Зеленият сертификат - този път ножът опря до кокала на депутата

01.11.2021 17:58 Генка Маркова
Опашка за ваксиниране пред столична болница след изискването за зелен сертификат СНИМКА НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Колкото и да се опъват, отсега да си знаят

 - каквото за народа, това и за тях

Българите са като италианците и гърците - оплакват се много. Оплакват се от държавата. Оплакват се от правителството. Не вярват на политическите партии, изпитват антипатия към всички политици.

Всеки може да стигне до подобно заключение, но в случая то е на един финансов анализатор от Ню Йорк, иначе “наше” момче - българин с гръцки корени, който обяснява на света защо в България сме го докарали до под кривата круша с ваксините и сертификатите.

Казал го е много преди да чуем с днешна дата думите на здравния министър: “Хора, слагайте ги тия проклети маски!”. А министърът го казва, защото се е видял в чудо - сега, след октомври 2021 г., най-смъртоносния месец от самото начало на пандемията. И каквото и решение да вземе Кацаров оттук нататък, все ще е грешно, а недоволните ще се множат. Задава се локдаун насред избори, реанимациите в болниците са препълнени, лекарите и сестрите изнемогват. Когато ги попитат какво правят след тежките дежурства, признават: “Седим и гледаме в една точка, прехвърляме през главата си какво още е могло да направим - всичко е било на макс, а пак има жертви”.

И докато министърът говореше за “проклетите маски” по единия тв канал в неделното уж безметежно утро, по съседния друг - известен политик и кандидат за президент, обяснява, че COVID няма, а жертвите били от нещо друго, не от вируса, за ваксините - да не говорим, те били направо опасни.

Ей така живее гражданството на държавата - от сутрин до вечер го облъчват с тотално противоречиви заключения за пандемията и ваксините. Отгоре на всичко в перманентната предизборна кампания от дълги месеци т.нар. политически елит предпочита да спечели пет гласа повече в урните, отколкото да мисли за живота и здравето на избирателя.

В промеждутъците, докато заседава поредният парламент, депутатите също не правят изключение - карат се да носят ли маски, важи ли за тях това правило, или не. Така е от първия ден, в който тогавашният министър Ананиев издава заповед за носене на маски на закрито - 22 юни 2020 г.

На другия ден първи глобата отнасят премиерът и игуменът на Рилския манастир - защото са без маски в храма. Борисов го помни и досега, година и повече след онзи случай, когато попадна на мушката на инспектори от РЗИ в Кюстендил, и се дразни от сегашните нарушители: “Кацаров и депутати се разхождат като извънземни богове без маски в парламента, а мен ме глобиха. Кацаров, или плати глобата, или ми върни парите!”.

Депутатите обаче не се плашат от глоби. Нарушители без маски имаше в 44-ия, в 45-ия и в 46-ия парламент. Един адвокат с прясна политическа биография не само че обича да се показва без маска, но и витиевато обяснява, че парламентът бил “работното му място”, а щом не е “обществено”, нямат право да го глобяват и ще обжалва санкцията.

Често председателстващите парламента призовават колегите си да носят маски, молят им се, налагат им наказания, дори ги гонят от залата. А когато някой без маска говори от трибуната, следват реплики като тази: “Никой да не припарва до трибуната, докато не се направи пълна дезинфекция навсякъде. Масата долу също, защото ораторът викаше много и разпръскваше плюнки по въздушно-капков път”. Думите са на Валери Симеонов от НФСБ, който беше зам.-шеф на 44-ото народно събрание. Още тогава, през лятото на 2020 г., заседанията на парламента започваха и завършваха с люти спорове и закани по въпроса с маските. В повечето случаи упреците бяха главно политически - че от противниковия лагер в парламента разнасят бацили, а мнозина се правеха на бабаити или “извънземни богове” (по определението на Борисов). Едните, другите, третите - от всички парламентарни групи без изключение, явно го имаха за непукизъм и “геройство”, тях вирусът сякаш ги заобикаляше.

Чудно ли е тогава, че днес мненията за пандемията и нейните поражения стават все по-поляризирани, а отгоре на това не остана експерт неоплют и натикан в миша дупка. Както стана сега и със зелените сертификати - мярката се очакваше, но служебният състав на правителството явно много се е надявал тя да влезе в дневния ред на държавата след изборите или поне след първия тур на 14 ноември.

Обаче вирусът играе сам и не се подчинява на графиците на държавата и служебното правителство. И се започна една олелия до небесата. Политици от всички партии в чудо се видяха накъде да дърпат чергата - да подкрепят ли, да ругаят ли, да критикуват ли, да се подчиняват ли. Ами така става, първо, защото идват (пак) избори, и второ - защото коронавирусът е много удобна играчка за всеки политик по време на кампания.

Даже някои не се посвениха да правят визита в Бърза помощ 20 месеца след началото на ужаса. Ама че от играчка с вируса вече е станало плачка, никой не ще да го брои.

Каквото и да е - четвъртата вълна все някой ден ще се смили над нас и ще отмине. Казват, че до края на ноември може да е преминал нейният пик. Може би ще сме излезли от “Долината на плача” по думите на математика проф. Витанов. Точно тогава - някъде в края на ноември, ще е и първото заседание на новия 47-и парламент. Но този път, когато новите депутати тръгнат да се заклеват, че ще служат на народа и ще бранят неговите интереси, броят на жертвите от COVID ще е ударил всякакви черни рекорди.

Страданията, ужасът, болката от загубите и мъките ще са твърде пресни, за да търпим издевателства от когото и да било и най-малко от депутатите. Та затова нека отсега да си знаят - за тях зеленият сертификат трябва да е задължителен, ако искат да влязат в парламента. Няма да има място за словоблудства дали парламентът е “работно”, или “обществено” място. Ножът вече опря до кокала на депутатите. Е, не до онзи, метафоричния кокал - него не може да им го вземе дори и световната революция, а до простичкия зелен сертификат. Този път не само ще трябва да носят “тия проклети маски”, ами и да имат сертификат. Каквото за народа, това и за депутата. Ако се чудят как така, нека да видят, че в Брюксел, Страсбург и Люксембург в офисите на Европарламента мярката е задължителна. И София няма да има накъде да мърда.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>