Даниела Везиева: Започнахме промени в ДКК и хора, които не ги искат, ни атакуват

02.12.2021 15:14 Албена Арабаджиева
ДАНИЕЛА ВЕЗИЕВА

Още се прави анализ дали държавната компания трябва да се закрие, казва министърът на икономиката

- Г-жо Везиева, защо твърдите, че има атака срещу изпълнителната директорка на ДКК Ваня Караганева?

- Според мен тази атака се появи, защото започнахме с промените в ДКК. Г-жа Караганева е внесла предложение преди две седмици в Съвета на директорите, то се анализира и обсъжда.

- Какво включва това предложение?

- То предвижда промени в самата структура на ДКК. Оказва се, поне от информация, дошла при нас, че голяма част от дейността е аутсорствана на външни фирми. Мнението на Караганева е, че част от нея може да се извършва експертно в ДКК. И още чисто оперативни промени.

Те са на ниво обсъждане, но искането на няколко промени доведе до тази реакция на хора от ръководството на ДКК. Бих я разбрала, ако те бяха дошли и казали какви притеснения, съмнения и коментари имат. Това обаче не се случи, въпреки че сме в добра комуникация. Когато те имат проблем или казус, винаги са се обръщали към министерството и сме реагирали адекватно.

Меко казано е некоректно отстраняването на Караганева с тайно заседание на Съвета на директорите, без да е оповестено по реда на закона и на вътрешните правила на ДКК. Всичко това ни кара да се съмняваме в достоверността на изнесената информация.

- Да поговорим за конкретните обвинения, отправени към Караганева.

- Аз не бих ги нарекла обвинения. Обвиняваш някого, когато нещо е доказано.

- От ДКК казват, че имат документи, с които могат да ги докажат.

- Например да вземем “голямото обвинение” по отношение на промяната на правното обслужване - то е на ниво обсъждане с финансов контрольор. Нито е излизало от ДКК, нито имаме подписан акт. Така че за какви обвинения говорим.

Цялата тази ситуация е така направена, подредена и поднесена, че по-скоро ми прилича на опит за компромат, отколкото за нещо, което да е сериозно. Независимо от това,

аз съм

разпоредила

проверка по

документацията, очаквам колегите до ден-два да са готови. Така че аз също ще изляза с констатации.

Но да се върна към едно от нещата, които знам - това, че Караганева е била едновременно главен секретар в БАИ и изпълнителен директор на ДКК. Това категорично не отговаря на истината.

- Но например банката, която е обслужвала ДКК, наистина е била сменена.

- Нормално е, когато банката не може да осигури техническо обслужване с двама изпълнителни директори, да бъде сменена. Естествено, когато имате такъв проблем, вие не търсите ли вариант да го решите?

- Твърди се, че Ваня Караганева е вземала тези решения еднолично.

- Не е правено еднолично. Ако погледнем протоколите от заседания на Съвета на директорите в предходните седмици, тези теми са обсъждани. Оперативното управление е изцяло в правомощията на Съвета на директорите и ние като министерство не се месим в него.

- Значи това, че решения са съгласувани и продиктувани от вас, не е вярно?

- От ДКК така твърдят, но мога да ви кажа, че аз съм се чувала много по-често с Рая Каназирева (другия изпълнителен дируктор на ДКК - бел. ред.), отколкото с Караганева.

Моят прочит на нещата е, че трима от членовете на Съвета на директорите не желаят да има промени в ДКК, а желаят да запазят модела, който съществуваше преди това. И за това има доказателства - от начина, по който са изхарчени половин милиард лева за ремонт на язовири, през тримесечната битка между министерството и ДКК за информация как е направен правителственият комплекс за още 90 млн. лв., продължаващата битка за информация за други проекти.

Тук не говоря за политически уволнения, каквито се опитват да вменят. Това е експертна работа и начин, по който се държи един орган, който управлява държавно дружество.

- Подписвано ли е извънсъдебно споразумение с “Дунарит”?

- Няма такова решение, подписано еднолично от Ваня Караганева.

Има процедура

за подписване на

споразумение

между ДКК и

“Дунарит”

и тя тече поне от месец и половина. Докато Съветът на директорите не приеме това споразумение, то няма да е факт.

- А по отношение на ВМЗ какво се е случило - има ли смяна на членове на борда там?

- В момента има процедура по назначаване на Съвет на директорите по Закона за публичните предприятия. Преди това - още от август, по решение на стария борд на ДКК са освободени членове, които наистина се опитваха да правят т. нар. скрита приватизация, и ние спряхме този процес.

Не виждам защо се отдава такова значение на работата на едно дружество, което спазва процедурите, поискало след решение на Съвета си на директорите санкция от собственика. Във ВМЗ има назначени прокуристи, които да подпомагат процеса на изпълнителния директор.

- И това е направено с решение на борда на ДКК?

- Разбира се, няма еднолични решения, всичко е минало през борда и има техни решения.

Освен това аз бих отправила едно послание към всички, които говорят за отбранителната индустрия - това е бизнес, който не обича шума. Всяко едно политическо говорене в тази посока струва пари. Колкото повече се упражняваме в риторика по отношение на отбранителната индустрия, толкова повече България губи средства.

- Вие поискахте оставката на тримата членове на ДКК, които са гласували за отстраняването на Караганева, но всъщност може да ги уволните.

- Аз още не съм им поискала оставките, казах, че ще ги поискам, след като приключи проверката. Да, мога да ги уволня, но независимо от това, тъй като съм човек, който държи на истината, съм помолила първо да се направи проверка, за да кажа защо ги освобождавам.

- “Монтажи”, “Еко Антрацит” и “Екоинженеринг” извадени ли са вече от ДКК?

- Не, нищо не е извадено, тези процеси са много дълги и изискват много обстойни анализи, по които да се преценят ползите и вредите, тъй като дружествата са финансово свързани по много начини, имат кредитни истории.

Този анализ не е приключил. Работи се по състоянието на всички дружества на ДКК, предвид и доклада, който излезе от Сметната палата с всички указания по отношение на дружествата, които са дълги години в ликвидация, и на общото състояние, и на начина на управление. Всичко това изисква обстоен анализ и мотивирано становище, на база на което да се вземе решение.

- Вашата визия съвпада ли с тази на предшественика ви Кирил Петков, че ДКК трябва да се промени и да се извадят дружествата оттам?

- Работим в посока на това да преценим доколко проблемът е само в управлението на ДКК и какви ще бъдат ползите и вредите, ако закрием една такава структура, по какъв начин се изпълняват държавните стратегически цели без наличието на държавни дружества.

Това, което Кирил Петков като министър казваше, беше по-скоро фактът, че

ние заварихме

там само лоши

практики

Но самият той също е казвал по отношение на закриването на ДКК, че това е процес, който ще трябва да извървим. Така че, да, това, което започнахме с Кирил Петков, го продължаваме, но какво ще излезе като анализ, е следващ въпрос.

- Какво става с язовирите, които се ремонтираха, но се оказаха незаконни?

- Текат процедури по указания, има наложени актове, има експертен съвет, който трябва да излезе с решение, аз до този момент не съм видяла такова. Очаквам в края на следващата седмица да има решение.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>