Лидия Шулева: Ключовите думи за успеха на това правителство са инвестиции и растеж

24.12.2021 14:35 Лиляна Клисурова
Лидия Шулева беше вицепремиер и министър на труда и социалната политика, а след това и на икономиката в кабинета на Симеон Сакскобургготски (2001 - 2005 г.). Специалист по мениджмънт и финанси. Днес, след излизането си от политиката, тя консултира инвестиционни проекти.

Надявам се кабинетът на Кирил Петков да успее да разсече плътния  воал на корупцията, обвила и задушила голяма част от инвестиционния потенциал, казва вицепремиерът в кабинета "Сакскобургготски"

Лидия Шулева и Соломон Паси - двама от най-интересните министри в правителството “Сакскобургготски”, празнуваха рождени дни в два последователни дни. Те бяха във властта в период от последните 30 години на историята на България, не по-малко интересен и изпълнен с изненади от сегашния. Потърсихме ги, защото е интересно какво мислят днес за това как се съставя добро коалиционно правителство и как може да реагира изпълнителната власт при големи предизвикателства в икономиката и външната политика - каквото безспорно е сегашното. Интервюто със Соломон Паси очаквайте в следващ ден.

- Как трябва да работи изпълнителната власт във време на зарази и икономически трусове, г-жо Шулева?

- Решително! По-малко приказки, повече действия.

- Министерството, което вие оглавявахте навремето - на икономиката, сега е разделено на две. Ако сте на мястото на сегашните двама министри - с какво първо бихте се захванали?

- Сега има трима министри на министерството, което някога ръководех, защото тогава и туризмът беше при мен. Ако трябва да бъда кратка - ключовите думи за успеха на това правителство са инвестиции и растеж. Единствено и само инвестиции биха променили живота в България.

В момента не само няма достатъчно чуждестранни инвестиции, но и

много пари на български фирми

“спят” в банките

Причините са ясни - неблагоприятна бизнес среда. Как да се промени това - ето една задача с повишена трудност пред новите министри.

Решението на тази задача обаче не е само към икономическите министри. Подобряването на бизнес средата ще е резултат от действията на почти всички останали министри и техните екипи.

- Казахте липса на инвестиции - поначало в последните 10 г. има низходящ ръст на чуждите инвестиции у нас. Каква е формулата за привличането им?

- Ами да погледнем най-напред инфраструктурата. За 30 години не можахме една магистрала да завършим, а там, където се направи нещо, се чудиш по магистрала ли караш, или по развълнувано море. Да не говорим за другата пътна мрежа.

Смятам, че е крайно време да се вземе един дългосрочен инвестиционен кредит - нека да не се скандализираме, става дума за външен дълг, да се обявят международни търгове и да дойдат сериозни компании, които да построят магистралите и пътищата в България. Преди 15 г. Хърватия направи това и за около 5 години реши проблема, а сигурно вече и половината дълг е изплатила.

В момента лихвите са рекордно ниски, а и нивото на външен дълг е ниско. С добра инфраструктура ще дойдат инвестиции, които ще вдигнат сериозно БВП и няма да бъде проблем изплащането на дълга, с което винаги се плашим.

Надявам се кабинетът на Кирил Петков да успее да разсече плътния воал на корупцията, обвила и задушила голяма част от инвестиционния потенциал. Много бих искала и министрите Лорер и Божанов да успеят - от техните дела зависи много дали ще постигнем нива на преките чуждестранни инвестиции от над 20% спрямо БВП, каквито в периода 2004 - 2008 г. бяха достигнати.

- Парламентът наложи мораториум върху цените на тока, парното и водата - правилно ли е това, или не?  Какво трябва да се направи според вас, за да не се плаща толкова висока цена от крайните потребители?

- Това беше грешка. Регулаторът е независим и има право да определя цените. Имаше достатъчно време - цените щяха да влязат от 1 януари 2022 г. За това време

правителството можеше да обмисли и предложи

компенсаторни мерки както за населението, така и за бизнеса

В момента се създаде неравновесна среда, в която има сериозно губещи. Крайно време е да не се дават помощи на калпак, а да се определят реални критерии за подпомагане на битовите потребители, и то не само на ток и парно, но и на газ.

Що се касае до бизнеса, ситуацията е абсолютно ненормална и тук трябва да се вземат спешни мерки за компенсации. Високите цени на тока и газа вече генерират инфлация, a

дано не стигнем и до безработица,

предизвикана от фалити

Смятам, че има достатъчно резерви и механизми, които могат да бъдат незабавно приложени с оглед необходимостта на бизнеса да планира цени и поръчки. В момента, в който правителството успее да се справи адекватно с този проблем, мораториумът може да бъде отменен. Това ще бъде и тест за решимостта на кабинета да действа бързо и адекватно в кризисна ситуация.

- Очаквате ли енергийна криза?

- Възможно е, ако ЕРП-тата и Електроенергийният системен оператор продължат да генерират загуби.

- Как се помага на бизнеса в криза? Адекватни ли са мерките за компенсация, предложени от кабинета?

- Засега се дават индикации за осигурени бюджетни средства за компенсации. Има и изявление на министъра на енергетиката за определен механизъм за компенсация. Заявено е продължаване на мерките, предприети от предишните кабинети, за преодоляване на последиците от пандемията, както и някои нови мерки за допълнителна подкрепа. Основната критика е в забавяне на конкретизацията на мерките за компенсация на бизнеса, както и краткосрочния им хоризонт, тъй като най-важното за него е да има предвидимост.

- Правилно ли е решението на правителството да продължи да раздава бонуси към пенсиите, вместо да се въведе социалната помощ за най-бедните пенсионери? Ето, сега се реши добавка от 60 лв. да бъде давана през първите 6 месеца на 2022 г.

- Още с въведената от кабинета “Борисов” 50-левова добавка не само аз, но и всички бивши социални министри бяхме против.

Тази добавка на калпак ерозира

пенсионната система

По време на 46-ия парламент това продължи със 120 лв. добавка. Създава се уравниловка и очаквания за добавки, които нямат нищо общо с осигурителен стаж и доход. Смачкаха се напълно средните пенсии, таванът ощетява хората с най-голям принос.

Много приказки се изприказваха за необходимостта от реално осъвременяване на пенсиите. Този процес според мен минава през привеждане на пенсиите към по-съвременен осигурителен доход, тъй като швейцарското правило не можа да отрази в достатъчна степен бързото нарастване на осигурителния доход.

Служебното правителство прие другия подход - с увеличаване на коефициента за тежест на стажа. Това също ще доведе до осъвременяване на пенсиите.

Проблемът обаче със спирането на добавките за всички пенсионери е сериозен, защото ако е трудно да дадеш, 10 пъти по-трудно е да спреш да даваш. Ето защо след актуализацията на пенсиите кабинетът нямаше друга опция, освен да реши да дава по 60 лв. на всички пенсионери за още 6 месеца.

Не искам да съм на мястото на този министър,

който ще спре добавките някога

- Кажете ни - как се съставя добро правителство?

- Преди всичко с ясна програма, включваща важни цели и подходящи хора за осъществяването им.

- А как се съставя коалиционно правителство?

- Бих казала по принуда и трудно, но когато резултатите от изборите го налагат, трябва да се намери приемливо сечение между различните програми и цели на коалиционните партньори.

- Какво е да си министър в коалиционно правителство и колко ще живее според вас кабинетът “Петков”. Какви са шансовете му да изкара пълния си мандат?

- Когато НДСВ дойде на власт, ни даваха не повече от 6 месеца живот, но правителството изкара целия си мандат.

Не е лесно да си министър в коалиционно правителство и от личен опит казвам, че

когато засегнах интересите на

коалиционния партньор,

и това беше в пълен разрез с приетите от нас цели, веднага си подадох оставката. Става дума за сделката за “Булгартабак”, която моят екип договори за 250 млн. евро с Бритиш Американ Табако и ДПС не прие. По-късно - през 2011 г., членът на надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Руси Статков казва: “ДПС искаха да си купят “Булгартабак” и си го купиха” - за 100 млн. евро. Днес вече няма “Булгартабак”.

Що се отнася до кабинета “Петков” - много е рано да се правят прогнози. Както от водещия партньор “Продължаваме промяната”, така и от останалите коалиционни партньори зависи дали ще се осъществи реална промяна в обществено-политическия живот на страната.

- В кабинета на НДСВ, част от който бяхте и вие, влязоха много млади и успели българи, завърнали се от чужбина. Намирате ли аналогия с хората около Кирил Петков днес?

- Делят ни 20 години от онова време и аналогии не могат да се правят. Не е въпросът само дали са млади и успели, а какво ще направят и по-точно каква решимост ще имат да предприемат необходимите действия.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>