Михаил Екимджиев: Парламентът може да прекрати само за часове мандата на Висшия съдебен съвет

14.12.2021 18:30 Ана Михова
Адвокат Михаил Екимджиев

Трудно ми е да си представя мнозинство от 160 депутати, които да изберат 11-те в кадровия орган от депутатската квота, казва известният адвокат и правозащитник 

- Адвокат Екимджиев, изразихте мнение, че Висшият съдебен съвет (ВСС) може да бъде освободен през Конституционния съд (КС). Ваши колеги обаче определиха идеите ви като екстравагантни.

- Има хора, които се смятат за конституционалисти само защото могат да смятат срокове, мандати и кворуми – умение, достъпно за всеки петокласник. В интервю от 30 ноември развих тезата, че мандатът на действащия ВСС може да бъде предсрочно прекратен, като бъде сезиран КС с проблема, който съществува от близо половин година, а именно непопълването на съдийската квота. Припомням, че на 18 юни двама от членовете на съдийската колегия - Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова, подадоха оставка. След това беше направен опит на общото събрание на съдиите да бъдат излъчени техни заместници, който се провали поради липса на кворум. Пак тогава от Съюза на съдиите заявиха, че това е бойкот на съдийското съсловие към компрометирания състав на ВСС.

Сега, когато имаме функциониращ парламент, разполагаме с много по-бързо и по-ефективно средство за предсрочно прекратяване на мандата на ВСС.

- Какво имате предвид?

- Относно продължителността на мандатите на държавните органи има основополагащо тълкувателно решение на КС - №13 от 15 декември 2010 г. В мотивите към него се прави категорично разграничение между индивидуалните мандати на членовете на колективните органи и мандата на самия колективен орган. На второ място КС категорично приема, че когато в конституцията не са посочени условията за предсрочно прекратяване на мандата на колективния орган, те могат да бъдат фиксирани в закон.

Най-важната част от решението е в предпоследната страница от мотивите му. Там КС дава конкретни примери, в които предсрочно може да бъде прекратен мандатът на колективни органи, какъвто е ВСС. Изрично е посочено, че това

може да стане при

непопълнена квота,

когато съответният орган се изгражда на квотен принцип. Според КС: Макар предсрочното прекратяване на мандата на колективен орган да се разкрива като изключение, това не означава, че е а priori изключено от конституцията. Това са случаи, когато е невъзможно осъществяването на функциите на органа. Например оставката на всички членове на даден колективен орган; оставката на членове, така че да не може да се формира мнозинство; намаляване броя на членовете под определения от закона минимум; непопълнена квота, когато мандатният орган се изгражда на квотен принцип, и др. Последицата – прекратяване на мандата е съобразена с правния ред и правовата държава и изискването за сигурност и предвидимост.

Конституцията не определя срок и основания за предсрочно прекратяване на мандата на ВСС. Поради това, стъпвайки на ясните мотиви на КС, с обикновено мнозинство - 50% от присъстващите народни представители, в Закона за съдебната власт може да се предвидят основания за предсрочно прекратяване на мандата на ВСС поради трайно непопълване на съдийската квота. Фактът, че в съдийската колегия на ВСС вместо шестима съдии, избрани от съдии, вече половин година участват

само четирима,

е несъвместим с

конституцията

Въпросът не се свежда до това дали във ВСС има аритметично мнозинство за вземане на решения. Проблемът е в нарушението на императивния квотен принцип за формиране на ВСС.

 В конституцията е написано колко членове на ВСС се излъчват от съдебната власт, колко от парламента. Когато тази пропорция е нарушена, този орган действа в нарушение на конституционно заложения баланс между законодателната и съдебната власт в неговия състав. В цитирания пасаж от решението КС изрично декларира, че това е основание за предсрочно прекратяване на мандата на всеки колективен орган с квотна структура. Следователно с бърза промяна в Закона за съдебната власт може да бъде прекратен предсрочно мандатът на ВСС, като първа стъпка за отстраняването на главния прокурор.

- Как може технологично да стане?

- Има различни варианти. Това би могло да стане с решение на Народното събрание, по предложение например на една трета от народните представители или на една трета от състава на практикуващите съдии. Сходен законодателен подход е приложен в член 27, ал. 5 и ал. 6 от Закона за съдебната власт при прекратяването на индивидуалните мандати на членовете на ВСС. Това е въпрос на законодателна техника и на изчистване на нюансите. Важно е да се знае, че буквално за два дни може да бъде изменен Законът за съдебната власт, така че ВСС да бъде разпуснат, при това, без да се променят изискванията за неговите членове, каквито бяха досегашните идеи, на ръба на конституцията.

- Защо мислите, че ако този ВСС бъде разпуснат, при излъчване на новия ще има мнозинство от 17 гласа, което да гласува отстраняване на главния прокурор?

- Ключов всъщност е въпросът има ли алтернатива.

Трябва ли като кротки

идиоти да чакаме

божествен промисъл, за да имаме сигурност, че ще се събере мнозинство за отстраняване на Гешев, а дотогава да стоим със скръстени ръце и да гледаме безобразията му.

Затова трябва да направим първата необходима и предвидима стъпка, която е конституционосъобразна. Следващите ходове ще бъдат решени в зависимост от развитието на процесите, които както виждаме, са твърде динамични. Имам любима мисъл на свети Франциск: Първо направи необходимото, после възможното и ще видиш как невъзможното става реалност. Затова виждам в предсрочното прекратяване на мандата на този компрометиран ВСС първата стъпка към същинска съдебна реформа - правенето на необходимото и разумното.

- Самите съдии обаче може да не одобрят идеята?

- Няма начин, когато се прави радикална реформа, всички доволно да ръкопляскат. Важното е да намерим решение, което може да бъде реализирано бързо и да не се бие с конституцията.

- Как парламентът ще събере 160 гласа, за да избере новите кадровици от своята квота?

- Не можем да го предвидим. Но, ако просто стоим и чакаме да изтече мандатът на този ВСС, след една година ще бъдем изправени пред същия въпрос с още по-голямо омерзение. С какво тогава ще бъде по-различна ситуацията, освен че сме бездействали и не сме направили необходимото. Трудно си представям консенсус в този парламент, при който с две трети мнозинство ще бъдат излъчени 11 членове на ВСС от парламентарната квота. И как всички те ще са готови да гласуват срещу главния прокурор. Ако се опитваме да планираме от игла до конец, обречени сме на провал. По-добре да опитаме да направим нещо добро и да съжаляваме, че не се е получило, отколкото да съжаляваме, че не сме опитали.

CV

Роден е на 5 юни 1964 година. През 1989 година завършва Юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. Бил е прокурор в Пловдивската районна прокуратура. От 1992 г. е адвокат. Има десетки спечелени дела в съда в Страсбург.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>