Да отворим и двете си очи за болката, или защо никой не брои старците

25.11.2021 09:33 Генка Маркова

Срам за една държава е да не може

да намери места за двайсет души,

болни и безпомощни, след като

загубиха подслона си в село Рояк

В живота често се получава така - една трагедия “потопява” друга, избутва я, така да се каже от дневния ред на новините.

Нелепо е, разбира се, да се правят каквито и да било сравнения между двата трагични инцидента, случили се в рамките на 24 часа. При единия загубиха живота си 45 граждани на Северна Македония. При другия - починаха (пак заради пожар) възрастни хора в старчески дом в село Рояк. И все пак имат общо - наши съвременници, хора, човешки същества, изгубиха живота си заради лошо стечение на обстоятелствата, (може би) заради нечия безотговорност, заради налегнало ни общо бездушие (пак може би).

Каквото и да си говорим за нашите братя - македонците, те ни дадоха особено важен урок. За двата дни, в които съпреживяваме трагедията със загиналите в автобуса, те ни показаха как една държава може да откликне и да помага - с всичко, с което може, на пострадалите и на близките на загиналите. За тези два дни два пъти видяхме външния им министър Буяр Османи, застанал пред входа на “Пирогов” - изслушва търпеливо хората от медиите, отговаря на въпросите, включително и на неуместните, моли журналистите за най-важното:

да не се

спекулира с

човешкото

страдание и

болката от

загубата, а да

се помага,

всеки според силите си. Благодари (всеки път) на всички институции на българската държава, за бързата реакция и съдействието. Същото направи и премиерът Зоран Заев, който пристигна в София максимално бързо след новината за трагедията до село Боснек на магистрала “Струма”. Научихме потресаващи подробности и за всяка от човешките трагедии на пътувалите с македонския автобус.

И докато всички с общи усилия търсеха причините за пламналия автобус, създаваха хипотези, изслушваха експерти, срамно малко научихме за другата трагедия - с пожара в старческия дом в село Рояк.

Още по-срамно е, че три дни след този инцидент все още не е ясно къде ще бъдат настанени онези възрастни и болни хора от дома, които останаха без покрив над главите си.

47 българи! Нищо не научихме за тях, никакви подробности, едно само е сигурно - всеки от тези възрастни хора е направил много през живота си за близките си, за децата си, дал е, каквото е могъл, за обществото. Докато болестите не са ги повалили, докато един ден не са се събудили безпомощни.

И тук идва ред на логичните въпроси.

Къде е

адекватната

човешка грижа?

Къде е

държавата?

Защо нейните задължения сякаш се изчерпаха с обявяването на деня за траур? Какво направи тя за живите? Грижата изчерпа ли се с едното настаняване в нещо като хотелски комплекс в село Аспарухово? Защо ги остави в толкова критичен за тях момент?

Да, на място отиде социалният министър Гълъб Донев. Обясни с какво може да помогне държавата. Но там има още много работа за вършене, а не се забелязва някой да се е заел с нея. Защото само две семейства са прибрали близките си. За други 7 имало места в дом за стари хора във Варна. Остават още 33-ма души. 29 от тях са с алцхаймер и деменция, 4-ма - с психични разстройства.

Да видим колко време ще ѝ трябва на българската държава, за да намери място и грижа за тези хора. Да преброим после колко министри ще се намесят, за да станат нещата по-бързо. Ако трябва половината социално министерство да се командирова там, на място, но да се намери смислен подслон и медицинска грижа за потърпевшите възрастни.

Нека да си дадем най-после сметка, че когато човещината си тръгва от всеки от нас, тя един ден ще затвори вратата след себе си за всички нас, които живеем тук и сега (все още) в едно общество, на една територия, в една държава.

Много сме силни да си ругаем държавата и да я обвиняваме за всичко, което ни се стоварва на главите. Винаги. По всякакъв повод. Това е станало задължителна част от националната ни характеристика.

Но в последните два трагични случая, когато човек сравнява едното и другото бедствие, когато вижда у едни управленци загриженост и съпричастност, а при други - че тя (почти) отсъства или по-скоро е формална, очаква някаква промяна, надява се. Вярва, че елементарната проява на човещина все някой ден ще дойде.

И може би наистина ще дойде, ако всички отворим и двете си очи за болката, не само едното. Ако се научим да зачитаме старците, болните и безпомощните, ако... Ако се опазим да останем човеци.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>