Акад. Богдан Петрунов: Ако нямаше избори, още от септември трябваше да има локдаун

15.11.2021 13:22 Йоана Русева
Акад. Богдан Петрунов СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Правителството вяло агитира за ваксини и греши, казва имунологът и главен координатор на  експертния съвет по алергология

Още акценти от интервюто

Не може да има осреднен защитен титър на антитела, защото всеки човек е уникален

Никъде в света няма сертификат срещу антитела

Разработва се нова генерация ваксини, фундаментални сред тях са тези, които стимулират директно клетъчния имунитет

Акад. Богдан Петрунов е главен координатор на Експертния съвет по алергология към министъра на здравеопазването. Специалист е по алергология и имунология и консултант към Националния център по заразни и паразитни болести, на който е директор от 1993 до 2010 г. Председател е на Отделението за медицински науки на БАН.Завършва медицина в София през 1960 г. Специализирал е в Чехия, Англия, Франция, Нидреландия, САЩ, Канада. Бил е дългогодишен експерт на СЗО по алергология. Създател е на първата в България лаборатория по алергия, в която се разработват и внедряват широко в практиката над 200 вида алергенни препарати за специфична диагностика и лечение на алергичните заболявания, сложили основите на съвременната клинична алергология у нас. Създател е и на ново научно направление, свързано с разработването, изучаването и внедряването на полибактериалните имуностимулатори в клиничната практика.

- Доколко е притеснително, че в последните справки за секвенираните проби в Центъра за заразни и паразитни болести вече излязоха резултати за наличие на няколко подварианта на делта, всеки от който спада към определения делта плюс-вариант, акад. Петрунов?

- Към този момент не бива да ни безпокои. Това са още първоначални данни за изолирането на тези подварианти, т.нар. делта плюс, като тук бяха открити няколко, а в света са изолирани над 20. Още не можем да кажем какво е значението на делта плюс за заразяването и боледуването.

Тъй като хората много се фиксират върху варианти и мутации, искам да кажа, че това е естествен биологичен процес. Вирусите са мутирали, мутират и ще продължат да го правят.

Още в края на миналата и началото на тази година бяха установени

15 000 варианта на коронавируса

и те ще се увеличават. Вече се и рекомбинират. Важното е дали големият брой варианти ще се запази и дали всеки един поотделно e от значение за самия генетичен вид.

- Вярно ли е, че делта плюс е 10-15% по-заразен от оригиналния?

- Това още никой не може да го каже, след като се е появил в България току-що, а и се знае едва от месец-два за него.

- Може ли да удължи сегашната вълна обаче?

- Възможно е. Все пак това са нови подварианти и човечеството не се е срещало с тях. Пандемията ще продължи, а нашата крайна цел е да направим от нея ендемия, т.е. да можем да я локализираме на определени места и там да бъде под контрол. Предполага се, че както при всички вирусни пандемии това ще бъде Африка, където нивото на имунизацията е под 5%.

Освен това тепърва започва нова вълна в Европа, а ще има и още, докато не се постигне високо имунизационно покритие - най-малко 80-90%, за да можем да кажем, че вирусът ще се задържи под контрол.

Трябва и да свикнем да живеем с него и да сме наясно, че вероятно ще се стигне до сезонна ваксинация, както грипната, която ще правим всяка или през година в зависимост от степента на мутация на вируса. Колкото повече мутира, толкова повече ще има нужда от имунизация.

- Дори при този сценарий кога бихме ограничили разпространението на коронавируса до ниво, което да не предизвиква такива вълни?

- Най-малко година-две. След като дори председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен обяви, че закупуват ваксини за края на 2022 г. и се отделят средства за тях, за мен това говори, че всички по-знаещи хора и запознати с проблема в света и Европа смятат, че епидемията няма да свърши преди следващата година, а ще продължава.

Ако постигнем ваксинално покритие от около 90%, мисля, че можем да живеем нормално - пак с ограничения и спазване на основните противоепидемични мерки, но няма да е това, което е сега, и да мислим за локдаун.

Освен това вече се работят много лекарства и нови методи на лечение, като двете лекарства, които се споменават - молнупиравир на “Мерк” и паксловид на “Пфайзер”. Последният съдържа комбинация от различни протеазни инхибитори, които блокират различни ензими, участващи в размножението на вируса, и потискат репликацията му. От това, което чета, фармацевтичната компания е спряла втората фаза на проучването, защото резултатите са толкова добри, че искат да преминат на трета фаза с повече пациенти, за да могат по-бързо да го внедрят.

Това е цяло ново направление в лечението на коронавируса, но е отдавна известно, тъй като се ползва в лечението на СПИН. За да е успешно, медикаментите трябва да се прилагат в първите 5 до 7 дни от появата на симптомите, защото спират репликацията на вируса. Давани по-късно, нямат стойност, т.е. искат се опит и знание от клиницисти и имунолози.

Другото направление, което ще бъде водещо и според мен е най-перспективно, е създаването на моноклонални антитела. Всички големи фирми активно работят, а и в България вече има количества. Особено комбинацията от тях, които действат към различни съставки на спайк протеина, са важни не само за лечението, но

имат бъдеще и за целите на профилактиката

Третото голямо перспективно направление, за което малко се говори, е свързано със стволовите клетки. Мезенхимните стволови клетки водят до възстановяване функциите на увредения бял дроб, на дебалансираната имунна система при коронавирусна инфекция. Те са с огромно бъдеще и вече има доста опити в това отношение, които показват, че дават много добри резултати.

- Англия вече одобри медикамента на “Мерк”. Какво е мнението ви за него?

- Смятам, че и ЕМА, и FDA ще го одобрят. Дава отлични резултати, като по първоначални данни намалява най-малко с 50% смъртността. Молекулата на препарата се вмъква на дефектно място в генома на вируса в процеса на размножаването му, потиска различни ензими, участващи в този процес, и го блокира. Още не знаем добре обаче индикациите му на приложение – дали при леки или тежки случаи, дали да се дава в началото или на по-късен етап.

Безспорно това са големи пробиви в лечението, но са и скъпи. Един курс на лечение с този препарат от 10 таблетки е около 700 долара. А моноклоналните антитела ще бъдат още по-скъпи, докато не тръгнат и не се установят. Тогава цената ще спадне.

- Освен биологичното обяснение, че около 10% от хората не изграждат антитела нито след боледуване, нито след ваксина, има ли друг отговор защо в тази вълна има повече боледуващи ваксинирани?

- 5 до 8% от хората не образуват антитела. Това са тези т. нар. слаби имунологични респондери, чиято имунна система не отговаря с каквато и ваксина да бъдат инжектирани.

Друга причина е по-слабата имунна система в резултат на хронично заболяване. Фактори като стрес, радиационен фон, който се увеличава в целия свят, въздушно замърсяване, високо съдържание на прахови частици, също влияят. Ако прибавите към това и храненето, няма съмнение, че всичко това уврежда имунната система и тя не реагира адекватно.

- А как може да се обясни големият брой заразени и починали на фона на повече ваксинирани и преболедували?

- За мен идва от изначалната по-висока заболяемост на българския народ от други хронични болести.

На едно от първите места в света сме по сърдечносъдови заболявания, диабет и др. Няма съмнение, че народът ни е по-болен от другите, но според мен сега основното е късното обръщане за лечение и диагноза.

Преди 2-3 седмици питах в интензивното отделение на ВМА колегите защо е толкова голяма смъртността. Обясниха, че пациентите идват в крайна фаза, с много увреден бял дроб и това е масово явление. Късното обръщане към лекарска помощ води до късно прилагане на терапия, която е ефективна в първите дни.

Даването на антибиотици има смисъл само ако вирусната пневмония стане бактериална, но в началото - не, а хората масово не спазват това, включително мои близки, високоинтелигентни хора ми звънят да ми кажат, че не се чувстват добре и ще вземат малко антибиотици, към които вирусите нямат никакво отношение. Ненужното им приемане създава само резистентност към действието им.

- В някои случаи обаче хора се разболяват и влошават за кратко време.

- Това пак е реактивност на организма. Думата малко се познава от хората, а всеки отделен индивид е с отделна реактивност, която се обуславя от фактори на вътрешната и външната среда на организма.

- Защо не подкрепяте сертификатите за антитела?

- Не е редно да се издава такъв сертификат и в това съм дълбоко убеден като имунолог. Никъде в света това не е прието, защото никой не може да каже кое е това количество на антитела, което да ни предпази. Подобно решение за мен е политическо и популистко, не е научнообосновано. Голямата част от антителата са т. нар. антитела свидетели, които показват, че сте били в контакт с вируса, но това нищо не значи. Те трябва да са вируснеутрализиращи, т.е. да бъдат функционални - които, като видят вируса, ще го хванат и неутрализират. Така че дори и през 3 месеца да се изследват, няма значение.

Освен това всичко зависи от индивидуалната реактивност. Хубаво е, когато човек има антитела, те го предпазват, но за всеки отделен човек това е на различно ниво и не може да има една мярка за количеството им. За мен един титър от 100 единици антитела може да е много добър и да ме предпазва, обаче на вас може да ви трябват 500 единици.

И само неутрализиращи антитела да се изследват, пак няма норма какво трябва да е количеството им, за да е защитен човек. Всички световни институции, отговорни по въпроса за COVID-19 инфекцията, включително Европейският център за контрол на заболяванията, не препоръчват издаване на този сертификат.

Антителата са до 6-8-ия месец най-много, след това спадат

Смисълът е да се стимулира клетъчният имунитет (паметовите клетки), който, ако продължава да бъде добър, подхранва образуването на антителата.

- При липсата на конкретни норми какво обяснение бихте дали на хората, които ще се запитат как в този случай ваксината им гарантира защитата?

- Ваксината се поставя, за да се стимулира основно клетъчният имунитет, т.е. наличието на паметови клетки, които носят спомена за тази имунизация или прекараната инфекция, и когато повторно дойде вирусът при вас, те се активират и произвеждат антитела. С ваксината се стимулират и цитотоксични т-лимфоцити, които унищожават вируса, т.е. клетъчният имунитет тук е основният.

Основното, което и мои колеги не разбират, е, че и четирите одобрени ваксини, както е записано в кратката им характеристика, не създават т.нар. стерилен имунитет, като други ваксини, т.е. да няма възможност да се заразявате и да разпространявате вируса. След имунизация с анти-ковид ваксините това става, но в много по-малка степен.

Значението на ваксината е, че много по-леко ще боледувате и че спасява човешки животи

Показателно за това е, че в цял свят, дори в Европа, където пак тръгва мощна вълна, смъртността е намаляла. За пример е и Япония, която е 20 пъти по-голяма от България, но там починалите от началото на пандемията са около 27 000, а при нас - над 25 000. От всички починали българи 95% не са имунизирани, а при заразените този процент е около 90 - какво по-голямо доказателство от това за високата ефективност на ваксините?!

Притеснителни данни представят и педиатрите. Проф. Светлана Велизарова каза преди дни, че в нейната клиника

90% от децата са на неваксинирани родители,

което показва, че те не са предпазени и че инфекцията се предава от родителите към децата, а не обратното.

Така че няма млади, няма стари, даже сега младите са много по-засегнати, защото не се имунизират. 131 от онези 343, които починаха миналия вторник, са млади хора на 28-30 г. без никакви заболявания. Това е над 1/3 от всички.

- Според препоръките на МЗ преболедувалите трябва да изчакат 3 месеца, преди да се ваксинират. Има обаче хора, които и след този период отчитат висок титър антитела и лекари съветват да изчакат.

- Добре е когато човек има висок брой антитела след преболедуване, но имунизацията след това многократно усилва и антитяло синтеза, и клетъчния имунитет. Няма нужда да се бърза, редно е около 3 - 6 месеца да се изчака, защото все пак има създаден имунитет от боледуването.

- Какво е мнението ви за тестовете за клетъчния имунитет. Ако човек има висок резултат и от тях как да процедира с имунизацията?

-Той показва много добър резултат сега и това е чудесно, но не пречи да го засилите като се ваксинирате.

- В Европа се вдига нова вълна, но у нас говорим, че сме стигнали пика на сегашната. Къде сме според вас?

- Не виждам такова нещо. В цяла Европа заразените вървят нагоре. Дания наново въвежда сертификатите, а ги бяха махнали. Франция, Италия, нашите комшии - Сърбия, Румъния, Гърция. Онзи ден д-р Клуге, директорът на европейското бюро на СЗО, категорично каза, че Европа в момента е центърът на епидемията в света.

Ако не бяха изборите, трябваше вероятно да сме в локдаун поне от септември и да има много строги мерки, както е в цяла Европа и около нас. Горко на тези, които ще дойдат да управляват след това, как ще се справят с тежката ситуация, която е в момента?

- Трябва ли да има локдаун след изборите?

- Да, ако ситуацията продължава така, е редно да се въведе някакъв вариант на локдаун.

- Кога очаквате много сериозен пик?

- Може би около празниците.

- На какво отдавате ниската ваксинация в България? Какво притеснява най-много хората?

- 50% от лекарите и близо 60% от учителите не са имунизирани. Защо? Никой не може да отговори. Питал съм ги, както и други хора - казват, че не знаят какво има във ваксините. А в аспирина знаете ли какво има?

Но за България е част от народопсихологията да не вярваме на управляващите, не вярваме на истинската наука и ако има закон, трябва да се опитаме да го заобиколим. Сега всички говорят за тези сертификати и вместо да отидат да се ваксинират, седят с часове да си направят антигенен тест, който прави моментна снимка, която, щом излезем от лабораторията, може да се промени, дори само ако някой кихне до нас например. Шансовете за заразяване са много.

- Обратимо ли е това?

- Мисля, че всичко тръгна от много лошата организация и дезинформацията, която вървеше. Говореха хора, които са далеч от медицината, особено от имунология, вирусология, епидемиология. За съжаление, и представители на нашето министерство през април говореха, че няма епидемия, че не е необходимо да се правят ваксини и каква е тази ваксина, която оставя възможност пак да се заразите. Всичко това създаде негативизъм. Много противоречиви и некомпетентни сигнали отиваха към обществото и от лекарите и хората с пълно право реагират така.

А историята с купуване на сертификати ме е срам да коментирам. За хората е признак на генетична глупост, но за медицинско лице да прави това, е неприемливо.

Нужна е мощна агитация с послания в правилната посока

- Не е ли късно?

- Не. Има възможност да стане, защото нищо не е свършено. Но всичко трябва да е разумно. Цялата агитация на правителството за ваксинация досега е вяла, просто да се отчетем. Но всичко е много обвързано политически и оттам дойдоха тези крупни грешки - необявяване навреме на локдаун и строги мерки. Аз разбирам колко им е трудно и на тях да балансират между икономика и здравеопазване, но все пак трябва да се поучим от опита на света. Не сме ние най-умните, а сега се оказахме дори най-глупавите - на първо място по смъртност и на последно по имунизация.

- Какви новини се очакват, свързани с лечението и профилактиката на SARS-CoV-2?

- Цяла нова група ваксини се разработват - клетъчни ваксини, или генерация 2.0, които много сериозно ще бъдат насочени към стимулиране на клетъчния имунитет специално. Това ще бъде нещо фундаментално, но още са в процес на развитие и не виждам да станат реалност по-рано от година.

Работи се и по друга много успешна ваксина в Италия, финансирана директно от Бил Гейтс. Прави се в Националния институт по заразни болести в Рим. Използва се маймунски вектор от горила, който се оказа, че е много силен. Ваксината са я кръстили засега GRAD-CоV-2, защото grad e името на този вектор. Досега резултатите са много добри. Стимулира мощно и хуморалния, т.е. антитяловия, и клетъчния имунитет, така че се очаква с голяма надежда.

- Извън COVID, сега е времето и за сезонната ваксинация срещу грипа. Вашият съвет.

- Поради това, че миналата година COVID измести грипа, ако той се завърне тази година, ще протече доста сериозно, защото нямаме имунитет от миналата година. Затова и имунизацията с противогрипна ваксина е изключително важна в този период, особено за възрастните хора, както и да продължим да носим маски, да ограничим социалния си живот ,т.е да спазваме противоепидемичните мерки.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>