Станишев: Не разбирам как може темите за насилието да не присъстват в предизборните платформи

25.11.2021 17:48

Въпреки периодичните – най-вече предизборни – обещания за действия, днес – международният ден за елиминиране на #насилието срещу жени, за пореден път констатираме, че нищо не се е променило за изминалата година.

Моята позиция срещу насилието е ясна и последователна. Заявявал съм я честно, както в моята партия, така и с гласуванията си в Европейския парламент. Не разбирам как е възможно след като политическите сили се явиха три пъти на #избори тази година, темите за насилието да не присъстват в предизборните платформи на нито една от тях. Не присъстват и в дневния ред на текущите #преговори за съставяне на #правителство. А промяната трябва да се случи навсякъде – в институции, в правила, в спиране на порочни практики, но и в общественото мислене като цяло, в усещането ни за съобщност, в националната ни способност за емпатия.

Да, отделните трагедии предизвикват вълна от състрадателни коментари от политиците. Но това е #лицемерие. Именно поведението и реториката на основни политически лидери през последните години създадоха среда на недоверие, разделение и омраза, в която насилието вирее, а политическото бездействие засили чувството за безнаказаност у всеки насилник.

Всъщност, криворазбраното патриотарство и предизборния бабаитлък сложиха табу на теми като насилието над жени и бежанците, а в тази група замалко не попадна и ваксинацията. Те създадоха модел на един изцяло нов личностен и поведенчески архетип, почти нова дефиниция на „българин“.

Ето проявлението й: “220 000 пълнолетни български граждани продължават да смятат, че е допустимо мъж да удари жена, ако тя го провокира, а за над 900 000 насилието над жени у дома остава личен проблем, който трябва да се решава в семейството.” (Според проучване на “Алфа рисърч” през 2018 и 2021 година)

Това повдига изключително сериозно въпроса за отговорността на политическите партии и лидери. Според същото проучване на “Алфа рисърч”, „начинът, по който политиците и другите публични фигури говорят по темата може да оказва съществено влияние върху нагласите на гражданите и разпространението на стереотипи по отношението на равенството между половете и насилието над жени.“ Изводът? “Може да се допусне, че наблюдаваните промени в разпространението на стереотипни виждания за насилието над жени през последните три години имат връзка” с интензивността на една политическа и медийна кампания през 2018 г.

Извън #България съм и затова искам тук да подкрепя протеста Нито Една Повече: Протест срещу насилието над жени! тази вечер. Благодаря на организаторите му от и на всички неправителствени организации в цялата страна, в чийто ръце е грижата за жертвите на насилие! Заслужава си да отбележим и куража на стотици полицаи, адвокати и съдии, които се сблъскват ежедневно с проявленията на насилието и прилагайки закона, защитават беззащитните.

От тази си роля държавата от години е дезертирала… Иска ми се да вярвам, че ново редовно правителство ще промени това. Как? Като попита тези, които всеки ден са на фронтовата линия с насилието.

Много ни станаха първите линии. Жертвите – също. Докато не разберем, че животът и достойнството на всеки човек са обществения ни хоросан и че насилието, омразата и антиваксърството имат еднакви корени, няма да мръднем от дъното на класациите. А ако не успеем, можем да обявим локдаун на човечността. За нея ваксина няма измислена.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>