Георги Свиленски: Хората недоволстват, че Нинова така лесно подаде оставка

07.01.2022 07:00 Лиляна Клисурова

Тя има подкрепата на партията, конгресът ще вземе вярното решение, казва председателят на парламентарната група на "БСП за България"

Още акценти от интервюто:

За депутатите зеленият сертификат и сега важи  навсякъде. Ще подкрепим въвеждането му и в парламента, това не е тема, която ще раздели партньорите

Мнозинството за бюджета може би щеше да бъде трудно, ако не бяхме разписали това подробно коалиционно споразумение

Трябва да се признае на Мая Манолова, че направи много за защита на хората от колекторските фирми, но това винаги е било тема на БСП

Всеки, който работи или агитира за друга партия и така байпасира БСП, нарушава устава

БСП като партия с опит ще спомогне коалицията да

заработи по най-безпроблемния начин за вземане на решения, за да не се усещат скърцанията в нея и обществото да вижда само резултатите от решенията

На този етап няма очаквания за отлагане на конгреса

Смените в КЕВР са част от решението на проблема с цените

- Г-н Свиленски, ще има ли зелен сертификат за парламента в крайна сметка, след като и в самата управляваща коалиция има напрежение и разногласие по темата?

- Зеленият сертификат трябва да важи еднакво за всички граждани. Депутатите не правят изключение и в момента зеленият сертификат важи за тях навсякъде, където се изисква - магазини, кина, театри, обществени места. Много хора си мислят, че той не важи за депутатите - напротив, важи изцяло.

- Но не се изисква за влизане в сградата на Народното събрание.

- Тук вече не говорим за сертификат за депутатите, а за сградите на НС, което включва и сътрудници, служители, граждани, медии и всички, които влизат в нея. Подготвено е такова решение, което в момента се разглежда в комисии. Когато бъде внесено в пленарната зала, БСП ще подкрепи въвеждането на сертификата в сградите на НС. Разбира се, това решение трябва да бъде много добре обмислено, да не е само пиар акция. Да не се прибързва и пише на коляно, за да не създава след това проблеми при изпълнението му.

- Как ще разпишете казуса с тестовете - депутатите ли ще си ги плащат, или НС ще ги поеме? И знаете ли колко от колегите ви нямат зелен сертификат?

- Няма такава информация. В нашата група преди празниците само един не беше ваксиниран поради голям брой антитела, но вероятно по тази причина той има и зелен сертификат. Чувам, че в другите групи има по двама-трима.

- Може би с изключение на “Възраждане” и ИТН, които са против въвеждането му?

- Не знам. Мисля, че и сред тях има ваксинирани, въпреки че заявяват тази позиция. Но това е личен избор.

Вижте, по-големият въпрос е, че НС, като приема такава норма, би трябвало да осигури безплатно тестване за всички, които влизат в сградата.

- Не само за депутатите, но и за сътрудници, медии и граждани?

- Да. Каквото и решение да се вземе, депутатите не трябва да бъдат делени от останалите граждани.

- Възможно ли е този въпрос да доведе до разрив в коалицията, тъй като виждаме, че ИТН са против?

- Не. Това не е тема на коалиционното споразумение, затова такива въпроси се обсъждат в експертните съвети. И ако там не бъде постигнато съгласие, ще се обсъдят на ниво председатели на партии. И считам, че ще намерим съгласие по този въпрос. Ако не - всяка група има свободата да гласува както реши, тъй като това не е част от споразумението.

- На 12-и се очаква голям протест пред парламента против сертификата, не се ли боите от развой като онзи с белия автобус през 2014 г.?

- Много съжалявам, че тема, която касае здравето на всички българи, се политизира и използва за митинги. Винаги съм казвал, че с този въпрос не трябва да се спекулира, въпреки че това се прави от всички вече втора година.

. Единственият резултат от това е разделение в обществото, недоверие във ваксинирането и мерките, които се вземат. Все пак целта е да се намали заболеваемостта. Никой не иска да въвежда зелен сертификат или ваксинация, за да направи нещо лошо на гражданите. И ако всеки депутат направи малко в посока да разясни по темата от неговата гледна точка, би било много по-полезно, отколкото да събира хора по площадите. Нормално е да има протести за цени на ток, горива, хляб и друго, но не и заигравки със здравето на хората.

- Виждаме в последните дни отново рязък скок на заразените - да очакваме ли промяна на мерките, локдаун?

- Трябва да се произнесат експертите. Но по това, което се чува в публичното пространство, виждам, че болниците все още не са толкова натоварени, справят се със заболеваемостта. Не смятам, че ще се наложи ново затваряне. По-скоро спазване на мерки и пак апелирам - хората да се ваксинират, това е част от решението. Локдаунът е крайна мярка само ако отново стигнем до препълнени заведения и здравната система не може да издържи.

- Като споменахте цената на тока - мораториумът май беше първият препъникамък на този парламент. Вече се чуват гласове, че ще бъде отменен преди края на 3-месечния му срок, така ли е?

- Знаем, че от 1 януари трябваше да се повишат драстично цените за битовите потребители и не бяха взети никакви мерки да няма такъв скок. И мораториумът, колкото и да се твърди, че е противоконституционен и нарушава търговските правила, свърши своята работа - цените не бяха вдигнати и се даде време да се подготвят мерки, за да не е повишаването драстично и да бъдат подпомогнати бизнесът и икономиката, така че гражданите по-леко да понесат този ценови скок. Правителството вече подготвя предложенията и се надявам те да бъдат внесени бързо. Тогава мораториумът ще падне.

- Какви промени ще бъдат предложени?

- Едната част е за компенсиране на бизнеса. Както и да се подпомогнат енергоразпределителните дружества, за да могат да понесат разликата между цената, която КЕВР е определила за битовите абонати, и пазарната. Вижте, няма логика - нищо не се е повишило в производствените цени на енергоносителите, а те скачат 5-10 пъти. Значи има някъде проблем и експертите трябва да го намерят и решат. Смяната в КЕВР също е част от решението. Съмненията към вземаните от комисията решения са не само в парламента, но и у гражданите и трябва да се вземат мерки.

- ДСБ обаче бранят Иван Иванов, а са част от коалицията...

- Нормално. Тези въпроси трябва да бъдат решени в диалог. Не смятам, че ДСБ искат високи цени на тока или криза на тема енергетика. Така че - ще седнем и ще говорим, ще чуем аргументите на всички.

- Трудно ли се завърта колелото на коалицията? Как работите в парламента?

- Не е трудно, макар някои неща да не се случват така лесно, колкото се иска на всички. БСП, като партия с опит, която е участвала в коалиции и знае как се случват тези неща, ще спомогне за това коалицията наистина да заработи по най-безпроблемния начин за вземане на решения. За да не се усещат тези скърцания в коалицията от обществото и то да вижда само резултата от решенията.

- Предстои ви бюджет, където всяка партия има свои виждания за политиките и разходите - трудно ли ще е осигуряването на мнозинство?

- Не. При 134 депутати и все още висока дисциплина в парламентарните групи няма проблем с кворума. А за бюджета може би щеше да бъде трудно, ако не бяхме разписали това подробно коалиционно споразумение. То дава основата и ни улеснява много при вземането след това на всяко решение.

- Доверието между партньорите май не е съвсем безрезервно?

- Може би има следствия от последните два парламента, които бяха заредени с много напрежение между групите, имаше и обиди между партиите и между конкретни депутати. Но всичко това остава на заден план в името на това, за което сме се събрали. И трябва да работим България да излезе от тези кризи с минимални щети и да вървим напред.

- Как си обяснявате факта, че при разпределението на ресорите на вицепремиерите Кирил Петков даде всичко само на ПП и нищо на Корнелия Нинова, Гроздан Караджов и Борислав Сандов?

- Не съм запознат с механизма на разпределение, но вероятно решението му е съгласувано и продиктувано от желанието коалицията да работи по-добре. Все пак най-голямата отговорност е на мандатоносителя, нормално е те да искат да имат контрол и поглед върху по-голям сектор.

- Една от първите битки, с които вицепремиерът Нинова се захваща, е с колекторските фирми. Какво предстои там?

- Тази битка не е отсега. От няколко парламента насам БСП води дебат по темата колекторски фирми.

- Мая Манолова също.

- Тя се включи в темата, когато стана омбудсман. Направи много, трябва да ѝ се признае. Но БСП е отстоявала тази тема неизменно от няколко парламента насам, заедно с търговските вериги, с бързите кредити. Това е една голяма група от проблеми, които винаги са били на преден план за БСП. И сега г-жа Нинова - и като ресорен министър, и като председател на партията, ще помогне на хората да не бъдат изнудвани в тези тежки месеци, да не бъдат подлагани дори на рекет, защото в голям брой от случаите това стига дори до 90-те години. Това не трябва да се допуска, трябва да бъде намерен начин да бъдат защитени гражданите, без да бъдат нарушавани и правата на тези, които имат да получават средства.

- Прави впечатление, че Изпълнителното бюро вече наполовина е в изпълнителната власт - двама министри, един зам.-министър, двама областни управители... Това ли е банката кадри за БСП?

- Не. Във всеки от експертните преговорни съвети се включиха по десетина човека от БСП. Това са около 200 души, които са част от банката кадри. Партията е от 80 хиляди души, има и много по-голям капацитет. Но е нормално Националният съвет и ИБ, които са пряко ангажирани с политическите решения, да бъдат по-пряко ангажирани и с решение на национални въпроси. Така е било винаги, когато БСП е участвала във властта.

- Вие гласувахте ли за изключването на Кирил Добрев от БСП?

- Не искам да коментирам. Не се притеснявам от позицията си, но не искам през медиите да се поставя разделение в националните органи и в партията. Предложението за изключване на Добрев идва от ИБ, там са разгледани абсолютно всички сигнали и мотиви, беше представено на НС и той взе своето решение с необходимия брой гласове.

- Имаше много критики, че подобно решение беше взето на подпис и неприсъствено, без да се даде възможност на Добрев да се защити.

- Уставът и правилникът за функциониране на НС са спазени. Няма никакво значение за тежестта на решението дали е на присъствено заседание, или е взето дистанционно. Изпратени са материалите, информиран е Добрев, той отговори по всяка една точка. Няма нарушение на процедурата.

- Ще се продължи ли с изключването на несъгласните с ръководството?

- Не става въпрос за изключване на несъгласни, на хора, които имат друго мнение. Нашите членове правят разлика - когато имаш друго мнение или критика и когато рушиш авторитета на партията. И всеки, който руши авторитета и работи против решенията и против това БСП да изглежда добре в обществото, уставът е предвидил съответните наказания. Те невинаги са изключвания, но има и такава мярка.

- Но повечето от представителите на т.нар. вътрешна опозиция изразяват позиции, сходни на тези на Добрев, някои бяха и на протеста пред “Позитано”, затова ви питам дали ще последват неговата съдба?

- Има различни форми на партийно въздействие - забележка, напомняне. Да не забравяме, че едно от големите нарушения в устава е, ако даден социалист работи по време на кампания за друга партия. А в тази кампания и през лятото, а и през април наистина имаше хора от БСП, които работиха за други партии. И всички ги знаем.

- Кои са те?

- Имена няма да казвам, те си знаят.

- Може да последват съдбата на Добрев?

- Не съм казал такова нещо. Но просто предупреждавам, че всеки, който работи или агитира за друга партия и така байпасира БСП, извършва нарушение на устава.

- Ще има ли конгрес на 22 януари, или ще бъде отложен заради новата вълна на пандемията?

- На този етап няма очаквания за отлагането му. Той трябва да се проведе при спазването на всички противоепидемични мерки, за да вземе решенията, заложени в дневния ред.

- Ще бъде ли приета оставката на Нинова?

- Терминът е констатиране на оставка. Знам, че Нинова е категорична, че оставката няма да бъде оттеглена. А решението ще го вземат делегатите на конгреса. Не мога да кажа какво ще решат. Да, усеща се, че Нинова има подкрепа в партията. По различните ни срещи голяма част от хората недоволстват, че така лесно подаде оставка. Тя постъпи така, както се очаква от всеки политически лидер, когато трябва да се поеме отговорност. Но Нинова не е загубила доверието на партията и считам, че конгресът ще вземе правилното решение за това БСП да продължи по пътя, по който е тръгнала и в управлението на държавата, и в частност във функционирането на самата партия.

Визитка:

Роден на 9 октомври 1970 г. във Велико Търново

По професия е строителен инженер

Беше два мандата общински съветник в София от БСП

Пети мандат депутат от БСП, избран от 24-и МИР - София

Член на Националния съвет на БСП

Наследи Корнелия Нинова като председател на групата на левите депутати в този парламент

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>