19-годишната Татяна Иванова: Голямата ми цел е да съм първата българка в Космоса

16.01.2022 15:10 Винсент Тановски

Но има пречка да летя от името на България - не сме пълноправен член на европейската агенция, казва Татяна, която заминава за обучение и тренировки в САЩ - проект, финансиран от НАСА

Татяна Иванова от Добрич заминава за Флорида през февруари, където след селекция е приета в космическа академия. Програмата, в която тя участва, подготвя и сертифицира кандидат-астронавти.

Татяна от малка има кауза и я преследва с упоритост и ентусиазъм.

- Какво те накара да погледнеш към звездите, Татяна?

- Когато бях малка, като всяко дете имах интерес да наблюдавам небето, луната и падащите звезди. Съвсем на шега кандидатствах за турския лагер по модел на НАСА в Измир. Исках да видя какво представлява, защото знаех, че е много интересно място и много деца се състезават, за да стигнат там.

Вече на самия лагер видях науката отблизо в много различни аспекти - имаше биология, химия, инженерство, физика, космонавтика - абсолютно всички неща, които оформят един космонавт като перфектен кандидат.

В края на престоя гледахме един филм, който почваше с цитата “Представи си, че астронавт си ти”. И някак си усетих, че това, което правих там, ми хареса и исках да продължа да го правя. Искам по някакъв начин да превърна този свой интерес в кариера в бъдеще.

В 8-и и 9-и клас много се колебаех в коя сфера да се насоча - 10 години се бях занимавала с танци, а отделно свиря и на барабани. Но от само себе си ми дойде мисълта, че исках да се занимавам с наука. Преминах през доста обмисляне дали да уча астрофизика, инженерна физика или космическо инженерство, което, за жалост, не се преподава в България. Спрях се на инженерната физика с цел да си изкарам бакалавърска и магистърска степен, а някой ден и докторантура, за да се явя на селекция за космонавт.

- Освен в Турция си била и в космическия лагер Хънтсвил, Алабама.

- Преживяването беше много сантиментално, защото за първи път пътувах сама, и то до САЩ, което си е стрес. Там бяхме в затворен лагер. Но той е толкова уникално устроен, че всеки може да разбере в коя сфера да се насочи.

- Ти ли беше единствената българка там?

- Тогава да. Знам, че са ходили двама или трима българи чрез посолството, но аз съм

първото дете, което на

16 г. беше посетило

и турския, и

американския лагер Хубавото е, че там има симулатори, които са същите като на астронавтите в НАСА. Учи се и много космическа история.

Имаше модел на ракетата “Аполо” в реален размер и на една атракция те изстрелват на 42 метра височина, за да я видиш отгоре. Отделно от това има и планетариум, стена за катерене, карта на Марс, симулатори на совалки и военни самолети, на които да се обучаваш. В САЩ има 12 космически центъра на НАСА и точно до лагера се намира един от тях - Marshal space center.

Всички космонавти си имат тренировки за оцеляване в различни природни среди.

Един път ни заведоха на water survival training (тренировка за оцеляване във вода). Там от една голяма кула ни спускаха в басейни и трябваше да си махаме сами екипировката, докато сме във водата. Катерихме се на голяма отвесна кула без никакъв наклон. Въжетата, с които сме вързани, ги държат съотборниците ти - тоест

буквално животът ти

е в техните ръце

Тези лагери са места, които нямат еквивалент, защото са по модел на НАСА - много от нещата не можеш да ги опишеш. Не можеш да издаваш вътрешна информация. А политиката на лагера е такава, че те ти осигуряват всички лекарства, цялата храна, под 24-часово наблюдение си, спират тока вечер, имаш определени минути, в които да се изкъпеш и нахраниш. Сервира се биохрана и зеленчуци, които са отглеждани от тях самите с хидропоника.

- Сега през февруари отново ти предстои пътуване до САЩ за Академията на проекта PoSSUM и Международния институт по космически науки.

- Това е може би най-сериозната крачка, която съм предприемала досега. Проектът е финансиран от НАСА и се занимава с изследване на мезосферата. Тя е част от атмосферата, която е по средата - тоест нито е много високо, за да се изпрати космически апарат, нито много ниска, за да се изпрати балон. И е най-неопознатата част от атмосферата. Другите тренировки на космонавтите включват симулатори на самолети за висш пилотаж, тренировки в среда на микрогравитация. Трябва да се запознаваме с костюма на космонавтите - декомпресиране, сваляне, обличане, защото е много трудно да си подвижен с ръцете си, докато са в големите ръкавици. Докато сме с тези костюми, ще поправяме различни неща. Отделно ще имаме тренировка, в която

ще ни намаляват

постепенно нивата

на кислорода -

това много често се прави, защото горе нивата на кислород са много ниски и се следи нивото на продуктивност, на концентрацията, дали ти става лошо, дали си на границата да припаднеш.

- Възможността за участие в този проект я дължиш и на помощта на рапъра 100 Кила - как се стигна до този развой?

- Преди две години той се свърза с майка ми. Тя му разказа за мен, за това какво правя с живота си, защото имам и издадена стихосбирка. И той просто искаше да види, че наистина ще инвестира рез фондацията си “100 слънца” в човек, който си преследва целите и знае какво иска. Трябваше да си направя списък с цели, които да изпълнявам и да му казвам докъде съм стигнала. Той сега финансира участието ми, както и една компания за криптовалути - Nexo.Tя също ми помогна доста.

- След космическия лагер през февруари какви са ти плановете и каква ти е голямата цел?

- За тази година планирам, когато се завърна от САЩ, да изкарам лиценз по парашутизъм. Искам да запиша курс по руски и гмуркане. Дългосрочно планирам магистратурата да ми е в САЩ. Тъй като се интересувам от метеорология и геофизика и ще видя дали в тази насока ще тръгна след завършване на бакалавърската степен.

Има аналогови мисии, за които кандидатствах. Те представляват симулация на мисия на Луната или на Марс, където си в различен хабитат и с различни хора. Като, разбира се, голямата ми цел е да стана първата жена българка в Космоса.

- Какво е усещането да си жена в една доминирана от мъже научна сфера?

- Това е интересен въпрос, защото аз

на 26-и ще бъда

лектор на TEDx

Витоша и темата е

“Жени на бъдещето”

Моята лекция е за това къде виждам жените в космонавтиката.

Цял живот живот слушам метъл, винаги съм била сред момчета, свиря на барабани, а по принцип барабанистите са мъже и се гледа скептично, когато чуят за жени в тази роля. Същото е и при космонавтиката. До 2020 г. сме имали 566 изпратени хора в Космоса, а само 65 от тях са били жени.

- В този ред на мисли имаш ли любима жена учен, на която да се възхищаваш и ти е модел за подражание?

- Много се възхищавам на Гергана Райжекова, която написа книга за невидимата роксцена на България, но освен това е и доктор на науките. Това е много силна женска фигура в моя живот. Изключително интересен човек. А другата жена, на която се възхищавам, е Катрин Джонсън - една от първите афроамериканки, която е била изчислител в НАСА.

- Миналата година Джеф Безос, Илон Мъск и Ричард Брансън посегнаха към Космоса. Какво мислиш за тях? И трябва ли космонавтиката да е предимно държавна политика, или да разчита на филантропите и частните иновации?

- Космонавтиката трябва да е приоритет на всяка държава. Затова ми е много неприятно, че България не е пълноправен член на Европейската космическа агенция, защото това много ограничава българите и изобщо моите шансове да стана космонавт от името на България.

Относно Илон Мъск и Ричард Брансън - аз съм много голям почитател на Space Х - те имат подписан договор с НАСА и са партньори. Наистина трябва да е приоритет на държави, но ако се появи нов ум, който знае какво прави и не рискува живота на екипажа - защо да не се включи?

Но съм против

космическия туризъм

и да се ходи там да се правят снимки и т.н. Доколкото разбрах, сега там ще се снима и филм. Много се комерсиализира, което на мен не ми харесва. Има си космическо право, в което се посочва какво може да се прави.

Изобщо това място трябва да си остане много защитено от цялата галиматия, която е на Земята, и там да се изпращат хора само с научни цели.

- Имаш ли послание към хората, които споделят мечтите ти?

- Моето послание би било

да правят

невъзможното

възможно

И да знаят, че границите са, за да се преминават - никога не трябва да си поставяме граници сами на себе си по отношение на мечтите. Колкото по-висока цел си поставиш, толкова по-ясен план трябва да имаш.

CV

Родена на 12 декември 2002 г. в Добрич

До средата на 11-и клас учи в Езикова гимназия гр. Добрич, след това се мести и завършва ЧПГТП “Райко Цончев”

В момента е студентка първи курс в специалност “Инженерна физика” в Софийския университет

Има издадена стихосбирка и е носителка на десетки награди по литература

Носителка на наградата “Млад творец” на община гр. Добрич през 2018 г.

Има медал от турския учебнотренировъчен лагер по модел на НАСА

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>