Кристиан Вигенин: Лидерите да получат солидни позиции - в кабинета или в НС, като гаранция за ангажимента на 4-те партии

01.12.2021 07:00 Лиляна Клисурова

Още акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП:

Без подкрепата на БСП не може да има стабилни мнозинство и кабинет. ПП са победител, но имат подкрепата на 1/4 от гласувалите на изборите - техните амбиции и подходът им трябва да отчитат това

По наше предложение в договорените документи се записа, че всички елементи от Истанбулската конвенция, които са свързани пряко с домашното насилие и насилието срещу жени, ще станат част от националното законодателство

Ако подпишем споразумение, още тази седмица започват разговорите по структурирането на МС. Спекулация е обаче, че са договорени квоти

Преизчисляването на пенсиите на база осигурителен доход от 2018 г. изисква значителен ресурс и тъй като не може да се направи с бюджета 2022 г., остава за следващата година

Не планираме да предлагаме като наш представител министър от служебния кабинет. Ако ПП иска - тяхно решение е

4-ото място на БСП е унизително, но популизмът не е отговор. Ако Нинова реши отново да търси доверието на социалистите, аз няма да се  кандидатирам срещу нея. Това е въпрос и на морал

- Г-н Вигенин, доволни ли сте в БСП от първия кръг преговори за програмата на правителството? Договорихте ли това, което целяхте?

- Удовлетворени сме, че се тръгна в равноправен диалог с участието на всички потенциални партньори, в който да се изчистят политиките и да се видят различията - предолими ли са, къде може да се търси компромис и къде остават теми, които допълнително да бъдат обсъдени. Ангажиментът, ако бъде потвърден от 4-те партии, е за правителство с 4-годишен мандат. Така че някои от темите очевидно няма как да се реализират през първата година, но могат да бъдат допълнени и продължени в следващите.

- Договореното сега е за краткосрочен период - само най-необходимите мерки, така ли? При пълен мандат ще се договаряте и за още неща?

- На този етап са уточнени общите политики по всеки от 18-те сектора. Но във всеки има отделни теми, по които не бе постигнато съгласие и които ще се обсъдят на лидерско ниво, за да се прецени къде може да се постигне компромис. А там, където такъв не е възможен - да се прецени дали тези мерки може да останат под черта и да бъдат реализирани в бъдеще, когато правителството заработи и се види реалното състояние на бюджета и икономиката.

- Това май важи преди всичко за социалните мерки?

- БСП като единствената лява партия в този формат предложи по-активни социални мерки. Голяма част бяха възприети, по други преценката е, че към момента или бюджетът не може да си ги позволи, или не знаем достатъчно за състоянието и прогнозата за развитие на икономиката и затова партиите не могат да се ангажират с реализацията им веднага.

Например една от важните за нас теми е преизчисляването на пенсиите на база осигурителен доход от 2018 г. Тъй като това изисква значителен ресурс, към момента партиите не могат да се ангажират то да се направи с първия бюджет - за 2022 г., остава за следващата година.

Но пък има съгласие за значителен ръст на средствата за раждане на второ и трето дете, подпомагане на майките студентки, за безплатните детски градини, подкрепата чрез семейното подоходно облагане и т.н., което е и част от мерките ни за справяне с демографската катастрофа.

Без подкрепата на БСП не може да има стабилно мнозинство и стабилен кабинет. И макар ПП да са победител и да имат водеща роля, трябва да са наясно, че имат подкрепата на 1/4 от гласувалите на изборите. Затова и техните амбиции, и подходът им трябва да отчитат това. Да, ние си даваме сметка, че сме партия с малко над 10%, но ако създаваме отбор, приоритетите на всяка партия трябва да намерят място в общата политика.

- Не можете да се оплачете - дори посреднощ Петков и Василев ви идват на крака в централата. Това обаче създава усещането за две паралелни реалности - едната, която всички виждат около масата за преговори, а другата - тайни срещи по тъмно.

- Техният подход е наистина уважителен към всяка от партиите. Опитват се като водеща сила да помагат за намирането на баланси. И подхождат разумно. Преговорите се водят от екипите по политики.

А повод за тази среща бяха проведените до момента разговори и предстоящите ключови за нас теми - социална политика, финанси и международни отношения, където имахме и т.нар. червена линия, свързана с РС Македания. Искахме да споделим с тях нашата оценка за постигнатото до онзи момент, както и да дадем обратна връзка за това как нашите последователи възприемат преговорите. И мисля, че те бяха благодарни за тази среща, защото имаме обща цел, към която подхождаме конструктивно, добронамерено, и искаме заедно да постигнем този успех.

Виждате, че по никакъв начин не се стремим да извлечем политически дивиденти. Подчертахме, че бъдещото правителство трябва да има силно социално направление, и това е на път да се случи.

- Защо БСП отново извади Истанбулската конвенция? След решението на КС това не е ли затворена тема?

- Поради засилилите се коментари, че едва ли не една от задачите пред ПП и новото правителство ще бъде Истанбулската конвенция да се ратифицирана, какъвто силен европейски натиск има. Срещнахме пълно разбиране от всички партии, участващи в преговорите. А по предложение на БСП в договорените документи се записа текст, че всички елементи от Истанбулската конвенция, които са свързани пряко с домашното насилие и насилието срещу жени, ще бъдат прегледани и ще станат част от националното законодателство. Трябва да работим упорито за изкореняването на това явление.

- Политиките са уточнени, кога започват разговорите за постове и имена? Или те вървят паралелно на тези среднощни лидерски срещи?

- Не. Подходът да се говори първо за политика и след това да коментираме всичко останало е най-правилен. Когато стъпим на споразумение, което да удовлетворява и 4-те партии, разговорът за постове ще е много по-лесен. Защото, който и да е министър, от която и партия да е, от него ще се очаква да реализира договорената политика. Ако има споразумение, тази седмица ще започне разговорът по структурата на Министерския съвет.

- Каква ще е формулата? Очаквате ли да имате вицепремиер? Колко ще са министрите ви, кои ресори?

- Този разговор предстои. Ясно е, че спечелилата партия има право да посочи министър-председател и ще има основна роля в правителството. За да бъдат разпределени справедливо отговорностите за управлението, логично е да бъдат отчетени две неща: първо, къде съответната партия има силна експертиза и кои са ѝ приоритетните политики, и второ - относителната тежест на партиите в Народното събрание. Но всякакви коментари за договорени съотношения на министерски постове са спекулация и с тях се цели единствено да се внася напрежение между партиите.

Националният съвет на БСП ще се произнесе и по споразумението, и по имената на нашите министри. Ако всички партии подкрепят договореностите, още в първия работен ден на следващата седмица може да бъде представен кабинет, който да бъде одобрен и да започне работа.

- Може да имаме правителство още на 8 декември?

- Защо не, това е една хубава дата.

- Но кажете все пак - кои министерства ще иска БСП? Предполагам, че социалното ще е едното?

- Да, това е важна за нас политика, не би трябвало да има възражения от партньорите. Но разговорът предстои, нека избегнем спекулациите.

- В преговори се включиха бивши червени министри - не само от времето на Станишев, но и от кабинета на Жан Виденов, което на фона на заявката за нови лица силно подразни.

- Ние сме партия с история. Водещи на екипите бяха млади хора, но когато преговаряш за правителствена политика, нормално е да използваш и опита на хора, които са били министри. Това беше използвано и срещу нас, и срещу усилията за създаване на правителство.

- Говори се, че министри от служебния кабинет може да минат и в редовния - като Бойко Рашков например. Има ли имена, за които вие няма да допуснете това да стане?

- Когато се създава коалиция, всяка партия получава възможността да излъчи свои министри, нищо не пречи да са и някои от служебните. Ние не планираме на този етап да предлагаме като наш представител министър от служебното правителство. Още повече че не е договорено кои сектори ще ни бъдат възложени.

- Ако ПП каже: МВР е за нас и ние искаме Рашков, вие няма да се противопоставите, така ли?

- Разбира се, че няма, това е тяхно решение. Единственото условие, коментирано на предварителен етап, е да не се допускат компрометирани хора, за които има съмнения за корупция. Разчитаме всяка партия да се съобрази с това.

- Ще видим ли Нинова като председател на Народното събрание? Или като вицепремиер?

- Да повторя - към момента не са обсъждани позиции нито в парламента, нито в правителството. Аз лично смятам, че лидерите на партиите трябва да получат достатъчно солидни позиции - било в кабинета, било в НС. Защото това ще даде нужната допълнителна гаранция за силния ангажимент на всяка от партиите.

- Ако Нинова мине на такъв пост, какво означава това във вътрешнопартиен план - оставката ѝ ще бъде отхвърлена от конгреса или все пак ще бъде потвърдена?

- Спекулациите за оттегляне на оставката са безпочвени. Смятам, че нейният ход - да поеме политическа отговорност за резултатите от изборите с оставка, е искрен и не е част от някаква игра. Оставката ще бъде факт. Имаме решение на НС на БСП, в което една от точките на предстоящия конгрес е констатиране на тази оставка.

- Това вече веднъж го гледахме на конгрес - подадена и после оттеглена оставка...

- Точно защото сме го гледали, смятам, че никой лидер не би си позволил втори път да направи същото. Тогава оставката беше оттеглена, защото без ясни правила трябваше да тръгнем към пряк избор с риск да се създаде организационен и правен хаос. Сега не е така - имаме правила, веднъж сме го извървели. Стъпките, обявени от Нинова, ще бъдат спазени.

- Очаквате ли тя да се кандидатира отново за лидер?

- Тя заяви, че не е взела своето решение, не мога да говоря от нейно име.

- А вие самият ще се включите ли?

- Преди година приех да бъда част от новото Изпълнително бюро на Нинова. Може да имаме разногласия по различни въпроси, но между нас има уважение, което ценя. Ако Нинова реши отново да търси доверието на социалистите, аз няма да се кандидатирам срещу нея. Това е въпрос и на морал. Само преди 2 г. отвратихме десетки хиляди привърженици, когато зам.-председател влезе в остър конфликт с председателя.

- Имате предвид Кирил Добрев?

- Да. Всъщност 4 г. водещи фигури от онзи екип трябваше да реформират партията, но резултатите ни през април, които предопределиха траекторията на БСП и в следващите два избора, са резултат главно от тяхната работа. Да се кандидатираш срещу Нинова, не дава индулгенция. Не ме разбирайте погрешно, аз не бягам и от своята отговорност, но ако искаме да вървим напред, трябва да имаме обективна оценка на събитията.

Големият проблем пред БСП е защо продължава да се възприема като партия по-скоро на миналото? Защо за БСП гласуват преди всичко възрастни хора? Сред младите вече сме почти без присъствие. И мерките трябва да са свързани с това. Партия, която не може да привлича млади, няма никаква перспектива и това трябва да си го кажем честно.

Проблемите не са нови. Ядрото се свива години наред, а протестният вот, вотът за промяна вече отива другаде. Докато дебатът е “за” или “против” председателя, няма да постигнем нищо. А правим това 30 г., 25 от които пред очите ми. Необходим е много задълбочен и честен разговор, защото лесните рецепти няма да проработят - нито по-нататъшното навлизане в патриотичното пространство, нито социалпопулизмът, нито преориентацията към глобалисткия социаллиберален модел ще ни дадат перспектива. Искаме БСП да си върне силата на водеща партия, четвъртото място е унизително.

- Споменахте Националния съвет, но той напоследък взема решения на подпис и като че ли се превръща в гумен печат на ръководството. Защо толкова се страхувате от присъствено заседание?

- В момента единственият начин да се проведе присъствено заседание е, ако всеки има зелен сертификат, това усложнява събирането на кворум. Неслучайно и колегите сами се отказаха от идеята да свикват заседание. Когато трябва да се взимат решения в кратки срокове, заседанията на подпис са единствена възможност. Аз самият съм привърженик на заседанията на живо - има неща, които трябва да си ги казваме лице в лице, колективното обсъждане помага за приемане на по-качествени документи.

- Акцентирахте, че БСП вече е 10-процентна партия. Вие подадохте оставка като шеф на щаба, но останахте зам.-шеф на партията, което бе прието нееднозначно...

- Политическата отговорност трябва да се носи и затова още в деня след изборите подадох оставка като шеф на щаба. Беше знак. На другия ден Нинова настоя, че този път тя, като председател, поема цялата отговорност и смята, че ИБ не трябва да подава оставка. Няма по-силен ход. Струва ми се, че в новата история на БСП няма случай председател на партията да е подал оставка след загуба на избори. Това също трябва да се отчете, независимо какви са интерпретациите. На по-ниските равнища сякаш никой не последва примера.

- Хвърляйки оставка обаче, Нинова обяви война на Румен Радев дни преди балотажа. Всъщност не са ли именно отношенията ви с Радев една от основните причини за трагичните резултати на БСП?

- Не бих го нарекъл война, просто Нинова реши да говори открито за някои неща, които ни смущаваха месеци наред. Истината е важна, но може би трябваше да бъде казана едва след втория тур. Една от причините за по-ниския ни резултат е, че в тези месеци независимо от решенията на НС остана усещането за нееднозначна позиция на БСП по отношение на президента Радев. Изглежда, добронамерената комуникация е била нарушена във времето назад, но вярвам, че всеки си е направил изводите. Изборите минаха, чакат ни важни дела, в които сме съюзници, и трябва да гледаме напред.

Визитка:

Роден на 12 юни 1975 г. в София

Завършил международни отношения и макроикономика в УНСС, специализирал в САЩ

Министър на външните работи в кабинета “Орешарски”

Бил е два мандата евродепутат

Депутат пети мандат от Ямбол. Зам.-шеф на последните 2 парламента

Зам.-председател на БСП

Беше начело на предизборния щаб на БСП, но след 14.ХI. подаде оставка

Женен, с 2 деца

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>