Башар Рахал и Райна Караянева спорят като Зелда и Скот Фицджералд

16.01.2022 08:00 Мария Райчeва
СНИМКА: ТЕМЕЛКО ТЕМЕЛКОВ
С Ники Илиев на премиерата на “Завръщане”. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Башар с голямата си дъщеря Клоуи
Райна и Башар с неговата малка дъщеря Индия и с нейния син Тото
По време на снимки
В кадър от филма, в който двамата са съпродуценти, но и актьори.

Отидохме в

Египет не за да

гледаме пирамидите,

а да играем

белот на Нил

Башар Рахал и Райна Караянева са заедно от пет години, но ги свързват не само лични, а и професионални отношения. Двамата са съпродуценти заедно с Ники Илиев на филма “Завръщане”, както и на втората му част, чиято премиера е на 14 февруари. Освен това са в актьорския състав и в двете ленти. И въпреки че непрекъснато спорят за всичко, изглеждат като съвършената хармонична двойка. Допълват си думите един на друг дори докато изразяват несъгласията си.

- Г-н Рахал, съвсем скоро зрителите ще ви видят в образа на лекар, чиято екранна приятелка е любимата ви Райна. Нарочно ли получихте тези роли в един и същ сериал, след като и в живота сте заедно?

Башар Рахал: През пролетта по БНТ ще тръгне лекарски сериал, в който се снимах - “Аз и моите жени”. Интересна история за мъж, който е влюбен в две жени едновременно, аз също съм лекар, най-добрият приятел на главния герой. Продуцент е Краси Ванков, а режисьор е Боя Харизанова. Увлекателен и хубав сериал.

Райна Караянева: Имам малка, но много значителна роля - неговата глупава приятелка, не се шегувам. Странното беше, че ходихме на кастинги абсолютно отделно, никой не знаеше другият за какво се явява. В крайна сметка ни се обадиха в една и съща вечер и се оказа, че аз ще играя неговата приятелка. Така че малко трудно ще избягам от това - Райна на Башар.

- Как се запознахте двамата?

Башар: В предаването “Лотария България”, където тя беше водеща. Аз отидох като водещ и тя стана асистентка на водещия. (Смее се.)

Райна: Той ме детронира от ниво водеща до асистентка.

Башар: Нормално, ако искаш да впечатлиш една жена, първо я детронираш.

Райна: А аз не го понасях.

Башар: В началото мен никой не ме понася, но после нещата се променят. Няма да забравя как с Мария Каварджикова се връщахме от снимки и пътувахме с влак. В купето имаше една баба, която ни каза гневно: Как си мислите, че ще ми надувате главата?! Отговорих ѝ: Недей, до сутринта ще ни обичаш. И на сутринта ни обясняваше колко мили хора сме, поиска даже да си разменим телефоните.

Райна: На мен ми трябваше повече от една вечер, за да му поискам телефона. (Смее се.)

Башар: Тя много ме преследваше, а аз много не исках. Но реших да пробвам, да видим какво ще стане.

Райна: Моля?! Чакай, явно грешно съм разбрала ситуацията. Истината е, че плавно станаха нещата. И двамата бяхме в такъв период от живота си - изчистване на стари неща.

Башар: Започнахме да си говорим, да се виждаме, да се разхождаме.

Райна: Познаваме се от 6 години, но сме заедно от 5 г.

- Ревниви ли сте?

Райна: Спорно е кой е по-ревнив.

Башар: Тя ще каже, че аз съм по-ревнив. Но съм категоричен, че

тя е най-ревнивата

жена в живота ми

Райна: Ако продължим да спорим по темата, ще е дълъг разговор. (Смее се.)

- За какво спорите двамата най-често?

Райна: По-лесно ми е да кажа за какво не спорим.

Башар: Спорим за всичко. Тя иска да е мъж, а той не иска да е жена.

Райна: Историята познава една такава двойка като нас - Зелда и Скот Фицджералд, които също са били Лъв и Везни, каквито сме и ние. Знаем как завършват, тя се подпалва в психиатричната клиника, в която е настанена.

Башар: Чакам да видя кога ще влезе в психиатрична клиника. (Смее се.)

Райна: Но няма да ми дадеш клечки кибрит.

Казвала съм му, че в момента, в който спрем да спорим, отношенията ни вече ще са минало.

- Къде обичате да пътувате?

Райна: Навсякъде, искам да ме заведе и в Тутракан.

Башар: За последните три месеца бяхме в Португалия, Англия, на Малдивите, Турция, Египет, аз ходих и в Щатите. Вече се изморих и искам да си почина.

Райна: Аз не искам. Обичам да пътувам, просто да ходя по улиците.

Башар: Наистина обожаваме да пътуваме, защото аз много обичам да ям, а тя обича да гледа как аз ям. Самата тя пуска снимки в инстаграм с някаква храна, опитва я, но аз я дояждам. Между другото разбрахме, че не сме за ол инклузив. Когато бях емигрант в Щатите, работех в кетъринг компания и там се научих да готвя, да презентирам храна, да спазвам всичките хигиенни навици. И двамата имаме едно и също отношение към ресторантите. Например, когато минем покрай някой, тя казва, че няма да влезем, защото е видяла, че готвачът пуши отвън.

Райна: За това не спорим и имаме пълен синхрон - в кой ресторант да влезем и какво да си поръчаме. Винаги цари пълно съгласие.

- А тренирате ли заедно нещо?

Башар: Да, белот.

Райна: Изключително добри сме.

Башар: Вече бием всички, има една пловдивска група - Владо и Здравка, които ни бият от време на време, но това ще е за кратко.

Райна: Дори отидохме с тях в Египет, за да играем белот. Не е шега.

Башар: Казаха, че ще пътуват, и аз им заявих, че отиваме с тях, за да ги бием на Нил. Вместо да гледаме пирамидите, да играем белот. И го направихме.

- Доста сте ангажирани и двамата, освен снимките за сериала “Аз и моите жени” с какво друго се занимавате?

Башар: Имам актьорска школа, събота и неделя преподаваме на деца между 14 и 20 г. Има и по-големи. Участвам и във филма “Сърцето на машината”, който ще излезе около месец след “Завръщане 2”.

- С Ники Илиев заснехте втора част на филма “Завръщане”, защо направихте това продължение, и то по време на пандемия?

Башар: Първата част на “Завръщане” имаше наистина добър успех,

беше най-гледан

филм по кината за 2019 г.

След това, освен че мина по Би Ти Ви, го продадохме на НВО и “Нетфликс”. Естествено, решихме да направим “Завръщане 2”. Беше много трудно, защото започна пандемията. Трудното е не само финансирането на филма, но и напасването на програмите на всички тези 15 актьори, изключително популярни личности и всички са много заети. Беше предизвикателство да поддържаш такъв състав. Но резултатът е налице, гледах вече филма два-три пъти. С Ники сме много щастливи, имаме хубав филм. Някои казаха, че е по-добър от първия.

Райна: Трябваше да бъде заснет по-миналата година и затова ролята на Евелин Костова беше на бременна жена, защото в онзи момент тя беше бременна. Но когато стигнахме до снимки, тя вече беше родила и се наложи да се разхожда из Пловдив в жегата с един огромен дунапренен корем, който трябваше да крепи.

 - Вие сте и съпродуценти, как се снима филм в условията на противоепидемични мерки?

Башар: Да, Ники, Райна и аз сме съпродуценти. Мисля, че когато има добър продукт, не е толкова трудно. С първата част имахме 90% успеваемост, почти нямаше рекламодател, при когото да сме влезли и да е отказал. Двама или трима само не се включиха. Така че при втората част беше лесно, кой не би искал да инвестира в нещо, което вече е проверено. Проблемът беше, че заради пандемията самите фирми имаха по-нисък бюджет за реклама, самият бизнес имаше проблеми. Но се оправихме. Сега се надяваме да няма локдаун, защото ще трябва да отложим премиерата за септември.

- Планирате ли участия във фестивали?

Башар: Имаме над 25 планирани прожекции в цяла Европа - Германия, Австрия, Англия, Франция, говорим за Щатите също. Вече имаме програма и се продават билети. Ще присъстваме на големите лондонски прожекции. Всъщност на всяка от прожекциите ще има някои от актьорите.

Райна: А през юни сме в Италия в Рим на фестивала на българското кино.

- А вие как се озовахте в тази сфера, били сте дълги години манекенка?

Райна: Когато Башар и Ники започнаха да правят първия филм “Завръщане”, аз имах интерес да съм от продуцентската страна на нещата. В процеса на създаване на филма стана ясно, че има една роля, която е окей за мен. Предишните ми моделски изяви не са ме тласнали към актьорството.

- Колко години се занимавахте с мода?

Райна: На фона на мои колежки доста късно започнах да се занимавам. Бях на 17 г. и продължих до 25 г. Работила съм в Италия, Китай, Лондон, Париж и Маями. Когато се роди синът ми, спрях да се занимавам активно, и то най-вече с пътуванията навън. Все още снимам от време на време. Но вече има едно преместване в модата от организирани кампании към интернет инфлуенсърите. За да си модел, вече може просто да имаш инстаграм. Това донякъде е добре, защото дава възможност на по-широк кръг от хора да се изявяват в тази сфера. От друга страна, мен пък ме дразни, защото много млади момичета решиха, че това им е основна цел в живота, да постват снимки в инстаграм, за да станат модели.

- Иска ли ви се да имате общо дете?

Райна: Вчера една приятелка ми се обади да ме пита дали не съм бременна, защото често качвам снимки на бебета. А аз просто обичам да гледам видеа с бебоци в социалните мрежи. Но общо дете - не, той котка не ми дава да си взема. (Смее се.)

Башар: Имаме общо три деца. Моите са в Щатите, едната ми дъщеря е в Ню Йорк, другата е в Лос Анджелис и тук прекарвам повече време с Тото (сина на Райна, бел. авт.). Возя го сутрин на училище, с него сме големи приятели. С дъщерите ми се виждаме на Коледа и през лятото, като се приберат. Или когато имаме някаква уговорка и пътувам при тях. През март Клоуи има премиера и много се надявам с Райна да успеем да отидем. Ще играе в страхотна зала, салонът е за 2000 човека.

Взеха я в мюзикъл,

в който участват осем човека, седем са от клас мюзикъл, само тя не е, но и нейният герой не пее. А екипът, който работи по мюзикъла, са 37 човека. И всички са професори в университета NYU, в който тя учи в Ню Йорк.

- Колко големи са децата ви?

Башар: Клоуи ще стане на 19 г., Индия е на 12.

Райна: Тото, Антоний, както е цялото му име, е на 7 г.

- Как се отнесохте към решението на Клоуи да тръгне по вашия път?

Башар: Реших, че няма да ѝ давам съвети и няма да ѝ помагам, защото това би означавало да я насочвам. Оставих я сама да се бори. Всичко е въпрос на това как ще те отвее вятърът. Още преди университета много искаше да учи в едно училище в Малибу, с много добър рейтинг. Имаше клас по сърфинг, представи си - сърф, дълги коси, голям живот... Влизането в него беше на принципа на лотария и не я приеха, приеха я в друго училище, за изкуства, тя свиреше на пиано. Но беше много тъжна. Казах ѝ, че всяко зло е за добро. Започна да играе в спектаклите на училището, два пъти я наградиха за главна роля. Първата беше за ролята ѝ на Макмърфи в “Полет над кукувиче гнездо”. За първи път смениха ролите, жена да играе мъж, а в образа на сестра Рачид влезе мъж. Казах си, че вероятно има някакви заложби и я оставих да кандидатства, където иска. Тя кандидатства в 14 университета, а NYU беше от невъзможните,

за 300 места кандидатстват

14 хиляди човека

Брутална конкуренция. И Клоуи заяви, че никога няма да я приемат там.

Райна: Казах ѝ, че ще я приемат, и даже се хванахме на бас. Така че има да ме черпи.

- Вие къде се виждате в бъдещето, актьорството ли е вашето поприще?

Райна: Освен с продуцентство и актьорство аз съм втори курс журналистика. Завършила съм право, но сега се опитвам да сбъдна голямата си мечта и честно казано, виждам бъдещето си в журналистиката и писането. Иска ми се да се занимавам с телевизия, но не толкова пред камера, колкото зад нея. Редактор, продуцент, това са нещата, които са ми интересни. Обичам да съм кукловодът, а не човекът отпред. Иска ми се да пиша сценарии, това е нещото, върху което съм се съсредоточила през последните две години. С него имаме много идеи, но те остават нереализирани, ако някой не седне да ги напише. И смятам, че се допълва с журналистиката.

- В такъв случай актьорството какво място заема в приоритетите ви?

Райна: Ако стане, ако нещо излезе, ако за нещо ме вземат. Не ми е на всяка цена. Покрай тези мои изяви се запознах с много млади и амбициозни актриси, които виждам как се отнасят една с друга, какво е нивото на амбиция, нещата, на които са готови, за да вземат роля. Аз го нямам това. Ако Башар или някой друг ме вземе в някой филм, бих се радвала изключително много, защото ми е приятно, но не ми е на всяка цена.

- Башар, очевидно киното е вашето място, защо избягвате театъра?

Башар: Аз не играя театър по една-единствена причина,

нямам време

за тази отдаденост

два месеца да репетирам за един спектакъл и после да започна да пътувам из цяла България, за да го играя. Иначе, ако трябва да бъда честен, смятам, че съм по-добър театрален актьор, отколкото киноактьор. С киното дръпнах през годините, сега, като си гледам старите филми, изключително лошо играя. Нужна е практика, докато го усетиш. Всъщност ходих и на разни кинокласове. В НАТФИЗ не сме имали киноклас, а само театър.

- Ходите ли сега на кастинги за чужди продукции?

Башар: Да, от време на време, имам агенти в Лондон, Италия и Щатите, и пращат разни кастинги. Последно снимах един сериал в Мароко, Райна дойде с мен и си направихме почивка.

Райна: Много обичам той да снима някъде в чужбина.

- Райна, били сте дълго време модел и все пак актьорството е нещо различно. Притеснявахте ли се, когато за първи път влязохте в това амплоа?

- Има един-единствен човек, от когото се притеснявам, и това е Башар. Иначе преди периода Башар (разделям живота си на “преди Башар” и “с Башар”), съм имала малки роли в чужди продукции, никога не ми е било притеснено. Но в момента, в който той застане до мен, си глътвам граматиката и започвам да се самонаблюдавам.

- Критикувате ли я?

Башар: Да, но не критикувам нея, а нещата, които не харесвам, това е работата на продуцента, да гледа общата картинка. Не бих се съгласил да оставя някого, когото не харесвам, защото това би означавало, че подлагам на съмнение филма. Колкото и гадно да звучи, да се сърди и да фучи, аз давам обратна връзка на това, което прави, а не на това, което е тя самата. А тя погрешно го разбира, че критиката е към нея като човек.

Райна: Последния път критикуваше косата ми.

Башар: Но аз не критикувах косата ѝ, а критикувах жената, която е направила прическата ѝ, защото не е подходяща за героинята. За такива неща говорим, трябва да има някаква истинност в този филм. Не може например

една козарка, води коза

и да е облечена

с рокля “Унгаро”,

с грим и с изкуствени мигли. Същото е и с диалозите. Казвам на Ники, когато нещо звучи твърде литературно например и той отговаря: Прав си, Баше! Той е много фин в даването на обратна връзка. Аз не съм. Изключително е деликатен, ще започне с: Много хубаво става, а би ли опитал с... Докато аз, като давам обратна връзка, казвам: Пич, това беше много тъпо, дай да го направим по-добре. И човекът се сдухва.

- Башар, бившата ви половинка Калина е тв продуцент в Щатите. Наистина ли е толкова успешна, колкото пишат в нашите медии, защото тя не дава интервюта и няма как да се получи информация от първо лице.

Башар: По-успешна е, отколкото се пише. Много се гордея с нея. Но тя не е проактивна, Лъвиците като цяло не са. Има вече четири награди “Еми”, супердобър продуцент е, прави един от най-хубавите тв блокове в Лос Анджелис.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>