Симеон Дянков: След 6 месеца ще сме в друга политическа ситуация, ако инфлацията не бъде овладяна

13.01.2022 15:03 Виктор Иванов

Още акценти от интервюто с финансиста:

Имаме умни хора в правителството, имаме конструктивна опозиция в парламента. Останалото е работа

Да влезем в еврозоната през 2024 г., е реално, но трудноизпълнимо - закъсняваме с близо година в подготовката

Поскъпването през април ще е сериозно, ако мораториумът върху енергийните цени не бъде махнат бързо

Всички грешим. Затова е добре да се обещава по-малко и да се работи повече

Опитът в бизнеса определено ще помогне на екипа Петков - Василев - Лорер, но бързо трябва да компенсират липсата на политическия

И предишни правителства са обещавали нулева толерантност към корупцията, въпросът е как ще се осъществи. Още чакаме първите стъпки

- Г-н Дянков, министерството на финансите преизпълни бюджета за 2021 г. Какви обаче са причините - добро управление или външни фактори?

- По-високата от очакванията инфлация през миналата година значително помогна на приходите, докато разходите изостанаха заради забавянето на големите инфраструктурни проекти. През 2022 г. високата инфлация ще продължи да помага на приходите. Дано обаче инфраструктурните проекти тръгнат, защото тези инвестиции са нужни на икономиката. Ако това се случи, бюджетът и през 2022 г. ще бъде близо до очакванията.

- Планът за възстановяване ще помогне ли на икономиката?

- Очакваме трети вариант на този план. Предишните два - да ги наречем план “Дончев” и план “Пеканов” - се нуждаеха от преработка. Дано този път се вложи повече икономическа мисъл в разработката. Основният въпрос е кои инвестиции ще помогнат най-много на икономическия растеж. В предишните чернови този въпрос не беше зададен. А трябва.

Предишните чернови бяха сбор от проекти в различни направления, без да има обща теза кой проект какви работни места създава, в кой регион на България и с колко може да вдигне икономическия растеж.

- За първи път започваме годината без бюджет и със закана през юли да има актуализация. Това не показва ли липса на ясна политическа визия какво иска да постигне това правителство?

- Актуализация през юли е смислена идея, ако се готвят промени в основни фискални политики. Изказванията на основни министри дават основания да мисля, че такива политики ще се предложат. По-скоро съм скептичен обаче дали те ще се приемат в парламента. След шест месеца вероятно ще сме в друга политическа ситуация, особено ако опасенията за висока инфлация се оправдаят.

- Кои очаквате да са проблемите пред икономиката през 2022 година?

 - Високата инфлация и все по-малкото число работещи в България. И двете динамики тласкат българския бизнес към международните пазари, а за това трябват инвестиции. Миналата година беше нулева - малко частни или държавни инвестиции се осъществиха. Това трябва да се промени. Но успехът идва с нов проблем - още по-висока инфлация. Решението е по-висока производителност. А тя идва от по-обучена работна ръка. Получава се един порочен кръг.

- Новите управляващи твърдят, че знаят решението.

- Дано са прави. Опитът в бизнеса определено ще помогне на икономическия екип Петков - Василев - Лорер. Предполагам, те са изпитали на гърба си проблемите, с които се сблъсква българският бизнес - липса на работна ръка, недостатъчна инфраструктура, включително за подготовка на човешки капитал. От друга страна, малкото политически опит трябва бързо да се компенсира. Иначе грешки ще се струпат, като например мотаториума върху цените на някои енергийни продукти.

- Вие обаче подкрепихте мораториума в предишно изказване…

- Като много краткосрочна мярка, докато новото правителство си стъпи на краката. Добре е бързо да се намери друго решение.

Иначе инфлацията през април ще скочи сериозно. А и не е добре да се изкривява пазарът.

- Какви очаквате да са ефектите от продължаващото наливане на пари за пенсионерите? Според икономисти като Любомир Дацов това е проинфлационен ход и не бива да се прави.

- И вдигането на пенсиите, и мораториумът върху цените на някои енергийни продукти ще доведат до по-висока инфлация тази година. Първата стъпка е продиктувана от решение на служебното правителство - веднъж като се обещаят по-високи пенсии, е трудно да се устои натискът за последващи увеличения. В този смисъл това не е грешка на новото управление. Мораториумът обаче е определена грешка, ако остане в действие до края на март. Тогава инфлацията през април ще стане двуцифрена. Трябва бързо решение на правителството да замени този мораториум. Тук финансовата част е ясна -какви компенсации са нужни - просто трябва да се организира приемането в парламента.

- Реално ли е да влезем в еврозоната през 2024?

- Реално, но трудноизпълнимо. По две причини. Първо, закъсняваме с близо година в подготовката за такава крачка. А трябва голяма обяснителна кампания какво точно става при влизането в еврозоната. В страните, влезли преди нас, такива кампании се водят 2-3 години. Второ, високата инфлация е проблем. През 2021 г. инфлацията в България беше с над два процента над средната в еврозоната. А това е формален критерий при влизането. С умни политики от страна на парламента и БНБ можем да се справим.

- “Продължаваме промяната” обещаха нулева толерантност към корупцията. Реалистична ли е?

- Затова и ПП победи на последните избори. Похвална цел. Но и предишни правителства са си поставяли тази цел. Въпросът е как да се осъществи на практика. Първите конкретни стъпки са важни. Още ги чакаме.

- Правителството планира да накара държавните служители да си плащат личната осигуровка. Вие също опитахте, защо не успяхте и къде са подводните камъни?

- Идеята е стара и среща огромна съпротива в администрацията. Неминуемо ще доведе до по-висока инфлация. В преговорите по темата ще се поиска допълнително вдигане на заплатите и предполагам, че това правителство е склонно на такава крачка. Проблемът е в местните администрации и регионалните клонове на държавни администрации, където заплатите на държавните служители не са високи.

- Очаквате ли грешки в работата на кабинета Петков?

- Да, всички грешим. Затова е добре да се обещава по-малко и да се работи повече. Вече се вижда как някои министри така и правят - например финансовият Асен Василев, докато други - като транспортния министър, са по големите обещания.

- Оптимист ли сте за 2022 година?

- Имаме умни хора в правителството, имаме конструктивна опозиция в парламента - имам предвид гласуването за зелен сертификат, имаме поставени цели. Останалото е работа.

ВИЗИТКА

Роден в София на 13 юли 1970 г.

Завършва УНСС, специалност “Международни икономически отношения”

През 1991 г. защитава докторат в Питсбърг

През 1995 г. постъпва в Световната банка

От август 2009 г. до февруари 2013 г. е финансов министър и вицепремиер на България

В момента се занимава с преподавателска и изследователска работа в Лондон и САЩ

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>