Адвокат Юлия Раданова: Развод по скайп е по-добре, отколкото в съда, където се усеща тишината

09.01.2022 13:33 Ана Михова

Хората бързат да разтрогнат брака си, защото, освен че моментите заедно са много емоционални, се притесняват един от двамата да не се разубеди

- Адвокат Раданова, вие сте от малцината юристи, чиито клиенти са се развели по скайп. На колко подобни дела сте била и кое наложи разтрогване на брака по този начин?

- Аз бях само на един развод, който се случи по скайп в Софийския районен съд (СРС). Доколкото знам, делата бяха няколко по време на затварянето през 2020 г. заради пандемията. След това съдиите се отказаха, а и съдът се отвори. Така че този развод го направихме, защото в сградата на СРС не се допускаха външни хора.

- Съпрузите не можеха ли да изчакат с развода?

- Можеха, но жената искаше всичко да приключи по-бързо, защото се опитваше да забременее от втория си партньор. И терминът ѝ трябваше да е минимум 300 дни от развода, за да не се приеме, че първият ѝ съпруг е бащата на детето. (Според семейния кодекс съпругът на майката се смята за баща на детето преди изтичането 300 дни от неговото прекратяване, а ако дните са по-малко, но жената е сключила втори брак - вторият съпруг - б.р.)

В повечето случаи хората бързат да се разведат, защото моментите са много емоционални и искат да сложат край час по-скоро.

Тези отношения обикновено са свързани с много емоции и хората ги преживяват. Освен това при развода по взаимно съгласие се опасяват някой да не се разубеди, защото колкото повече се отлага във времето, това може да се случи.

- Може и да се сдобрят.

- Имала съм

само един случай,

когато се сдобриха

Те даже не дойдоха на делото. Обадиха ми се и помолиха да отложим съдебното заседание за друга дата. И когато тя дойде, ми съобщиха, че отново са заедно.

Двойката беше изпаднала в криза около появата на детето им, което, когато искаха да се разведат, беше на около две години.

- Освен адвокат сте и медиатор по бракоразводни дела. Като такава не се ли опитвате да сдобрявате двойките?

- Медиацията е способ за намиране на решение, целта не е партньорите да се сдобрят. По-скоро да намерим път, а какъв е той, го знаят те.

Медиаторът не може да наложи решение или да отсъди като съдията. При съдията рано или късно се стига до решение. Медиаторът ги изслушва, но не пасивно, в смисъл слушам и разбирам, а по-скоро да вникне в интересите им, да се опита да разбере какво им е важно.

Едната страна например казва: Аз искам издръжката да е в такъв размер. Другата се противопоставя. Или пък отговаря:

След като не ми даваш

да виждам детето,

няма да плащам

Обикновено в тази ситуация медиаторът е този, който се опитва да резбере защо някой иска нещо. И когато вникне, с участието на двамата, да им помогне да разберат вариантите, които имат. Да си ги представят. И вече от представените варианти да изберат най-добрия. И по този начин да се намери решението, което се облича като документ във формата на споразумение. То отива в съда.

- Колко време работите с една двойка?

- Много зависи от двойката. Има хора, на които една сесия им е достатъчна, на други им трябва повече време.

- Колко продължава една сесия?

- Час - час и половина. Повече от това не смятам, че е необходимо, защото хората стават твърде емоционални.

Някои изпадат в много голям гняв, защото им се преобръща светът, обзема ги несигурност, страх.

Но обикновено на медиация идват двойки, които имат деца. Това се случва, защото при деца партньорството трябва да продължи и след края на брака, а медиацията им дава шанс да водят диалог, какъвто да имат и в бъдеще. Веднъж родител си завинаги родител.

- Каква беше историята на двойката, която се разведе по скайп?

- Те живееха заедно и дойдоха при мен с идеята ние сме се съгласили да имаме развод.

Имала съм много случаи, когаго идва само единият, обикновено с думите:

Искам да го съдя

Тогава се опитвам да ги разубеждавам, защото трябва да се потърси и друг вариант. В повечето случаи изречението искам да го съдя показва, че още не си приел промяната и по някакъв начин търсиш да се защитиш.

В случая, за който питате, всъщност първо дойде съпругата и каза, че ще се развеждат. После дойдоха заедно.

Те нямаха общо имущество, освен една кола, придобита по време на брака, нямаха и деца. Бяха семейство не от дълго - от около пет години.

Тъй като двойката беше без деца и общо имущество, много лесно и бързо успяхме да преговорим нещата. Подготвихме споразумението, те ме упълномощиха и помолиха, ако може да стане по-бързо по причината, която посочих - жената искаше да има дете от новия си партньор.

Разводите по взаимно съгласие не продължават дълго във времето, защото се водят охранителни бързи производства.

В деня на развода аз ги събрах в моята кантора, макар че не беше задължително да са на едно място.

Но те казаха, че след като са били

двамата, когато

са се женили, трябва

да са заедно и

когато се развеждат

Събрахме се пред моя компютър. Делото беше насрочено за 16 часа, но така се случи, че съдийката се беше освободила по-рано от другите си служебни ангажименти.

Още в 15,30 часа нашето дело започна. Те показаха личните си карти на екрана на компютъра, и така.

По-добре е отколкото в съдебната зала, където е много неуютно, усеща се тишината. А при развода по скайп можеше и да са в различни сгради, на различни места.

- Усещате ли, когато от едната страна разводът се случва под натиск?

- Може да ги принуждават, имала съм такива ситуации. В мадиацията, когато единият иска развод, а другият - не, в процеса на диалог се случва те да убедят себе си, че бракът е провален и не е необходимо да продължават да настояват за неговото запазване.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>