Даниела Везиева: Има интерес да се построи още един завод за коли на ток у нас

13.12.2021 07:00 Албена Арабаджиева
Даниела Везиева

ВМЗ сключи договор за производство на части с египетска фирма, след като 7 години нямаха експорт за този пазар, казва служебната министърка на икономиката

Обвиненията в плагиатство са премерена атака в подходящия

момент

Ексклузивни права се дават след задълбочен анализ и могат да се

прекратят по всяко време от ВМЗ

Нямам покана да остана в министерството, но ако получа, ще се  замисля

- Г-жо Везиева, как ще коментирате обвиненията към вас за плагиатство?

- Аз нямам притеснения от това, което тече като проверка. Бих се притеснила, ако някой от научните ми ръководители ме е обвинил в това, защото тогава щеше да е плагиатство - ако съм ползвала нещо, което съвместно съм работела с тях и съм го имплементирала в друг труд. Но когато става въпрос за съвместна дейност между научен ръководител и докторант, това не е плагиатство.

Ще изчакам да мине проверката на МОН. Но това, което мога да кажа, е, че това се появява в най-подходящия период - след като аз обявих решението си след двуседмична битка с тримата членове на Съвета на директорите на ДКК. Така че колкото и да не съм човек, който вярва в конспиративни намерения, наслагвайки фактите, те говорят достатъчно. За мен това си е атака. Премерена, в подходящия момент, когато се структурира споразумение, когато се говори за нов кабинет.

- Обвинявате ли конкретни политически партии или хора?

- Не обвинявам никого конкретно. Не мога да коментирам нито една политическа партия.

- Какво ще правите с Пловдивския панаир? Въпреки призива ви Варна да върне акциите на държавата, общинският съвет реши да ги прехвърли в “Пълдин туринвест”.

- Признавам, че чисто административно е много странно това решение, защото те имат решение на общинския си съвет акциите да бъдат върнати на Министерството на икономиката.

В писмото, което изпратих, припомних това решение на общинския съвет, считайки, че чисто административно това ще им е достатъчен довод да не гласуват апортирането на акциите. Още повече че има приложено и становището на община Пловдив, която не е съгласна с прехвърлянето по този начин. А от него се получава така, че един собственик ще има 51%, тоест над мажоритарния вот, и каквото и участие да има държавата, няма да може да промени управленския процес.

Сега ще изпратим писмо до областния управител, който трябва да се сезира за решенията на общинския съвет. В него ще опишем нашите аргументи и ще го помолим да осъществи правомощията си по контрола.

- А ако не се случи с молби и апели, може ли да се стигне до съд?

- Може, зависи от това след нас доколко това ще е приоритетна тема. Но смятам, че който и да е министър, това трябва да продължи да е приоритет, защото, реално погледнато, това си е скрита приватизация.

- Какво ще се случи с ДКК, след като уволнихте трима от Съвета на директорите? Нов конкурс ли следва и може ли да се управлява дружеството сега, след като не е попълнен директорският борд?

- Аз освободих трима от петимата членове, останаха двама, единият от които е изпълнителният директор. Едновременно с това сме направили искане за вписване на трима нови членове, които да изпълняват оперативната дейност до приключването на конкурс.

Независимо че съставът на съвета на директорите не е пълен, това не пречи на оперативната дейност. Всичко върви нормално, администрацията работи.

Двама от временните членове са от дирекцията, която се занимава с политиките и контрола на търговските дружества в министерството, има и един външен човек. Експерти са и тримата, така че да подпомогнат процеса в тази критична ситуация, която не е продукт на действията на администрацията на министерството, а на тримата членове от Съвета на директорите.

Междувременно тече новият конкурс, процедурата е на ниво интервюта и очакваме скоро да приключи и да имаме предложения. Най-важното за мен е да се върви към изчистване на името на ДКК и да се смени моделът на управление.

- По време на скандала с дружеството вие бяхте в Египет. Какво договорихте там?

- Проведохме срещи с министрите на планирането и икономиката, на производството в отбранителната индустрия, на самата отбрана, на държавните предприятия и производството, свързано с високите технологии, и с ръководителя на зоната в Суецкия канал. Проведохме продуктивни разговори по отношение на двустранното ни сътрудничество и желанието на Египет да ни включи в техния 10-годишен план, да произвеждаме съвместно неща от типа на високи технологии в сферата на електромобили, батерии за задържане на енергия, фармация, отбранителна индустрия.

Аз бях на изложението на отбранителната индустрия, в което по тяхна покана участваха 12 български фирми и се представиха изключително добре. Фактът, че бяхме заедно с колегите от Министерството на отбраната и представихме държавата - институционално и през бизнеса, ще помогне на процеса на техните фирмени договорености и на сключването на сделки.

Другото, което свършихме, докато бяхме в Египет - ВМЗ сключи договор с тяхно подобно държавно дружество.

- На каква стойност е той?

- Той към момента не е остойностен, предвид това, че ще се произвеждат части. По-конкретно към момента няма да коментирам, това е търговска тайна.

- Стана ясно, че се очаква подписването и на нови договори за 100 млн. лв. С какви компании ще са те?

- Това са договори, по които те работят в последните два месеца и не са свързани само с Египет, а с много други държави.

- Знаете ли кои?

- И да знам, не е много добре да ги коментираме. Когато бяхме на срещата с отбранителната индустрия, тяхната молба беше да не се шуми много около този бизнес. И това е нормално, защото с целия този скандал ние на практика си дискредитираме държавата. Това, което излиза по нашите медии, се чете и навън.

Но това, което мога да кажа за ВМЗ, е, че в последните три месеца те наистина подписаха много договори, включително тази седмица с Индия. Те съживиха своята маркетингова дейност, промениха модела на управление, това се дължи и на хората, които стъпиха като нов екип в Съвета на директорите. В последните години се виждаше липса на каквато и да е маркетингова дейност. Те не бяха реализирали печалба, нямаха сключени договори, за първите шест месеца това беше най-големият проблем. Стоеше въпросът как да се платят заплатите. Това, което се случи в последните месеци, е добро за ВМЗ, не позволихме да бъдат освободени хора.

- Частно дружество е получило ексклузивни права да продава продукцията на ВМЗ на египетския пазар. Защо е сключен такъв договор и досега имало ли е такива?

- Сега ще ви разкажа какво поисках аз като информация от ВМЗ заради засиления интерес по въпроса, защото ние като министерство по принцип не се месим в работата на търговските дружества. Решението е инициирано от ВМЗ и тяхната логика е следната: за последните 7 години нямат нито един реализиран експорт за Египет освен в партньорство с дистрибутор. И това не е нещо необичайно, този бизнес е особен и подобно положение има за редица държави като Армения, Азербайджан, Индия и много други. На всички тези пазари оперират различни компании, но те са се специализирали, а водещо в този бизнес е доверието.

Затова ексклузивитет е даван десетки, дори може би стотици пъти на такива компании, но се е правело за конкретни тръжни процедури по условия, които се налагат от държавата. Такива изключителни права се дават само след много задълбочен анализ и могат да се прекратят във всеки един момент едностранно от ВМЗ и ДКК.

На мен ми е ясно, че страничният наблюдател си задава въпроса защо е необходим посредник, но ВМЗ никога не са имали маркетингова дейност.

- Не ви ли притеснява, че частното дружество е собственост на Димитър Манолев - баща на санкционирания по закона “Магнитски” Александър Манолев?

- Тази фирма е на този пазар от 25 години. Защо мен да ме притеснява? Има решение на ВМЗ за това. Този анализ не е правен от мен, а от търговското дружество.

- Но това дружество е държавно.

- Да, то е сключило над 30 договора с посредник. Важно е дружеството да продължава да работи, да подобрява своите икономически показатели и тези 4 хиляди работници да не се чувстват несигурни. Дейността на ексклузивния посредник е свързана най-вече с това, че той поема голяма част от разходите, а за ВМЗ остават разходите, свързани само със себестойността и заплатите.

- Договори ли се нещо друго конкретно за съвместно производство с Египет?

- Ние имаме доста добри фирми, които могат да предложат съвместно производство, свързани с фармация, санитарни изделия, ИТ услуги, софтуерни решения, които на тях са им много необходими. Моята идея е да се видим с бизнеса в следващите дни и да получа от тях конкретни предложения кой какви участия иска да има. Промотирахме и българската фирма, която произвежда електробуси и пикапи, да започне да работи при тях.

- Ще имате ли време за тази среща с бизнеса, ще останете ли в министерството?

- Дали ще остана, не мога да отговоря, защото към момента нямам предложение. Ще оставя цялата информация и се надявам всеки следващ да продължи това, защото трябва да има приемственост.

- А ако получите покана, бихте ли я приели?

- Разбира се, че бих се замислила.

- Очаква се новото министерство на иновациите, което ще се отдели от икономиката, да се поеме от Даниел Лорер, а самото икономическо - от Корнелия Нинова. Смятате ли, че оставяте ведомството в добри ръце?

- Аз работех с Даниел Лорер по време на първия служебен кабинет в комисията, която извади цялата тази информация за ДКК и раздадените половин милиард лева за язовирите, 190 млн. лв. за правителствения комплекс, сделките с цесиите. Така че за Лорер мога да кажа, че той е един изключително експертен човек. Надявам се госпожа Нинова да продължи промяната, която стартирахме, към прозрачно управление на държавните предприятия.

- Какви според вас са най-належащите задачи пред новия министър на икономиката?

- Чисто оперативно основното нещо, което трябва да се свърши, е продължение на работата по плана за възстановяване, има много техническа работа, за да могат първите средства да бъдат подготвени и да влязат в бизнеса.

Оттам насетне ще се определят политиките, по които да се работи. Но съм убедена, че принципите ще са същите - прозрачно, коректно управление.

- Одобрявате ли идеята за разделяне на министерството на две?

- Аз не мога да коментирам дали това е добра, или лоша идея, тъй като не съм виждала общата структура на новия тип Министерски съвет и цялостната концепция.

- В какво състояние оставяте икономиката - можем ли да очакваме растеж и нови инвестиции?

- Очакваме нови инвестиции. Към момента в Агенцията по инвестициите има 45 проекта, върху които колегите работят. Те са на предварителна стойност около 3 млрд. лв. Има и много запитвания също.

Надявам се няколко промени в закони да бъдат входирани в Народното събрание, защото те засягат и защитата на потребителите, онлайн търговията, санкциите за некоректни търговци, наредбата за клирингова къща.

По отношение на малкия и средния бизнес в последните два месеца по оперативната програма успяхме да подпомогнем над 3600 фирми с над 160 млн. лв. Към момента имаме сключени 3467 договора и 800 предстоят да бъдат подписани до края на месеца за фирми с оборот над 500 хил. лв.

Така че спокойно мога да кажа, че оставяме министерството в добро състояние. Това, което през последните 2 месеца е видимо като резултат, е желанието на инвеститорите да разширяват своя бизнес в България. Последните примери са в Благоевград, Пловдив, София.

- Новите инвестиции, по които се работи, в какви сфери са?

- В сферите на автомобилостроенето, основно електромобили. Имаме корейски и китайски компании, които са заявили намерения за инвестиции тук. Имаме желание за производство на спортни тренировъчни компютри, ИТ системи, софтуерни решения - високотехнологично производство на стоки и услуги.

- Конкретни имена на компании ще кажете ли?

- Няма да кажа, защото това е въпрос на търговска тайна.

- Но става въпрос за производство на цели коли, на батерии или на компоненти?

- Запитванията са и за трите неща.

 

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>