Живко Тодоров: Усеща се издевателство върху местната власт вместо диалог

14.01.2022 07:00 Ваньо Стоилов
Живко Тодоров, кмет на Стара Загора

А правителството можеше първо да попита как се справят общините със скъпия ток, казва кметът на Стара Загора

- Г-н Тодоров, тези дни от КПКНОПИ дадоха да се разбере, че с проверките на търговете за покупка с европейски средства на автобуси и електробуси във Варна, Враца и Стара Загора се целят нависоко - обект на тези проверки били кметовете на трите града. Преди време коментирахте, че това не ви притеснява.

- Пак ще кажа, че нямам никакви притеснения. Не мисля, че това, което е написано в прессъобщението до медиите, е вярно. То ще се опровергае във времето. Никой не е оказвал натиск върху комисията за търговете. В нея участваха над 20 души - общински съветници от всички партии. Как си представяте някой да натиска представители на всички партии? Ами то, ако имаше такова нещо, те щяха да излязат и да го кажат много по-рано. Освен това тази процедура и в двата случая при нас мина през КЗК и ВАС заради обжалванията. И двете институции вече са дали своето потвърждение, че всичко е минало законосъобразно. Така че новите автобуси отдавна се движат по улиците на Стара Загора, чакаме доставката и на електробусите.

Наистина смятам, че във времето това ще се опровергае и истината ще излезе наяве.

- Защо резултатът от тези проверки излиза точно сега? Дали защото и тримата кметове сте от ГЕРБ, а партията ви сега не управлява?

- Не мога да кажа. Не искам да правя съждения в тази посока, защото не съм от хората, които ще търсят тук някаква конспирация. Аз съм човек, който винаги се основава на фактите, и затова ги посочвам пред вас.

Ще кажа само за един месец - през декември, какво се случи в Стара Загора. На първо място, КПКОНПИ влезе в общината да проверява тези процедури, едната от които е, забележете, от 2013-2014 година! До този момент, ако имаше някакъв проблем, той нямаше ли да стане явен?

Другото, което се случи през декември - без никакво предупреждение научихме от медиите точно преди Коледа, че от 23 декември държавната ТЕЦ “Марица-изток 2” спира издръжката на футболния клуб “Берое”, който е емблемата на Стара Загора, и започва да трупа задължения. Това можеше да стане без сътресения, ако ни бяха поканили предварително на разговор и бяха дали разумен срок, примерно месец, да вземем акциите на клуба.

Как се сменя собственост толкова бързо?! Ние имаме готовност и не трябва да ни разбират погрешно. Не държим държавното финансиране на “Берое” да продължава, но не и по този начин. Хората от бизнеса в Стара Загора ще се организират и с феновете и общината ще поемат клуба, но без задълженията му, защото никой не иска да поеме клуб с неясно колко задължения и без да знае какво се случва в него. Това трябваше да е процес, а не решение за един ден.

Следващото, което сега се появи, е, че се отлага евентуално във времето строителството на тунела под Шипка. Министър Гроздан Караджов не харесал проекта. Ние все пак сме грамотни хора и разбираме, че ако сега се тръгне към ново проектиране, се връщаме във фаза предпроектиране и ще се забавим страшно много. Това означава да се минат всички процедури отново и да минат няколко години само в процедури и проектиране. А в момента, доколкото знам, има готов проект и готовност да се кандидатства директно за изграждането на тунела. Освен това несъмнено един нов проект ще бъде и значително по-скъп. Трябва да се каже какво и откъде ще е финансирането.

Едновременно с това отдавна говорим за зелен преход, който предстои да засегне района на “Марица-изток”. При положение че той ще се лиши от много работни места, имаме нужда от инвестиции. Трябват ни нови производства, индустриални зони, в които да се инвестира.

Предлагали сме

многократно бившето

летище на Стара Загора

да стане индустриална

зона

- там са 2200 дка терени. В момента те са в Държавната консолидационна компания и ако се изгради инфраструктура, зоната ще бъде бързо готова. Може да се запази пистата за различни изложения като “БАТА-Агро”, а може тя да бъде рехабилитирана, за да кацат на нея малки самолети. Ако всички терени наоколо се обвържат с всичко това, спокойно това място би било разумна алтернатива за инвестиции в региона. Защото сегашната индустриална зона на Стара Загора - “Загоре”, е върху едва 116 декара и бързо се запълни.

- Отказ ли получихте?

- Не точно, но доколкото виждам, като че ли се тръгва в някаква друга посока. Започва да се говори за други инвестиции в района на “Марица-изток”, например за завод за горене на отпадъци. Него не мога да коментирам, защото не съм видял проекти. Но е нормално хората да се притесняват, защото анонсът прозвуча за местните малко страшно - за да не се гори боклукът в центъра на София, ще го горим в “Марица изток”. Явно по тази тема тепърва ще се говори много, но някак не звучи добре това нещо, казано по този начин.

Трябва да има диалог с кметовете от региона. Това, че сега кмет съм аз, не означава, че няма да седна като нормален човек да коментирам с всеки темата за Зелената сделка. Нека се чуят и предложенията на кмета на Раднево, на Гълъбово - хора, които трябва да участват в този процес.

А до момента нямаме никаква комуникация с новата власт. Със служебното правителство се направиха няколко интересни срещи по темата, включително и онлайн. Ние там заявихме какви готовности имаме. Сега

се хвърлят идеи,

които не са консултирани

в района. Би

трябвало да има много

по-сериозен диалог

между правителство и

местна власт

За да бъдат хората спокойни и да са сигурни, че няма да има проблем за тяхното здраве и сигурност.

- Може ли местната власт да влияе върху решенията на централната?

- Пряко не може, но е хубаво да има диалог. Нали всички в крайна сметка за това се борим. Тогава, когато се казва, че ще има промяна - нали тази промяна трябва да е към по-добро, към подобряване на диалога между местна и централна власт. Всички говорим за децентрализация, но като стане време да вземаме решения, вземаме решенията и ги свеждаме само надолу към всички да ги изпълняват.

- Досега от новото правителство някой търсил ли е за нещо община Стара Загора?

- Ние постоянно работим с експертите в различните министерства. Иначе аз съм свикнал по принцип един кмет да бъде по-напорист и той да търси министрите. Винаги съм го правил и затова тези дни пуснахме писмо до министъра на здравеопазването, качихме го и във фейсбук, за да видят хората, да знаят какви са нашите действия.

С това писмо искаме общината да придобие сградата на бившето Акушеро-гинекологично отделение на болницата ни, която сега е празна, за да направим в нея общински център за доболнична помощ. Така ще имаме по-добра сграда, с която да кандидатстваме по програмите, които предстои да бъдат стартирани. Ще съборим старите бараки наоколо, които са в неугледно състояние, ще настаним вътре общинските ДКЦ-та, джипита, различни центрове за превенция, които работят с общината. В това отношение се надяваме на подкрепа от правителството - да получим тази сграда и да направим нещо добро, вместо да се руши тя в центъра на Стара Загора. И преди година имахме диалог с министерството по тази тема, но тогава не се случиха нещата. Сега подновяваме своите искания, за да правим заедно добри неща.

След това ще водим разговори с военното министерство за съдбата на военните терени в северната част на града. Сред като влезе в сила ПУП-ът за квартал “Бедечка”, ще поискаме земя, която да заменим с парцелите в “Бедечка” и така да запазим парка там - това е една от наболелите теми на Стара Загора.

- Започвате третата година от третия си кметски мандат. Каква ще бъде тя?

- За съжаление, и тя е под знака на коронавируса, който създават много проблеми на държавата и на целия свят като цяло. Затова аз, за разлика от хората, които сега влизат в политиката, съм по-смирен откъм търсене на решения и начини, а и на обещания, защото знам колко е трудно. В тази ситуация на коронавирус всички общини имат по-малко приходи. От по-малко получена такса тротоарно право, от това, че бизнесът не работи, че имаше затваряне, дори и защото намаляха пътниците в градския транспорт.

Но не е решение да се вдигат местните данъци и такси. В Стара Загора няма да ги променяме. Мисля, че във време на инфлация, на високи сметки за енергоносители, не можем да товарим още хората. Вижте, един кмет, особено ако е като мен трети мандат, той усеща настроението на хората. Свикнал съм да отсявам кое е важното към дадения момент и самата среда какво позволява да се направи. В момента въобще не трябва да се вдигат данъци на фона на цялостната икономическа обстановка.

Така че проблемите са много и всички в крайна сметка сме в една лодка. Дали ще е новото правителство, дали ще е старата местна власт, без значение, всички трябва да си помагаме и да търсим заедно решения. С конфронтация нищо няма да се постигне. И затова аз съм избягвал конфронтацията. Виждате, че от една година дори и по време на изборите аз не съм излязъл да правя някакви политически изявления и да търся такъв ефект. В момента не мога и да мълча, когато ви посочих от един месец какво се случва със Стара Загора.

Но какъв е смисълът да се издевателства върху един кмет или върху една местна власт? Това ли е най-важното? Първата ни задача, като вземем изборите, е да нападнем всички кметове, да започнем проверки и т.н. Окей, добре, нека да си вървят проверките, няма лошо в това, нека да се правят проверки, но това не може да е акцентът.

Защо не тръгнахме от високата цена на тока, заради която много общини изнемогват, не могат да си платят уличното осветление.

Някъде започнаха

да гасят лампите,

за да пестят, но това

ще увеличи битовата

престъпност

Та не може ли да се поканят от сдружението на общините и да намерят заедно с правителството механизъм, по който високата цена на тока да се компенсира по някакъв начин? Можеше да се започне с това.

Да, всички сме в една лодка и нека да бъдем по-нормални и работещи хора, по-малко да правим политика за собствените си партии, а да работим повече за хората. Вместо администрацията да се занимава с това какви справки да изпрати по поредната проверка, която върви. Повтарям, не съм против проверките, да не ме разберат погрешно, но има и по-важни неща.

- Казвате издевателства, дори да го наречем по-меко - натиск върху местната власт. Чувствате ли такъв натиск?

- Не искам да го има, но започва да се появява. С тези няколко хода, за които говорих, човек започва да си мисли, че някой има нещо против нас, или се тръгва по някакъв начин на конфронтация, какъв е смисълът?

И без това ситуацията в страната ни притиска. Ето, имахме намерение в Стара Загора да изградим многофункционална спортна зала, но няма да я правим. Строителството поскъпна, а нямаме достатъчно финансиране. Имаше отпуснати някакви пари, но помолихме те да бъдат насочени към инфраструктура, защото това ни е по-важно. Не искаме някаква особена подкрепа, това разбирам и от други кметове, с които съм говорил - искаме да работим нормално, да решаваме проблемите в диалог, а не по начин като този, който бе през последния един месец.

- От друга страна - дълго време Стара Загора нямаше министър. Сега Георги Гьоков е наш земляк, бил е дълго време тук.

- Пожелавам му успех. Аз специално съм работил с него в общинския съвет, той е добър човек и специалист. Но пак казвам, с отделни министри сигурно ще имаме и по-добър диалог, но това трябва да бъде тон като цяло на всяко едно управление. Защото се тръгна през 2021 г. на изчегъртване, даже не мога да я изкажа точната дума. Не знаех, че съществува такъв термин, преди да го чуя от медиите. Някак си аз самият съм възпитаван по друг начин - да създавам и да правя нещо, а не да руша. Политиката на изчегъртване и на рушене няма да бъде нещо добро.

Липсата на нов бюджет в държавата не е най-големият проблем. Проблем е, ако няма диалог, липсата на диалог. В политиката трябва да се управлява с мъдрост, защото само с лозунги и с повторение на всичко, което сме гледали, не става.

Ами дори, ако щете, през 2009 г., когато ГЕРБ дойде на власт, същите неща тръгнаха да се правят - една полицейщина беше настанала в държавата, проверки на всеки, едва ли не на всеки му се лепеше етикет предварително: ти си виновен. И какво се случи тогава - не беше за добро, не беше. Така че не бива да се управлява по този начин.

Аз утре може да не съм в политиката. Вече съм казал, че няма да се кандидатирам повече за кмет. Нека се знае, че в момента аз не търся политически дивиденти. Все пак разумните решения се намират в диалог и няма хора, които да могат сами да се справят с всичко. Хубавото е, че по места хората се разбират помежду си много повече и се опитват да правят добри неща. На централно ниво виждам противопоставяне, постоянно отричане, каквото и да се направи, все е лошо и това върви от години. Но няма да донесе на никого успех.

CV

- Роден на 21 септември 1981 г. в Стара Загора

- Завършва езиковата гимназия “Ромен Ролан” с английски и немски и Софийския университет “Св. Климент Охридски” със специалност “Европеистика”

- През 2009 г. е избран за депутат. В периода 2009-2011 г. е ръководител на Постоянната делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа

- Кмет на Стара Загора трети мандат, избран е от листата на ГЕРБ

- Член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>