “Виваком” е собственост на United Group заедно с Нова телевизия, където вие самият години наред работите на висши мениджърски позиции, включително и като главен изпълнителен директор. Доколко вашият трансфер от “Нова” във “Виваком” е знак, че United Group търси синергия между телекомуникационния и медийния си бизнес?

- В световен мащаб синергията между медиен и телекомуникационен бизнес е в основата на модерната стратегия за развитие в нашия сектор и United Group е пример за изключително успешен регионален инвеститор, който следва този модел. Последната година показа, че формулата работи и в България, където двете индустрии взаимно се допълват, усилват ефекта и постиженията си и утвърждават лидерската си позиция на пазара.

Идвам във “Виваком”,

когато компанията е

във върхова форма -

резултатите го доказват,

което е огромна лична отговорност за мен като лидер. Благодарен съм, че съм заобиколен от добри и отдадени професионалисти и вярвам, че заедно ще успеем да надградим постигнатото. В този смисъл обстоятелството, че идвам от Нова телевизия във “Виваком” като част от стратегическото планиране на United Group, ми дава шанс да допринеса с професионалния си опит именно за синергията между двете индустрии.

Свидетели сме на интегрирането на телекомуникационни оператори и медии в световен мащаб, като телекомът функционира като канал за дистрибуция, а медията произвежда и притежава съдържанието. Това вече се случва и за мен, идвайки от медийния бизнес, е силно мотивиращо и вдъхновяващо да изведа това сътрудничество на изцяло ново, дори по-високо ниво.

CV

Николай Андреев е главен изпълнителен директор и член на УС на “Виваком” от декември 2021 г. Преди това е заемал поста главен изпълнителен директор на "Нова Броудкастинг Груп". Той управлява компанията от 2019 г., а в продължение на 10 години е неин финансов и административен директор.

Преди да стане част от екипа на "Нова Броудкастинг Груп", е бил финансов директор и директор “Връзки с инвеститорите” в “Девин” АД. Заемал е различни финансови позиции за България и страните от Централна и Южна Европа в международната корпорация "Юниливър". Бил е изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на “Екопак България” АД, както и член на Съвета на директорите на “Екором Амбалаж” АД – Румъния. През 2014 г. печели отличието “Най-добър финансов директор” на годишната церемония на Форума на финансовите директори на EY и Forbes. Магистър е по финанси от УНСС.

* Според анализ на Ookla®, основан на данните от Speedtest Intelligence® за 01.07.-31.12. 2021, валидни само за най-бързата 5G мрежа. Търговските марки на Ookla се използват с разрешение. Повече на vivacom.bg

** Най-голямо покритие на 5G мрежа след сравнение по публично достъпна информация към 07.01.22 за покритието на операторите по брой населени места и курорти. Повече на vivacom.bg.

*** Speed ScoreTM включва измерване на скоростта на изтегляне (download) и качване (upload) на победителя в България, за да оцени достигнатите скорости в мрежата.

**** Скорости до 10 Gbps в части от София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна. За техническа възможност и повече информация – vivacom.bg

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>