Обвиненият от Борисов за машинация на вота Атанас Шарков: Ще го съдим за клевета

12.11.2021 15:25 Митьо Маринов
Атанас Шарков бе сред експертите, работили по софтуера на машините за вота на 11 юли.

Борисов заподозря, че предстоящите избори ще бъдат фалшифицирани и това биха могли да сторят четирима IT специалисти на граждански договор към ЦИК - Александър Кирков, Пламен Желязов, Тодор Цолов и Румен Богдански. Те имали достъп до софтуера на машините и можели да го манипулират. Единият от тях - Пламен Желязов, бил свързан с Атанас Шарков - бивш съветник на премиера Стефан Янев и Асен Василев. Желязов и Шарков били съдружници в обща фирма. Шарков бе сред експертите, работили със софтуера на машините за вота на 11 юли и тогава Борисов посочи него като манипулатор на вота. "24 часа" се свърза с Атанас Шарков и го разпита по казуса

- Г-н Шарков, каква е вашата връзка с машинното гласуване и защо бяхте обвинен в манипулация на софтуера?

- Това абсолютна политическа манипулация. Това, което екипът ни направи беше да установим какво е състоянието на машинното гласуване, което бе изградено като процес, както и машини и софтуер, закупени още от предишното управление. На практика Бойко Борисов говори за неща, които той самият е управлявал.

Основният договор за доставка, основното количество машини, производителят и т.н. е решено и извършено под управлението на ГЕРБ и ЦИК, който тогава бе под управлението на ГЕРБ.

- Защо ви нарекоха първо човек на "Да, България"?

- Това е чиста манипулация. Никога не съм бил партиен член. Никога не съм бил активист. Единствено като гражданин съм бил избирател.

- Но сте симпатизант?

- Симпатизаирам на много партии от т.нар. на промяната. Симпатизирам и на ДСБ, и на Зелените. На "Да, България" не бих казал, че съм по-голям симпатизант, отколкото на другите две. Но аз не съм партиен фен и партиен член. Подкрепям и "Продължаваме промяната". Смятам, че в тях има много смислени млади хора и хора със знания. Аз съм стартъп предприемач. Цял живот съм се занимавал да създавам нови IT продукти. За мен това са хората, в които вярвам.

- Нека да изчистим въпросите около твърденията, които се появиха от ГЕРБ в последните дни? Първо, познавате ли се с четиримата души, които бяха посочени като хората, които имат достъп до т.нар. ключове за софтуера?

- Да. Когато стартирахме работата по софтуера, бях само аз. Бях първият, който в служебното правителство беше нает да направи анализ. Анализ на технологията, която е закупена за изборите и информацията, завещана от предходния ЦИК. Бяха оставили един диск и договор, който всеки може да си свали от сайта за обществени поръчки. Става въпрос за договор за покупка на информационна система с размерите на информационната система на Агенцията по вписванията. Това е сериозен тип система.

Опитах се да разбера какво е състоянието на нещата. Видях доста проблеми. Някои от тях все още не са решени и на базата на това се опитах да сформирам екип от хора. Събрах няколко души. В нашия IT сектор конкуренцията е много сериозна и формирах този екип. Не всички познавах предварително. Някои от тях бяха препоръчани. ЦИК имаше препоръки за тях.

Хората имат изкривена представа за машинното гласуване. Машините не са важният фактор. Те на практика са един обикновен компютър, със стандартен процесор, тъч скрийн и принтер. Все едно малко по-голям банкомат. Нищо по-специално. Направени са просто да са удобни за транспортиране.

- Значи познавате четиримата IT специалисти? Вие сте ги сформирали като екип?

- Аз формирах задачите на екипа в началото, но не съм познавал всички хора. Един единствен човек познавах добре. С него сме работили десетина години по различни проекти и сме съдружници в един проект.

- Кой е това?

- Пламен Желязов.

- Той ви е дългогодишен приятел, с него имате обща форма и ви е сътрудник?

- Да. Правим софтуер за таксита. С него сме го разработвали в последните 7-8 години. 

- Твърденията на ГЕРБ са, че семейството ви е намесено в софтуера на машините.

- Не. Това е манипулация. Ние правим софтуер за таксита от 2012 г. Тогава не сме имали никаква представа за това, че ще има машинно гласуване. Всичко това са пълни манипулации от Бойко Борисов с цел очерняне и клевети, за което ние най-вероятно ще заведем дела срещу Борисов.

- Вярно ли е твърдението, че четиримата IT специалисти, които както вече разбрахме добре познавате, са напуснали позициите си в големи форми за големи заплати, за да работят към ЦИК?

- Не, никой не си е напуснал работата. Това са временни договори. Повечето такива специалисти са контрактори, тоест работят по различни проекти. Никой не е напуснал изцяло другите си занимания. Така че това със сигурност не е така.

- Вие работил ли сте по създаването на софтуера за машините?

- Работил съм по управлението на проекта за машинното гласуване, който основно включва софтуера, но има и други елементи на цялата работа.

- Четиримата, които от ГЕРБ посочват, имат ли в действителност достъп до софтуера и могат ли да го манипулират?

- Тук нещата са много сложни и понеже обществото не разбира как работят тези неща, Борисов прави постоянни манипулации. Тези хора бяха хората, които се опитаха да приемат изходния код, който е бил доставен на България заедно с тези машини. Най-общо казано ние да имаме наша собствена държавна, обществена система за гласуване. Но това е изходният код. Върху този код, всеки път като организираме избори, се подготвя удостоверен софтуер, който е специално подготвен за конкретния тип избори.

Големият проблем, който ние установихме е, са тези машини, които са подбрани от ЦИК преди 6 години. Тогава са избрани фирмите "Смарт Матик" и "Сиема Норма" и те са започнали да доставят определен брой избори. Бройката непрекъснато растеше. Но тези машини не са се променяли за последните 6 г. и софтуерът за тях е изпран преди 6 г. През цялото това време нито една институция не е извършила приемане на този софтуер. Тоест ние сме гласували със система, за която българската държава не е знаела как работи и нейните служби не са извършвали проверки. Нищо не е било правено досега. Имали сме едни частни избори.

Това е най-странното и смешното. Борисов в момента подвежда обществото с твърденията си. Та ние за пръв път успяхме да извършим приемане на софтуера. Ние поставихме условия на "Сиела" да ни достави софтуера, да може да го видим специалисти. Още повече изискването в Изборния кодекс беше този софтуер да е с отворен код, публикуван за достъп от специалисти на партиите. Установихме, че никой в държавата не е виждал този софтуер. Изискахме от "Сиела" целия пакет от софтуера и да установим, че в цялост той предлага сигурност. 

Това го извършихме, подготвихме го за изборите на 11 юли. Аз приключих моята работа десетина дни преди изборите още и екипът остана да работи по техническите детайли, а аз бях нещо като ръководител на проекта. И понеже моето име го научиха членовете на ЦИК от ГЕРБ се завъртя цялата тази история.

- Кой според вас има интерес да се говори за манипулиране на вота?

А не съм политик. Нямам и намерението да бъда, но проблемите са на много нива. Най-големият проблем с машините е, че образно казано, ние сме си купили изтребители, но нито искаме да си обучим пилоти, нито искаме да извикаме експерти, които да ни помогнат да си направим собствен екип от пилоти.

В ЦИК абсолютно липсват професионалисти в тази област. Ако ние не се бяхме появили там, ЦИК можеше да прави избори само като разчита на частни компании. Но не само да се включат машини, а на цялостно ниво, включително и сигурността на вота. Това е недопустимо, а това е правено в България 5-6 пъти. Някаква частна компания, в случая "Сиела", прави нещата както си го разбира, без на никого да се дава отчет.. Как това е минавало пред очите на службите и институциите по времето на ГЕРБ? Аз нямам представа.

- Какво трябва да се направи, за да имат масово избирателите доверие в машинния вот?

- Да има пълна прозрачност. Основното изискване, за което се борехме, е да се публикува отворен код на софтуера. Не успяхме да постигнем това, главно заради действията на "Сиела" и членове на ЦИК, които се опитват да създадат недоверие в машинното гласуване.

Да бъде отворен кодът, означава, че той ще може да бъде четен и проверен от всеки. Така няма да може да се посочват хора и да се казва, че има нещо тайно и неявно, за да се създава недоверие. От самото начало битката ни беше този код да бъде публикуван. До ден днешен не е. Има едни абсурдни твърдения, че държавата си е купила кода на софтуера, но не е купила правото да го публикува.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>