В Долината на плача няма място за предизборни песни и пляски

05.11.2021 07:30 Генка Маркова

Спряха плановите операции в болниците, но

защо кампанията за парламент и президент

продължава. Кандидатите да анулират

веднага срещите с избирателите, за да не

се разнася заразата. Ако имат още какво

да ни съобщят - да го направят в медиите

България се намира в Долината на плача. При 150 и нагоре починали всеки ден от коронавируса това няма как да не го признаят дори яростните антиваксъри.

Според математика проф. Витанов това означава много нови случаи с COVID и висока смъртност. Пак според него точно в седмицата между двата тура на президентските избори 14 - 21 ноември,

се очакват

локални пикови

стойности

и едва след това кривата на черните рекорди да започне да спада.

Разбира се, всички знаят, включително и служебните здравни власти, че причините за това не са една и две. Да не повтаряме пак всичко, но ето част от тях - малкото ваксинирани, ниската здравна култура, неспазването на абсолютно никакви мерки (качете се в градския транспорт и ще се убедите от пръв поглед). Да, зелените сертификати натиснаха леко спирачката, но много нежно. Народът пак си иска баровете и дискотеките, моловете и ресторантите, сякаш в сутрешните новини не е чул за поредните сто и повече жертви. Нищо. Преглъщат новината със сутрешното кафе и продължават нататък.

За да се усетят малко по-яко спирачките, министър Кацаров разпореди да спрат плановите операции в болниците.

И пациенти, и лекари знаят много добре какво означава това за тежко болните. Но мълчат и падат “жертва” - за да се спре поне малко разпространението на заразата.

Мисля си обаче как ли потърпевшите понасят гледката с предизборните срещи на кандидатите за депутати и за президент. Всеки ден се провеждат стотици срещи с избиратели - усмихнати като за снимка лица, ръкостискания, поднасяне на букети, чупене на погачи с мед, весели раздумки. И главно щедри обещания - всичко в тона на добрите стари политически традиции. И малцина от кандидатите се замислиха, че сега нито е времето, нито мястото за предизборни песни и пляски.

Защото на хората (да, същите тези техни евентуални бъдещи избиратели) заразата

гори под краката

им в буквалния

смисъл

Хиляди от тях посрещат деня с положителен PCR, стотици изпадат в ступор как да се доберат до лекар и с какво да се лекуват, а други - изтеглили най-мрачния билет, звънят трескаво на Бърза помощ или още по-лошо - търсят как да настанят своя близък в болница, защото симптомите му влизат в “червената” зона.

И за зла участ точно в тази втора ковидна година българинът отива пред урните за трети път. И за трети път е облъчван с посланията на кандидатите за власт - общо някъде към петнайсетина хиляди. Само за вота на 14 ноември кандидатите за народни представители са 5016 души. Почти толкова бяха и на предишните две изборни дати. На когото се е налагало да ги слуша - главно професионално задължени, отдавна е разбрал, че се повтарят едни и същи послания, едни и същи обещания.

Всичко стана толкова познато, репетирано и рецитирано почти без грешка, та някои от кандидатите в чудо се видяха какво да променят, за да изглеждат като чисто нови. Е, смениха си прическите, очилата и тоалетите, пипнаха някои от лозунгите, но голяма и дълбока промяна няма и няма как да има. Нормално - няма как три пъти да се готвиш за избори през броени месеци и три пъти да измисляш нещо коренно различно, и то в рамките на една година. Дори и да обещаваш да изпратиш хора на Луната или в Космоса, и на това избирателят гледа с насмешка, защото на него тук и сега не му е до космонавтика, а до съвсем реални драматични проблеми. Ситуацията е екстремна, каквато впрочем беше и преди 4 април.

Но и тогава, както и днес никой от политиците не предлага нещо очевидно - че

предизборната

кампания трябва

да спре. И то

веднага!

Разбира се, няма как да очакваме здравният министър да го предложи, макар (вероятно) да си го е мислил тайничко десетки пъти.

Нали се обръщат към него с “Доложете, Кацаров!” Тоест тук място за колебания и размишления няма. Нито за такива предложения да спре кампанията. Сакън!

Напротив - Кацаров днес и сега гори между два огъня. Единия трябва да го гаси с голи ръце, защото на пандемията хич не дреме, че някой иска да спечели властта.

Другият се очертава като вторичен, но е също толкова яростен и може да “изяде главата” на всеки управляващ - и това е очевидният факт, че в пик на пандемия се прави предизборна кампания и се отива на избори. Как да наблягаш на строгите мерки, на мечтата за локдаун - поне частичен за нарочените над 60 години без ваксини, на безпрекословно изискване за зелен сертификат, когато в същото време същите тези хора трябва да имат коридор за изборите. Да отидат и да гласуват, без да ги проверяват за QR код. От това по-шизофренно едва ли може да стане, нали? Е, и като нямаш никакви други алтернативи, спираш плановите операции.

Има обаче и друг вариант, в който политиците може да помогнат поне малко. И това е сами да поискат да спре предизборната кампания. За всички партии и за всички кандидати за президент. Никакви срещи с избиратели, никакви селски вечеринки, никакви пътуващи автобуси и агитки. Нула! Каквото било дотук - било. Който има все още да ни съобщи нещо ново, с което да спечели свои избиратели,

да се обърне към

медиите и

социалните

мрежи

Хем ще са модерни, хем ще са дали поне милимикронен принос, за да не е толкова висока четвъртата вълна. Че иначе избирателите може да се удавят, преди да стигнат до урните.

Хайде, кандидати за президенти и за депутати - ако сте отговорни, ако наистина мислите за народа, както обичате да говорите, ваш ред е да покажете колко сте съпричастни с болката на хората заради здравната катастрофа, в която се намираме. И до която се докарахме и със съдействието на немалко от политиците и държавните мъже, които не пропуснаха нито веднъж да употребят политически зловещия вирус.

Затова, избиратели, по това ще ги познаете колко им пука за вас, какво правят, за да спрат пандемията, и какво премълчават само и само да спечелят няколко бюлетини повече на изборите.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>